Κυριάκος Μητσοτάκης για ίδρυση μη κρατικών Πανεπιστημίων: Αποκαθιστούν μία ιστορική εκπαιδευτική ανορθογραφία - Τι είπε στο υπουργικό συμβούλιο (βίντεο)

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης για τη μεταρρύθμιση ίδρυσης μη κρατικών Πανεπιστημίων

Στην εισαγωγική του τοποθέτηση ο πρωθυπουργός στάθηκε στο ιστορικό, όπως το χαρακτήρισε νομοσχέδιο για την ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων, στο νομοσχέδιο για το Εθνικό Σύστημα Τραύματος, αλλά και στις νομοθετικές πρωτοβουλίες για την αθλητική βία.

Παράλληλα τόνισε πως και για το 2024 η κυβέρνηση έχει έναν καθαρό οδικό χάρτη για επενδύσεις και μεταρρυθμίσεις.

Κλείνοντας εξέφρασε την ικανοποίηση του για την ευρωπαϊκή συμφωνία για το άσυλο και τη μετανάστευση.

Η συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου
ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI

Τα βασικά σημεία της εισήγησης του πρωθυπουργού

Με την επενδυτική βαθμίδα έκλεισε οριστικά ένας κύκλος κρίσεων και ξεκινάει μία περίοδος ανάπτυξης, μία επιλογή που ενέκριναν οι πολίτες στις εκλογές, αλλά και με την υπερψήφιση του προυπολογισμού .

Για τα μη κρατικά πανεπιστήμια

Ιστορική μεταρρύθμιση στην παιδεία να λειτουργήσουν επιτέλους και στην Ελλάδα μη κρατικά πανεπιστήμια. Το νομοσχέδιο δίνει την προοπτική ο τόπος να γίνει κέντρο προσέλκυσης φοιτητών αλλά και να μείνουν στην πατρίδα πολλοί από τους 40.000 νέους που επιλέγουν αν φύγουν σε πανεπιστήμια του εξωτερικού. Προτεραιότητά μας το Δημόσιο Πανεπιστήμιο με πρόσθετη χρηματοδότηση θα μπορεί να διευτρύνει τις συνεργασίες με κορυγαλια διεθνή ιδρύματα. Τα μη κρατικά πανεπιστήμια να αποκαταστήσουν μία ιστορική ανορθογραφία. Είμαστε μία χώρα από τι ελάχιστες που υψώνει τείχη.

Ως παραρτήματα ξένων πανεπιστημίων τα προγράμματα σπουδών με αυστηρά ακαδημαϊκά κριτήρια. Και το ίδιο αυστηρά κριτήρια θα υπάρχουν και για τις εγκαταστάσεις τους.

Και το οικονομικό κομμάτι. Τα έξοδα που κάνουν οι γονείς θα μπορούν αυτά τα χρήματα να μείνουν εδώ και να συνεισφέρουν στην οικονομία της χώρας. Σήμερα κάνουμε ένα πρώτο αλλά θεμελιώδες βήμα για την αναθεώρηση του άρθρου 16. Να δούμε ποιος είναι στην πράξη και όχι στα λόγια προοδευτικός και εκσυγχρονιστής.

Για την Υγεία

Για τον τομέα της Υγείας ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην κρίσιμη μεταρρύθμιση του εθνικού συστήματος τραύματος στο ΕΣΥ, ένα ανάχωμα στα πολύ υψηλά επίπεδα θνησιμότητας και αναπηρίας που έχουμε από τραυματισμούς και ειδικά από τροχαία. Έτσι σε δημόσια νοσοκομεία θα δημιουργηθούν συγκεκριμένά κέντρα τραύματος με ειδικό εξοπλισμό και εξειδικευμένο προσωπικό. Υπάρχουν πολλά που πρέπει να γίνουν στην υγεία αλλά το μήνυμά μας είναι ότι επενδύουμε περισσότερα στον τομέα αυτό. 

Ο πρωθυπουργός εξέφρασε, τέλος, την ικανοποίησή του για την ιστορική συμφωνία για το άσυλο και τη μετανάστευση «μια συμφωνία στην οποία η Ελλάδα είχε πρωτοστατήσει και όπου λαμβάνονται υπόψη και οι εθνικές ιδιαιτερότητες και οι ιδιαιτερότητες όλων των κρατών μελών της ΕΕ που βρίσκονται στα εξωτερικά σύνορα. Μια σημαντική ευρωπαϊκή απάντηση στη μεγάλη εθνική προσπάθεια για την εφαρμογή μιας δίκαιης αλλά αυστηρής πολιτικής στο μεταναστευτικό ζήτημα».

Για την οπαδική βία

Στη συνέχεια ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στη «δύσκολη μάχη με την οπαδική βία που διεξάγεται στη σκιά ενός ακόμα σοβαρού τραυματισμού αστυνομικού. Θα προχωρήσουμε στην άμεση εφαρμογή μέτρων που δεν εφαρμόστηκαν από τις ΠΑΕ όπως η λειτουργία καμερών, η άμεση καθιέρωση μητρώου με τα μέλη μιας και μόνης λέσχης ανά σύλλογο, το ηλεκτρονικό εισιτήριο που θα επιτρέπει την άμεση ταυτοποίηση του κατόχου».

Χαρακτήρισε, επίσης, «σημαντική παρέμβαση τη δυνατότητα της πολιτείας να παρεμβάινει άμεσα με αυτοματοποιημένο πλαίσιο διοικητικών ποινών όποτε εντοπίζονται περιστατικά όπως ρίψη κροτίδας ή άναμμα φωτοβολίδας, αντικειμενικά δηλαδή γεγονότα που θα επισύρουν αυτοματοποιημένες ποινές αγώνων κεκλεισμένων των θυρών».

«Σημαντικό ότι η δικαστική έρευνα έχει αναβαθμιστεί με την εισαγγελία να ερευνά στο ανώτατο επίπεδο την διασύνδεση της αθλητικής βίας με τυχόν εγκληματικές οργανώσεις» πρόσθεσε ο κ. Μητσοτάκης αλλά τόνισε ότι «δεν μένουμε με σταυρωμένα τα χέρια, έχουμε αναγνωρίσει ότι υπάρχουν καθυστερήσεις, ο κόμπος έχει φτάσει στο χτένι, υπάρχει πια μια καθολική απαίτηση να γίνουν τα γήπεδα χώροι αθλητικης άμιλλας και να μην αναγκαζόματε να καταναλώουμε σημαντικούς ανθρώπινους πόρους από την αστυνομία κάθε Κυριακή ώστε να διασφαλίσουμε ότι δεν γίνονται επεισόδια στα γήπεδα».

Η τοποθέτηση του Πρωθυπουργού

Τα θέματα της συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου είναι:

  • Παρουσίαση από τον υπουργό Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού Κυριάκο Πιερρακάκη του νομοσχεδίου για το Ελεύθερο Πανεπιστήμιο
  • Παρουσίαση από τον υπουργό Υγείας Μιχάλη Χρυσοχοΐδη του νομοσχεδίου για το Εθνικό Σύστημα Τραύματος
  • Παρουσίαση από τον αναπληρωτή υπουργό Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού Γιάννη Βρούτση των νομοθετικών πρωτοβουλιών για την αθλητική βία
  • Παρουσίαση από τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θεόδωρο Σκυλακάκη και τον υφυπουργό Νίκο Ταγαρά των νομοθετικών πρωτοβουλιών για την πολεοδομική μεταρρύθμιση
  • Παρουσίαση από τον υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Βασίλη Κικίλια και τον υφυπουργό Χρήστο Τριαντόπουλο του νομοσχεδίου για την ιδιωτική ασφάλιση έναντι φυσικών καταστροφών και την κρατική αρωγή
  • Εισήγηση από τον υπουργό Επικρατείας Άκη Σκέρτσο για την έγκριση του ενοποιημένου σχεδίου κυβερνητικής πολιτικής 2024
  • Εισήγηση από την υπουργό Εσωτερικών Νίκη Κεραμέως και τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστή Χατζηδάκη σχετικά με τον καθορισμό υπηρεσιών και ποσοτικών στόχων για την εφαρμογή του συστήματος κινήτρων και ανταμοιβής των υπαλλήλων κατ' εφαρμογή του ενοποιημένου σχεδίου κυβερνητικής πολιτικής 2024.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ