Ιζαμπέλ Ατζανί μόλις καταδικάστηκε για φοροδιαφυγή & ξέπλυμα χρήματος: Ήταν στη λίστα των Panama papers - Ποιος της μετέφερε παράνομα λεφτά

Η Ιζαμπέλ Ατζανί καταδικάστηκε για φοροδιαφυγή και ξέπλυμα χρήματος, με ποινή φυλάκισης δύο ετών με αναστολή και πρόστιμο ύψους 250.000 ευρώ, θα ασκήσει έφεση. 

Το δικαστήριο έκρινε ένοχη την Ιζαμπέλ Ατζανί για όλες τις κατηγορίες που τη βάραιναν και αφορούσαν το χρονικό διάστημα από το 2013 έως το 2017. της επιβλήθηκε ποινή φυλάκισης δύο ετών με αναστολή και πρόστιμο ύψους 250.000 ευρώ

Η έρευνα σε βάρος της ξεκίνησε το 2016, όταν το όνομά της εμφανίστηκε στον κατάλογο των Panama Papers, σύμφωνα με τα οποία ήταν ιδιοκτήτρια εταιρείας στις Βρετανικές Παρθένες Νήσους. 

Με την απόφασή του το δικαστήριο ξεπέρασε την πρόταση της εισαγγελίας, που ζητούσε ποινή φυλάκισης 18 μηνών με αναστολή, πρόστιμο 250.000 ευρώ και απαγόρευση άσκησης πολιτικών δικαιωμάτων για δύο χρόνια. 

Οι κατηγορίες και η απόφαση του δικαστηρίου

Η απόφαση του δικαστηρίου έκανε λόγο για γεγονότα τα οποία καταδεικνύουν τη βούληση της Ιζαμπέλ Ατζανί να κρυφτεί από τις φορολογικές αρχές και να «υπονομεύσει την ισότητα των πολιτών ενώπιον των φόρων».

Σύμφωνα με τη δικαστική απόφαση, η ηθοποιός- που τιμηθεί με πέντε βραβεία Σεζάρ- δήλωνε ότι ζούσε στην Πορτογαλία το 2016 και το 2017, προκειμένου να μην καταβάλει φόρο εισοδήματος, που ανέρχεται σε 236.00 ευρώ.

Επίσης, καταδικάστηκε για τη μεταφορά 2 εκατομμυρίων ευρώ το 2013 από τον Μαμαντού Ντιανά Ντιαέ, ισχυρό επιχειρηματία και φίλο της ηθοποιού, που είναι πρόεδρος της Ολυμπιακής Επιτροπής της Σενεγάλης και μέλος της ΔΟΕ. 

Αυτό το ποσό, σύμφωνα με το δικαστήριο, δηλώθηκε ως δάνειο, αλλά στην πραγματικότητα ήταν μια «κεκαλυμμένη δωρεά». Η κίνηση αυτή επέτρεψε στην Ιζαμπέλ Ατζανί- που εκείνη την εποχή αντιμετώπιζε οικονομικές δυσκολίες- να γλιτώσει φόρο δωρεάς ύψους 1,2 εκατομμυρίων ευρώ.Τέλος, η ηθοποιός κρίθηκε ένοχη για νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες, καθώς μετέφερε στην Πορτογαλία 119.000 ευρώ, από λογαριασμό στις ΗΠΑ που δεν είχε δηλώσει. 

Η Ιζαμπέλ Ατζανί δεν έδωσε το παρών στη δίκη, καθώς βρισκόταν στις ΗΠΑ. Στο δικαστήριο δεν πήγε ούτε ο Μαμαντού Ντιανά Ντιαέ, που είχε κληθεί ως μάρτυρας. Η υπεράσπιση της ηθοποιού ζήτησε την αναβολή της ακροαματικής διαδικασίας, κάνοντας λόγο για ασθένειά της. Όμως, το δικαστήριο απέρριψε το αίτημα, αμφισβητώντας την πραγματική πρόθεση της Ιζαμπέλ Ατζανί να καταθέσει.  

«Εάν η Ιζαμπέλ Ατζανί, που συνεχίζει να δηλώνει την αθωότητά της, δεν ζητάει, δεδομένης της φήμης της, να κρίνεται καλύτερα σε σχέση με άλλους πολίτες, δεν υπάρχει κανένας λόγος να κρίνεται λιγότερο καλά, χωρίς λιγότερα δικαιώματα», δήλωσε ο δικηγόρος της ηθοποιού, Ολιβιέ Παρντό. 

Σύμφωνα με την υπεράσπιση της Ιζαμπέλ Ατζανί, η ηθοποιός έκανε ένα «λάθος» στη φορολογική δήλωσή της, ενώ ζούσε στην Πορτογαλία, επειδή της έδωσαν «κακές συμβουλές». Όσο για το ποσό που μετέφερε ο Ντιανά Ντιαέ, οι δικηγόροι επισήμαναν την καλή πίστη της 68χρονης, που είχε υπογράψει «δανειακή σύμβαση υπό την επίβλεψη δικηγόρου εξειδικευμένου στα φορολογικά».

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ