Έφυγε από τη ζωή ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε - Ο άνθρωπος που λατρέψαμε να μισούμε κατά την οικονομική κρίση (φωτό - βίντεο)

Καλό του ταξίδι

Σε ηλικία 81 ετών έφυγε από τη ζωή ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Ο πρώην υπουργός Οικονομίας της Γερμανίας άφησε την τελευταία του πνοή στο σπιτι του.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της οικογένειας ο γνωστός πολιτικός πέθανε στο σπίτι του βράδυ της Τρίτης. 

Όπως μεταδίδει το γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων ο Σόιμπλε έφυγε «ειρηνικά» στις 8 το βράδυ της Τρίτης.

Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε (γερμανικά: Wolfgang Schäuble, Φράιμπουργκ 18 Σεπτεμβρίου 1942 - 26 Δεκεμβρίου 2023) ήταν Γερμανός πολιτικός της κεντροδεξιάς Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης (CDU) και Πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Βουλής της Γερμανίας (Bundestag).

Από το 1984 μέχρι το 1991 ήταν Υπουργός της Κυβέρνησης του Χέλμουτ Κολ, αρχικά ως Ομοσπονδιακός Υπουργός Ειδικών Υποθέσεων και Αρχηγός της Καγγελαρίας κι έπειτα ως Ομοσπονδιακός Υπουργός Εσωτερικών. Από το 1991 έως το 2000, ήταν αρχηγός της Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης στο κοινοβούλιο και από το 1998 έως το 2000 ήταν αρχηγός του κόμματος της Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης. Διετέλεσε και πάλι Υπουργός Εσωτερικών κατά την πρώτη θητεία της Μέρκελ μεταξύ των ετών 2005 και 2009, ενώ στη συνέχεια για οκτώ χρόνια ως Ομοσπονδιακός Υπουργός Οικονομικών κατά τη δεύτερη και τρίτη κυβέρνηση της Άνγκελα Μέρκελ.

 

 



Ο Σόιμπλε γεννήθηκε στο Φράιμπουργκ και ήταν ο γιος ενός υπαλλήλου της εφορίας. Είναι ο μεσαίος από τρεις αδερφούς. Αφού έλαβε απολυτήριο λυκείου το 1961, ο Σόιμπλε σπούδασε Νομική και Οικονομικά στα Πανεπιστήμια του Φράιμπουργκ και του Αμβούργου από τα οποία αποφοίτησε το 1966 και το 1970 εργάστηκε ως εφοριακός και ως δικηγόρος, αφού πρώτα πέτυχε στις κρατικές εξετάσεις.

 

 

Το 1971 έλαβε το διδακτορικό του στη Νομική, με μια εργασία που είχε τίτλο "Η επαγγελματική νομική κατάσταση του ορκωτού λογιστή στις λογιστικές επιχειρήσεις".

Ist möglicherweise ein Bild von 1 Person

Facebook: CDU Baden-Württemberg

Στην Ελλάδα αλλά και γενικά στην Ευρώπη, ο Σόιμπλε έχει δεχθεί κριτική για τη στάση του στη διαχείριση της οικονομικής κρίσης, καθώς επιμένει σε μία στρατηγική συνεχούς λιτότητας.

 

 

Προσπάθεια δολοφονίας και προβλήματα υγείας



Στις 12 Οκτωβρίου 1990, σε ηλικία 48 ετών, ο Σόιμπλε έγινε ο στόχος μιας προσπάθειας δολοφονίας από τον Ντίτερ Κάουφμαν, ο οποίος έριξε τρεις βολές εναντίον του μετά το τέλος μιας προεκλογικής εκστρατείας την οποία είχαν παρακολουθήσει περίπου 300 άτομα στο Οπενάου. Ο Κάουφμαν τραυμάτισε ελαφρά έναν σωματοφύλακα ενώ τραυμάτισε σοβαρά τον νωτιαίο μυελό και το πρόσωπο του Σόιμπλε.

Ο Σόιμπλε παρέμεινε παράλυτος από την επίθεση και από τότε χρησιμοποιεί αναπηρική καρέκλα. Ο υποψήφιος δολοφόνος του κηρύχθηκε ψυχικά άρρωστος από τους δικαστές και είχε κλειστεί σε κλινική λόγω ψυχασθένειας. Απελευθερώθηκε το 2004.

Στο μεταξύ ο Σόιμπλε ανάγκασε τον εαυτό του να επιστρέψει στην εργασία μέσα σε διάστημα τριών μηνών. Ενώ έμενε ακόμα σε μια μονάδα αποκατάστασης, μάθαινε να κάνει ελιγμούς παρόλο που είχε παραλύσει από τη μέση και κάτω. Για τον τελευταίο του αγώνα στις εκλογές του 1990, ο καγκελάριος Χέλμουτ Κολ ταξίδεψε στο Όφενμπουργκ όπου ο Σόιμπλε έκανε την πρώτη του εμφάνιση μετά την απόπειρα δολοφονίας μπροστά σε ένα πλήθος περίπου 9.000 ατόμων.

Δεν υπάρχει διαθέσιμη περιγραφή για τη φωτογραφία.

Facebook: Michael Donth MdB

Τον Μάιο του 2010, κατά το ταξίδι του στις Βρυξέλλες για μια επείγουσα συνάντηση των Υπουργών Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο Σόιμπλε εισήχθη στη μονάδα εντατικής θεραπείας ενός βέλγικου νοσοκομείου αντιμετωπίζοντας επιπλοκές από την προηγούμενη επέμβαση αλλά και μια αλλεργική αντίδραση σε ένα νέο αντιβιοτικό. Εκείνη την περίοδο, τα γερμανικά μέσα ενημέρωσης έκαναν εικασίες αναφορικά με την παραίτησή του, ακόμα και με τις πιθανότητες επιβίωσής του. Ωστόσο η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ αρνήθηκε δυο φορές την πρόταση του Σόιμπλε να αποχωρήσει από την πολιτική ενώ διέτρεχε μια περίοδο κακής υγείας το 2010.

Δεν υπάρχει διαθέσιμη περιγραφή για τη φωτογραφία.

Facebook: Dr. Wolfgang Schäuble

 

 

Ο Σόιμπλε ήταν παντρεμένος με την οικονομολόγο Ίνγκεμποργκ Σόιμπλε από το 1969. Έχουν αποκτήσει τέσσερα παιδιά: τρεις κόρες (Κριστίν, Τζουλιάν, Άννα) και έναν γιο (Χανς). 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ