Η νέα χρονιά φέρνει ανασχηματισμό: 7 υπουργεία αλλάζουν πρόσωπα – Ποιοι φεύγουν, ποιοι έρχονται, οι καραμπόλες

Οι αλλαγές που φέρνει ο ανασχηματισμός

Με το «καλημέρα» της νέας χρονιάς ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, αναμένεται να προχωρήσει σε αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα. Ο ανασχηματισμός θα γίνει αύριο ή το αργότερο τη Δευτέρα 8 Ιανουαρίου και αυτό γιατί την Παρασκευή δεν θα είναι στην Αθήνα, αλλά θα εγκαινιάσει την αναστήλωση του ανακτόρου του Φιλίππου του Β’ στις Αιγές. Εν συνεχεία θα αναχωρήσει οικογενειακώς για τα Χανιά -και όχι για την Αρίστη στα Ζαγοροχώρια, όπως είχε προγραμματίσει αρχικώς-, όπου θα περάσει τα Θεοφάνια.

 

Αν ανακοινωθεί απόψε ο ανασχηματισμός, οι υπουργοί θα ορκιστούν αύριο, αλλιώς, αν οι ανακοινώσεις μετατεθούν για Δευτέρα, η ορκωμοσία ενώπιον της ΠτΔ θα πάει πιθανότατα για την Τρίτη.

Ο κ. Μητσοτάκης -που ως γνωστόν δεν είναι λάτρης των ανασχηματισμών- αρχικά είχε τοποθετήσει χρονικά για τον Μάρτιο τις αποφάσεις του για αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα, ωστόσο η συνολική εκτίμηση της εικόνας του έργου που παράγεται, σε συνδυασμό με πρόσφατα γεγονότα, φαίνεται να τον οδήγησαν στην επίσπευση των ανακοινώσεων.

Δεν ήταν λίγες οι αρρυθμίες και οι "κίτρινες κάρτες" που είχε δείξει σε υπουργούς το τελευταίο εξάμηνο.

Το πρώτο υπουργικό συμβούλιο του 2024

Με νέα σύνθεση θα συνεδριάσει στις 10 Ιανουαρίου το υπουργικό συμβούλιο, το πρώτο για το 2024.

Το σύνολο των υπουργείων έχει ήδη αξιολογηθεί τόσο από τον ίδιο όσο και από τους στενούς του συνεργάτες στο Μέγαρο Μαξίμου, ως εκ τούτου έχουν εντοπιστεί οι αδυναμίες που καταγράφονται σε συγκεκριμένα χαρτοφυλάκια.

Μάλιστα ο πρωθυπουργός ερωτηθείς στη ΔΕΘ τον περασμένο Σεπτέμβριο μετά τις καταστροφικές πλημμύρες αν πέτυχε το rotation που είχε κάνει το καλοκαίρι, είχε απαντήσει: «Αμετακίνητοι υπουργοί δεν υπάρχουν, αμετακίνητες πολιτικές υπάρχουν. Αξιολογούνται σε δύο επίπεδα. Μπορούν να υλοποιήσουν την πολιτική; Το ένα ζήτημα είναι η αποτελεσματικότητα. Δεν μπορεί σε δύο μήνες να κρίνω και ξέρετε ότι αποφεύγω τους συχνούς ανασχηματισμούς. Το δεύτερο κριτήριο έχει να κάνει με τη συμπεριφορά. Αν κρίνω ότι κάποια συμπεριφορά δικαιολογεί την απομάκρυνση ενός υπουργού, δεν θα διστάσω να το κάνω».

Πλέον, από τις εκλογές του Ιουνίου έχουν περάσει 6 μήνες, χρόνος επαρκής για να διαπιστώσει πού υπάρχει πρόβλημα, και ο ίδιος εμφανίζεται προβληματισμένος με την απόδοση συγκεκριμένων κυβερνητικών στελεχών.

Τα ονόματα

Αλλαγή θα έχουμε σύμφωνα με πληροφορίες στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη όπου αναλαμβάνει ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, αντί του Γιάννη Οικονόμου. Παράλληλα, θα αντικατασταθεί και ο υπουργός Προστασίας του πολίτη, Κώστας Κατσαφάδος.

Τον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη στο Υγείας θα αντικαταστήσει ο  Άδωνις Γεωργιάδης. Σε μία τέτοια περίπτωση, για το υπουργείο Εργασίας ακούγονται τα ονόματα του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου Κώστα Τσιάρα, όπως και του Θόδωρου Ρουσόπουλου, ενώ υπάρχει και το σενάριο της αναβάθμισης του υφυπουργού Βασίλη Σπανάκη.

Ανοιχτή είναι και η αλλαγή στο Υπουργείο Πολιτικής Προστασία, όπου είχε εκδηλωθεί δυσαρέσκεια για τον Βασίλη Κικίλια στις πλυμμήρες "Daniel"

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ