Άκης Πετρετζίκης: Moelleux σοκολάτας με κάρδαμο & πορτοκάλι - Το διάσημο γλυκό της Γαλλίας που λιώνει στο στόμα !

Σοκολατένια κόλαση!

Υλικά

Για το crumble κανέλας

  • 100 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.
  • 100 γρ. φουντούκια
  • 100 γρ. κρυσταλλική ζάχαρη
  • 100 γρ. βούτυρο
  • 1 πρέζα αλάτι
  • 1 κ.γ. κανέλα

Για το moelleux

  • 200 γρ. βούτυρο, σε θερμοκρασία δωματίου + έξτρα για τις φόρμες
  • 1 κ.γ. κακάο, για τις φόρμες
  • 200 γρ. κουβερτούρα
  • 120 γρ. κρυσταλλική ζάχαρη
  • 3 αυγά, μεσαία
  • 1 κρόκο, από μεσαίο αυγό
  • 1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
  • 60 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.
  • ξύσμα πορτοκαλιού, από 2 πορτοκάλια
  • 1 κ.γ. κάρδαμο (κακουλέ), σε σκόνη

Για το σερβίρισμα

  • φραγκοστάφυλα
  • άχνη ζάχαρη

Ευχαριστούμε θερμά τον Άκη Πετρετζίκη και το akispetretzikis.com για την παραχώρηση της συνταγής

Εκτέλεση

Για το crumble

  • Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 160°C στον αέρα.
  • Ρίχνουμε στον πολυκόφτη το αλεύρι, τα φουντούκια και τη ζάχαρη, χτυπάμε μέχρι να διαλυθούν τελείως και μεταφέρουμε το μείγμα σε ένα μπολ.
  • Κόβουμε το βούτυρο σε κύβους και το ρίχνουμε στο μπολ.
  • Προσθέτουμε το αλάτι και την κανέλα, και τρίβουμε το μείγμα με τα χέρια μας μέχρι να ενσωματωθεί το βούτυρο στα υλικά και να έχουμε ένα τριφτό ζυμάρι.
  • Τοποθετούμε ένα φύλλο λαδόκολλας σε ένα ταψί.
  • Ρίχνουμε το μείγμα στο ταψί και το απλώνουμε ελαφρά ώστε να ψηθεί ομοιόμορφα.
  • Μεταφέρουμε το ταψί στον φούρνο και ψήνουμε για 15 λεπτά.
  • Αφαιρούμε το ταψί από τον φούρνο και ανακατεύουμε το crumble με ένα κουτάλι.
  • Βάζουμε ξανά το ταψί στον φούρνο και ψήνουμε για ακόμα 5-10 λεπτά μέχρι να πάρει χρυσαφένιο χρώμα το crumble.
  • Αφαιρούμε το ταψί από τον φούρνο και αφήνουμε στην άκρη.

Για το moelleux

  • Δυναμώνουμε τον φούρνο στους 200°C στον αέρα.
  • Βουτυρώνουμε και πασπαλίζουμε με κακάο 6 ατομικές μεταλλικές φόρμες διαμέτρου 8 εκ., και τις αφήνουμε στην άκρη μέχρι να τις χρειαστούμε.
  • Κόβουμε την κουβερτούρα σε κομμάτια και τη ρίχνουμε σε ένα γυάλινο μπολ μαζί με το βούτυρο.
  • Καλύπτουμε το μπολ με διάφανη μεμβράνη και μεταφέρουμε στον φούρνο μικροκυμάτων για 1,5 λεπτό στα 800 Watt μέχρι να λιώσει η κουβερτούρα.
  • Αφαιρούμε το μπολ από τον φούρνο μικροκυμάτων.
  • Προσθέτουμε τη ζάχαρη, τα αυγά, τον κρόκο και το εκχύλισμα βανίλιας, και ανακατεύουμε με ένα σύρμα χειρός μέχρι να έχουμε ένα ομοιόμορφο μείγμα.
  • Προσθέτουμε το αλεύρι, το ξύσμα πορτοκαλιού και το κάρδαμο, και ανακατεύουμε με το σύρμα χειρός.
  • Μοιράζουμε το μείγμα στις φόρμες, καλύπτοντας τα 2/3 του ύψους τους.
  • Μεταφέρουμε τις φόρμες στον φούρνο και ψήνουμε για 12-13 λεπτά μέχρι να σφίξουν τα moelleux αλλά να παραμείνει αρκετά υδαρές το εσωτερικό τους.
  • Αφαιρούμε τα moelleux από τον φούρνο και τα αφήνουμε να κρυώσουν για λίγα δευτερόλεπτα.

Για το σερβίρισμα

  • Ξεφορμάρουμε τα moelleux και τα μοιράζουμε σε πιάτα.
  • Προσθέτουμε λίγο από το crumble κανέλας και φραγκοστάφυλα, πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη, και σερβίρουμε.

 

Who is who

Γεννημένος στις 4 Μαρτίου, ο Άκης έδειξε την αγάπη του από τα πρώτα χρόνια της ζωής του. Μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη, δουλεύοντας στην οικογενειακή επιχείρηση από τα 16 του χρόνια. Στα 18 του αποφάσισε να εγκαταλείψει την πόλη όπου μεγάλωσε για να κατέβει στην Αθήνα και να σπουδάσει Λογιστική.

Από εκείνη ακριβώς τη στιγμή συνειδητοποίησε ότι η πραγματική του αγάπη βρισκόταν στη γεύση των φρέσκων φρούτων, στις μυρωδιές των μεσογειακών μπαχαρικών και στους ήχους των ακονισμένων μαχαιριών. Ήταν εκείνη η στιγμή που αποφάσισε να σπουδάσει παράλληλα σεφ στη σχολή μαγειρικής Le Monde.

Μόλις ολοκλήρωσε τις σπουδές του (ολοκλήρωσε και τη Λογιστική!) εργάστηκε σε πληθώρα εστιατορίων και ξενοδοχείων σε όλη την Ελλάδα μέχρι που αναχώρησε για την Αγγλία με σκοπό να εξερευνήσει την διεθνή κουζίνα.Η πενταετής παραμονή του στην Αγγλία ήταν το μεγαλύτερο μαγειρικό «σχολείο» για τον Άκη μιας και είχε την ευκαιρία να συνεργαστεί με διάσημους βραβευμένους σεφ. Η τελευταία του στάση ήταν το φημισμένο ξενοδοχείο «THE GORING».

Το 2010 επέστρεψε στην Ελλάδα, όχι για κάποια επαγγελματική ευκαιρία όπως πολύς κόσμος θα σκεφτόταν, αλλά για να λάβει μέρος στο τηλεπαιχνίδι του Mega, «Master Chef». Έξι μήνες αργότερα, χωρίς καμία αμφιβολία, αναδείχθηκε ο πρώτος Έλληνας «Master Chef».

Από το 2012 έως το 2014 εργάστηκε ως Head Chef στο εστιατόριο του chef Μισέλ Ρου και το Avenue Bistro στο Metropolitan Hotel. Το 2014, ξεκίνησε την εβδομαδιαία διαδικτυακή εκπομπή Kitchen Lab στο ελληνικό του κανάλι στο YouTube, αλλά και την εκπομπή Akis Kitchen στο αγγλικό κανάλι, στην οποία μοιράζεται τις συνταγές του στα αγγλικά. Από το 2014 μέχρι και σήμερα, ακολούθησαν διάφορες τηλεοπτικές παραγωγές στις οποίες ο Άκης Πετρετζίκης ήταν ο κεντρικός παρουσιαστής: Καν’ το όπως ο Άκης (2014-2016), Ιστορίες από την Λίστα (2014-2015), Μια Βαλίτσα Γεύσεις (2016-2017), Ready Steady Cook (2016-2017), Kitchen Lab (2017-σήμερα) και Akis' Food Tour (2020-σήμερα).

Στην ιστοσελίδα akispetretzikis.com θα βρείτε ό,τι συνταγή θέλετε!

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ