Ας μάθουμε λοιπόν τι δεν πρέπει να δίνετε στη γατούλα σας να φάει - Έστω και μικρές ποσότητες κάποιων τροφών μπορεί να τη βλάψουν

Ας δούμε αναλυτικά ποια τρόφιμα και συστατικά θα πρέπει να αποφεύγετε να δίνετε στη γατούλα σας.

Η σωστή διατροφή για μια γάτα, όπως και για όλα τα ζωάκια, είναι ένας πολύ σημαντικός παράγοντας για την ενίσχυση της υγείας και της ψυχολογίας τους.

Σίγουρα θα έχετε αναρωτηθεί πολλές φορές αν η τροφή που παίρνετε είναι επαρκής, πού χρειάζεται να δίνετε περισσότερο προσοχή ή τι να αποφεύγετε, ώστε να εξασφαλίσετε το καλύτερο για τη μικρή σας φίλη.

Σοκολάτα και αλκοόλ

  • Η  σοκολάτα μπορεί να αποβεί μοιραία για τις γάτες. Περιέχει ένα συστατικό, τη θεοβρωμίνη, η οποία μπορεί να προκαλέσει καρδιακά, νευρολογικά προβλήματα αλλά και επιληπτικές κρίσεις.
  • Οι γάτες έτσι κι αλλιώς δεν προτιμούν τη σοκολάτα, ωστόσο φροντίστε να μένουν μακριά από αυτή και αποτρέψτε όποιον της την δώσει ως λιχουδιά.
  • Το αλκοόλ επίσης είναι αρκετά επιβλαβές για τις γάτες και μπορεί να προκαλέσει αναπνευστικά και νευρολογικά προβλήματα.

Καφές και τσάι

  • Η καφεΐνη σε υψηλή ποσότητα μπορεί επίσης να αποβεί μοιραία για την υγεία της γάτας σας. Επομένως ο καφές και το τσάι - που περιέχει καφεΐνη - απαγορεύονται. Πέρα από την καφεΐνη, προβλήματα μπορεί να προκαλέσει και το κακάο, ή τα αναψυκτικά και τα ενεργειακά ποτά.

Ωμό κρέας και κρέας με κόκκαλα

  • Καλό είναι να αποφεύγετε το ωμό κρέας που δε γνωρίζετε από πού προέρχεται, καθώς μπορεί να προκαλέσει σημαντικά προβλήματα στην υγεία της γάτας, αν περιέχει βλαβερές ουσίες.
  • Επίσης, το κρέας με κόκκαλα είναι επικίνδυνο για ένα γατάκι, καθώς μπορεί να περιέχει αρκετά αιχμηρά κομμάτια που θα το τραυματίσουν εσωτερικά ή μπορεί να δημιουργήσουν προβλήματα στο πεπτικό του σύστημα.

Μπαχαρικά και αλάτι

  • Τα μπαχαρικά και το αλάτι δεν είναι κατάλληλα για τις γάτες, οπότε καλό είναι να τα αποφεύγετε. Αποφύγετε επίσης να τους δώσετε φαγητό πλούσιο σε μπαχαρικά, όπως τζίντζερ, ή λαχανικά όπως το σκόρδο.
  • Τα συστατικά αυτά μπορεί να προκαλέσουν δυσπεψία στη γάτα σας, καθώς και προβλήματα στα νεφρά ή και αναιμία.

Γάλα και κρέμα γάλακτος

  • Πολλές γάτες αγαπούν το γάλα, ωστόσο επίσης πολλές από αυτές έχουν δυσανεξία στη λακτόζη. Η κατανάλωση επομένως γάλακτος σε διάφορες μορφές, μπορεί να προκαλέσει διάφορες πεπτικές διαταραχές και διάρροια.

Ξηροί καρποί

  • Οι ξηροί καρποί όπως τα αμύγδαλα και τα φουντούκια, δυσκολεύουν αρκετά την πέψη της γάτας σας. Επιπλέον, κάποιοι από αυτούς περιέχουν επικίνδυνες ουσίες που μπορεί να προκαλέσουν μυϊκή αδυναμία ή και δυσκαμψία των άκρων.

Ωμά αυγά

  • Το ωμό αυγό σίγουρα δεν είναι καλό για την υγεία της γάτα σας, καθώς διάφορα βακτήρια όπως η σαλμονέλα, μπορεί να προκαλέσουν δηλητηρίαση.

Κρέας με υψηλή περιεκτικότητα λίπους

  • Καλό είναι να είστε προσεκτικοί με τα επίπεδα λίπους που περιέχει η υγρή ή ξηρά τροφή της γάτας σας. Τα υψηλά επίπεδα λίπους μπορεί να προκαλέσουν παχυσαρκία, αλλά και άλλα προβλήματα υγείας.

Διαβάστε ακόμη:9 tips για να ζητήσετε συγγνώμη από τη μουτρωμένη & θυμωμένη γατούλα σας - Δεν είναι τόσο αδιάφορες & αναίσθητες τελικά !

Εξασφαλίστε τη σωστή τροφή για τη γάτα σας

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα petshop88.gr, πολλές φορές μια μικρή ποσότητα αρκεί για να βλάψει τη γάτα σας. Καλό είναι λοιπόν να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί με την τροφή που της δίνετε.Να θυμάστε πως οι άλλες τροφές, όπως για παράδειγμα η τροφή σκύλου, δεν υποκαθιστούν την κανονική τροφή που θα πρέπει να πάρει μια γάτα. Σε περίπτωση ανάγκης δεν θα τη βλάψει, ωστόσο καλό είναι να έχει αποκλειστικά την τροφή που έχει σχεδιαστεί για τις ανάγκες της.

Αποφύγετε τις χαλασμένες τροφές, τις τροφές που έχουν μουχλιάσει, ή τις τροφές που έχουν συσσωρευμένη βρωμιά.

Αν δεν γνωρίζετε ποια τροφή είναι κατάλληλη για τη γατούλα σας, τότε μπορείτε να συμβουλευτείτε τον κτηνίατρό σας. Εκείνος θα σας καθοδηγήσει σωστά, ώστε να επιλέξετε την τροφή που θα χαρίσει υγεία και ευεξία στη γάτα σας!

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ