Top woman η Ιρανή Ρόγια Χεσμάτι: Τη μαστίγωσαν 74 φορές επειδή δεν φορούσε μαντίλα - Η 33χρονη δεν την έβαλε ούτε μετά τον βασανισμό της (φωτό)

Το καθεστώς του Ιράν έχει επιβάλει συγκεκριμένο κώδικα στις γυναίκες

Οι Αρχές του Ιράν μαστίγωσαν 74 φορές την 33χρονη Ρόγια Χεσμάτι για «παράβαση των δημοσίων ηθών» και της επέβαλαν πρόστιμο επειδή αρνήθηκε να φορέσει χιτζάμπ ενώ περπατούσε στους δρόμους της Τεχεράνης.

Η Roya Heshmati, 33 ετών, μαστιγώθηκε και αναγκάστηκε να πληρώσει πρόστιμο, αφού «ενθάρρυνε την ανεκτικότητα» περπατώντας δημόσια χωρίς να καλύπτει το κεφάλι της.

Γράφοντας στην κλειδωμένη πλέον σελίδα της στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, η Χεσμάτι εξήγησε πώς ξυλοκοπήθηκε ανελέητα στην πλάτη, στα πόδια και στους γλουτούς της, σε ένα δωμάτιο που παρομοίασε με μεσαιωνικό θάλαμο βασανιστηρίων, αλλά εξακολουθούσε να αρνείται να φορέσει χιτζάμπ ακόμα και στην αίθουσα του δικαστηρίου.

«Το μαστίγωμα είχε τελειώσει. Βγήκαμε από το δωμάτιο. Δεν τους άφησα να πιστέψουν ότι ένιωσα πόνο… Πήγαμε στον δικαστή που ήταν υπεύθυνος για την εκτέλεση της ποινής. Η γυναίκα αξιωματικός περπατούσε πίσω μου και πρόσεχε να μην αφήσει τη μαντίλα μου να πέσει από το κεφάλι μου.

«Πέταξα τη μαντίλα μου στην είσοδο της αίθουσας του δικαστηρίου»

«Πέταξα τη μαντίλα μου στην είσοδο της αίθουσας του δικαστηρίου. Η γυναίκα αξιωματικός μού ζήτησε να φορέσω τη μαντίλα. Δεν σταμάτησα, και εκείνη την τράβηξε ξανά πάνω από το κεφάλι μου», έγραψε η 33χρονη Ιρανή, το βασανιστήριο της οποίας αλλά και η ηρωική της στάση κάνουν τον γύρο του κόσμου.

Η βάναυση τιμωρία προκάλεσε ευρεία κατακραυγή στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, με τον Αμπάς Αμπντί, έναν από τους κορυφαίους δημοσιογράφους και κοινωνικούς ακτιβιστές του Ιράν, να γράφει: «Αυτά τα μαστίγια δεν έπεσαν μόνο στο σώμα μιας γυναίκας, χτύπησαν όλους εκείνους που ονειρεύονται μια ζωή με φυσιολογικές ελευθερίες ο ένας δίπλα στον άλλον».

«Φτάνει πια! Μην αηδιάζετε κι άλλο την κοινωνία!» προσθέτει.

Δεν έκανε πίσω παρά το βασανιστήριο

«Η καταδικασθείσα Ρόγια Χεσμάτι ενθάρρυνε την ανεκτικότητα (με την εμφάνισή της) ατιμωτικά σε πολυσύχναστους δημόσιους χώρους στην Τεχεράνη», ανέφερε αργά το Σάββατο ο δικτυακός τόπος Mizan Online, προσθέτοντας: «Η ποινή της των 74 χτυπημάτων με μαστίγιο εκτελέστηκε σύμφωνα με τον νόμο και τη ''σαρία'' και για "παραβίαση των δημόσιων ηθών''».

Το δικαστικό σώμα ισχυρίστηκε, επίσης, ότι η Χεσμάτι είχε διασυνδέσεις με «μια οργανωμένη ομάδα εκτός Ιράν», αν και δεν παρείχε επιπλέον στοιχεία, μεταδίδει η Daily Mail.

Ακόμη και αφού υπέστη άγριο ξυλοδαρμό, η Χεσμάτι αρνήθηκε να φορέσει μαντίλα που της παρείχαν οι αξιωματούχοι, σημειώνει το Iran International.

Σκοταδισμός στο Ιράν

Όλες οι γυναίκες στο Ιράν υποχρεούνται από τον νόμο να καλύπτουν τον λαιμό και το κεφάλι τους, μετά την Ισλαμική Επανάσταση του 1979.

Οι μαστιγώσεις για παράβαση του κώδικα ένδυσης δεν είναι ασυνήθιστες στη χώρα. Στις μεγάλες αντικυβερνητικές διαδηλώσεις που προκλήθηκαν από τον θάνατο, τον Σεπτέμβριο του 2022, της Mahsa Amini -της 22χρονης Ιρανής κουρδικής καταγωγής η οποία συνελήφθη για υποτιθέμενη παραβίαση του αυστηρού κώδικα ενδυμασίας της Ισλαμικής Δημοκρατίας για τις γυναίκες- οι διαδηλώτριες έβγαλαν τις μαντίλες τους ή ακόμη και τις έκαψαν.

Άλλες γυναίκες άρχισαν, επίσης, να παραβιάζουν εσκεμμένα τον ενδυματολογικό κώδικα, κάτι που οδήγησε σε ένταση της κρατικής καταστολής.

Η φωτογραφία που... προκάλεσε

H κουρδικός οργανισμός για τα ανθρώπινα δικαιώματα Hengaw αναγνώρισε τη Χεσμάτι ως 33χρονη γυναίκα κουρδικής καταγωγής. Η ίδια συνελήφθη τον Απρίλιο «επειδή δημοσίευσε μια φωτογραφία στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης χωρίς να φορά μαντίλα», δήλωσε ο δικηγόρος της, Μαζιάρ Τατάι, στη μεταρρυθμιστική εφημερίδα «Shargh».

Η Χεσμάτι διατάχθηκε, επίσης, να πληρώσει πρόστιμο και αρχικά είχε προταθεί ποινή φυλάκισης, αλλά αργότερα αποσύρθηκε.

Στο πλαίσιο επιβολής του ενδυματολογικού κώδικα, οι Αρχές έχουν εγκαταστήσει κάμερες παρακολούθησης σε δημόσιους χώρους για να καταγράφουν τις παραβιάσεις και έχουν κλείσει επιχειρήσεις που παραβίαζαν τους κανόνες

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ