Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος για ομόφυλα ζευγάρια: Με ενοχλεί η τεκνοθεσία, όχι η συμβίωση - Δεν θα επιτρέψουμε να αλλάξει η σύνθεση της κοινωνίας (βίντεο)

Ξεκάθαρες οι θέσεις του Αρχιεπισκόπου για τα ομόφυλα ζευγάρια, τις νέες ταυτότητες, αλλά και για "τις καλές διαθέσεις Ερντογάν"

Το μήνυμα ότι «δεν θα επιτρέψουμε να αλλάξει η σύνθεση της κοινωνίας» έστειλε ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος το πρωί της Παρασκευής με αφορμή τη συζήτηση που έχει ανοίξει για τα ομόφυλα ζευγάρια και το δικαίωμα στην τεκνοθεσία.

«Η Εκκλησία πιστεύει στην ελευθερία του ανθρώπου. Δεν μπορούμε να αναγκάσουμε έναν άνθρωπο να ζήσει έτσι. Δεν θα του επιτρέψουμε όμως να μας αλλάξει τη σύνθεση της κοινωνίας. Πώς θα κάνει ένα παιδί που θα κάνει την κοινωνία μου αύριο; Εκεί είναι η διαφωνία. Έχετε ανθρώπινα δικαιώματα εσείς; Το παιδάκι αυτό θα έχει; Εσείς έχετε μια μαμά; Αυτό τι θα έχει; Θα έχει δύο μπαμπάδες ή δύο μαμάδες. Την ελευθερία του ανθρώπου την δέχομαι. Το να μου αλλάξει τον τρόπο ζωής δεν το επιτρέπω. Η τεκνοθεσία με ενοχλεί, όχι η συμβίωση» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Ιερώνυμος στον ΑΝΤ1 επαναλαμβάνοντας ότι η θέση της Εκκλησίας θα διατυπωθεί μετά από σύγκληση όλη της Ιεραρχίας όταν η κυβέρνηση αποφασίσει για το θέμα.

Είμαι υπέρ των νέων ταυτοτήτων

Όσον αφορά τις νέες ταυτότητες αρχικά παρατήρησε ότι «και ο εκκλησιαστικός χώρος έχει τις δικές του ομάδες. Θα πρέπει να αποφασιστεί αυτό που λέει το σύνολο της Εκκλησίας. Αυτός που δεν θέλει να είναι στην Εκκλησία έχει το δικαίωμα να αποσυρθεί. Θα πρέπει να λάβει η εκκλησία τα μέτρα της. Ποιος φυλάει αυτό το κράτος; Η εκκλησία ή η πολιτεία; Ποιος πρέπει να λάβει τα μέτρα αν αυτό το κράτος θα πρέπει να επιτρέπει στον τάδε να μπει εδώ μέσα; Θα πρέπει να δούμε τα όρια μας. Τα όριά μας είναι η συνεργασία με το κράτος, δεν είναι να υποδεικνύουμε εμείς στο κράτος τι θα κάνει, όπως δεν είναι σωστό το κράτος να υποδεικνύει τι θα κάνω εγώ στην εκκλησία».

Στη συνέχεια συμπλήρωσε ότι «εγώ είμαι υπέρ των νέων ταυτοτήτων. Έβγαλα. Αλλά δεν μπορείς να γίνει επιστρατευμένος αρχιεπίσκοπος και να πω εγω έβγαλα ταυτότητα ακολουθήστε με. Είπα ότι θα πάω στο χωριό μου θα πάω στον αστυνόμο που με ξέρει και θα βγάλω».

Διαβάστε ακόμα: Νέες ταυτότητες: Δεν προσβάλλεται η ορθοδοξία, παραθρησκευτικές δοξασίες τα περί «ηλεκτρονικού φακελώματος» - Τι λέει η Διαρκής Ιερά Σύνοδος (βίντεο)

Η πρόταση για την εκκλησιαστική περιουσία

Ο Αρχιεπίσκοπος ρωτήθηκε και για το θέμα της εκκλησιαστικής περιουσίας για το οποίο είπε ότι «είναι μεγάλο» και επέκρινε την πολιτεία για «ασυνέπεια» επικαλούμενος το παράδειγμα της πρώην υπουργού Υγείας, Μίνας Γκάγκα, που του ζήτησε οικόπεδο στην Κατεχάκη για το μεγάλο νοσοκομείο της ανατολικής Αττικής. «Εγώ της είπα κυρία υπουργέ σας το έχουμε δώσει εδώ και 20 χρόνια για δείτε το. 340 στρέμματα για να γίνει το νοσοκομείο της ανατολικής Αττικής. Έβαλα δύο όρους: σε μια 10ετια να το έχουν τελειώσει και το δεύτερο ένα ποσοστό από τα κρεβάτια θα παίρνουν ένα χαρτί από την εκκλησία για να μην πληρώνουν οι άποροι. Βγαίνει μια απόφαση του δικαστήριου ότι δεν μπαίνουμε στην ουσία γιατί δεν πληρώθηκε ο ΕΝΦΙΑ. Μου είπε ότι θα κινηθούμε, έτρεξε, έφυγε η κυρία Γκάγκα και το θέμα ξεχάστηκε» περιέγραψε ο κ. Ιερώνυμος.

Όταν, δε, ρωτήθηκε για το έργο της εκκλησίας όσον αφορά την αντιμετώπιση της φτώχειας και της ακρίβειας ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος επανήλθε στο θέμα της εκκλησιαστικής περιουσίας και είπε ότι «τι να την κάνουμε την περιουσία; Οικόπεδα δεν τρώει κανείς. Ένα κομμάτι έχει χαθεί. Ένα άλλο κομμάτι έχει ανέβει η αξία του. Με την πολιτεία και με άλλους που έχουν υγιείς δυνάμεις να κάνουμε ένα φορέα αξιοποίησης της εκκλησιαστικής περιουσίας με στόχο όχι να φάει η εκκλησία αλλά την αξιοποίηση για να καλυφθούν οι ανάγκες του λαού μας. Ξεκινώ από την φοιτητική στέγη. Η Μονή Πετράκη μπορεί να πει ότι φτιάχνω δίνοντας περιουσία τέσσερις πολυκατοικίες ή δεν ξέρω πόσα διαμερίσματα για δωρεάν διαμονή φοιτητών από επαρχία. Ίσως είναι η ευκαιρία να το δούμε αυτό το θέμα και να το προβάλετε ανάγκης συνεργασίας πολιτείας, εκκλησίας και το μεγάλο κεφάλαιο. Θα το προτείνω στη σύνοδο».

Δεν είμαι αφελής για την επίσκεψη Ερντογάν

Ο κ. Ιερώνυμος κλήθηκε να σχολιάσει και την επίσκεψη Ερντογάν στην Αθήνα την περασμένη εβδομάδα και είπε ότι «εγώ νομίζω ότι ήταν επαινετή και η προσπάθεια να επιτευχθεί αυτό το πράγμα και η κίνηση του Τούρκου προέδρου να έρθει εδώ. Αλλά δεν είμαι αφελής να πιστεύω ότι είναι ένα νέο ξεκίνημα δύο ανθρώπων αυτό το πράγμα γιατί θα είχε γίνει εδώ και καιρό. Αρχίζω να φοβάμαι μήπως υπάρχει μια σκοπιμότητα και μας επιβληθεί κάτι χωρίς να το θέλουμε. Δεν ξέω τι μπορεί να γίνει. Η δυσπιστία μου είναι έναντι στην τακτική που ακολούθησε μέχρι πρότινος ο Ερντογάν. Αν είναι πιστός ή ειλικρινής είναι επαινετή η διάθεσή του αλλά αν κρυβεί από πίσω άλλα πράγματα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί. Αν κρύβονται άλλα πράγματα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί και να περιμένουμε τι θα δείξει το ρολόι. Πρέπει να σεβόμαστε το διεθνές δίκαιο, άλλωστε η διαφορά μας είναι μία».

Οι σχέσεις εκκλησίας-πολιτείας

Όσον αφορά τις σχέσεις Εκκλησίας-Πολιτείας τα 15 χρόνια που ο ίδιος είναι Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος ο κ. Ιερώνυμος είπε ότι «δεν το έλεγα πολεμική, θα το έλεγα τοποθέτηση διαφοροποιήσεως. Εγώ όλα μου τα χρόνια η συνεργασία ήταν καλή. Υπήρχαν διαφορές αλλά υπήρχε συζήτηση, δεν υπήρξε θέμα ρήξεως ή συγκρούσεως. Αφορμές δόθηκαν πολλές αλλά οι δύο πλευρές επιλέξαμε τον διάλογο. Η ωφέλεια δεν είναι ποιος θα κερδίσει αλλά πώς θα βγούμε από τη δυσκολία με ένα συναίσθημα ότι υπάρχει κάτι που πρέπει να τηρήσουμε».

Είπα στον πατέρα Αντώνιο ότι δεν είναι σωστή η πορεία σου

Στην ερώτηση αν ήρθε ποτέ σε δύσκολη θέση με ανθρώπους στην Εκκλησία ο ίδιος απάντησε ότι «λειτουργώ ως πατέρας. Δεν μπορώ ούτε να τα αποκόψω, δεν μπορώ να τα διώξω κάνω υπομονή. Το ίδιο γίνεται με πολλές περιπτώσεις των ιερέων. Δυστυχώς υπάρχουν εκείνοι που εκ χαρακτήρος και μερικοί που είναι καταφερτζήδες» ενώ ειδικά για τον πατέρα Αντώνιο και τις αποκαλύψεις για τη δράση του στην Κιβωτό του Κόσμου είπε ότι «μιλήσαμε πολλές φορές με τον Αντώνιο. Του υπέδειξα ότι δεν είναι σωστή η πορεία που κάνεις. Του είπε μπες μέσα στην εκκλησία κάτω από τον έλεγχό της και θα έχεις όλη τη δυνατότητα να συνεργαστείς. Άκουγε, δεν άκουγε αλλά καμιά φορά και οι γύρω μας... Δεν τα έκανε μόνος του ο Αντώνιος. Πέστε ότι τα έχει κάνει δεν παύει να είναι παιδί μου. Δεν είμαι ούτε δικαστικός, ούτε αστυνόμος, ούτε εισαγγελέας είμαι πατέρας . Αν έρθει σε μένα και μου πει έκανα αυτά είναι παιδί μου, δεν μπορώ να τον καταδικάσω. Μέχρι να βγει το τελικό αποτέλεσμα πρέπει να περιμένουμε».

Διαβάστε ακόμα: Μαριάννα Βαρδινογιάννη: Στο παρεκκλήσι της Αγίας Άννας το τρισάγιο στην μνήμη της - Ποιοι πήγαν (φωτό)

Περιμένω χειρότερα στο θέμα της βίας από τους νέους

Κληθείς, τέλος, να τοποθετηθεί για τα κρούσματα βίας από νέους είπε ότι «είναι φυσικό να περιμένουμε και χειρότερα. Να δούμε την παιδεία, τι θέλουμε από τα σχολεία. Εγώ έκανα δάσκαλος σε σχολεία. Θα ήθελα να σας ρωτήσω πάτε σε ένα σχολείο σε μια αίθουσα και πείτε στα παιδιά ποιος ήταν ο Κολοκοτρώνης, τι έκανε ο Καραϊσκάκης, πού είναι οι φωτογραφίες τους; Τα σχολεία τα απογύμνωσαν να φύγουν οι ήρωες και να μην μιλάμε για την Παναγία και τον Χριστό. Το παιδί ζητέι πρότυπο, ζητάει πατέρα και μάνα που εργάζονται, άνθρωπο δεν έχει, πρέπει να πάει στο γήπεδο και το θέατρο αλλά τα κριτήρια ποια είναι; Δεν περιμένω βελτίωση αν δεν βάλει το υπουργείο Παιδείας πρότυπα στα παιδιά. Πού πάμε; Το θέμα είναι το πρότυπο, οι γονείς το σχολείο ο δάσκαλος».

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ