Απάτη με έργα της Όπυς Ζούνη: Πως στήθηκε το "κόλπο" με τους πλαστούς πίνακες - Καταφέραν να ξεγελάσουν και τον σύζυγο της (φωτό)

80χρονος κατάφερε να αποσπάσει χρήματα πουλώντας πλαστά έργα της Όπυς Ζούνη ως γνήσια, αλλά πιάστηκε

Τα στελέχη της Υποδιεύθυνσης Προστασίας Περιουσιακών Δικαιωμάτων, Πολιτιστικής Κληρονομιάς και Περιβάλλοντος της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, κατάφεραν τη Δευτέρα να βάλουν τέλος στη δράση του απατεώνα και των συνεργών του, εντοπίζοντας τα τέσσερα πλαστά έργα της ζωγράφου Όπυς Ζούνη.

"Εγκέφαλος" της απίστευτης ιστορίας εξαπάτησης, ήταν ένας 80χρονος άνδρας, που κατάφερε με επιδεξιότητα να ξεγελάσει την οικογένεια της διεθνώς αναγνωρισμένης εικαστικού, αλλά και τα έμπειρα μάτια των συναδέλφων της, αποσπώντας χιλιάδες ευρώ. 

Πήγαν στον σύζυγό έργα να τα υπογράψει ως γνήσια

"Η υπογραφή είναι γνήσια και είναι δική μου", είπε στους Αστυνομικούς της Ασφάλειας, ο σύζυγος της γνωστής ζωγράφου-γλύπτριας, όταν του έδειξαν τις υπογραφές γνησιότητας στους τρείς πλαστούς πίνακες.

Όπως περιέγραψε, ο απατεώνας είχε προσκομίσει στο σπίτι του γνήσια έργα της συζύγου του, με έναν 77χρονο συνεργό του, προκειμένου να τα υπογράψει. Με αυτό τον τρόπο ήθελε να επιτύχει τη γνησιότητα, καθώς η καλλιτέχνιδα δεν βρίσκεται εν ζωή. Οι υπογραφές, έγιναν στην πίσω πλευρά των έργων σε αφαιρούμενα κομμάτια ξύλου και χαρτονιού. Στη συνέχεια ο 80χρονος τα αφαίρεσε και τα τοποθέτησε στα πλαστά έργα που είχε στην κατοχή του εξαπατώντας τους αγοραστές.

Η απίστευτη απάτη 80χρονου με έργα της Οπυς Ζούνη: Ξεγέλασε μέχρι και τον σύζυγό της που υπέγραψε τα πλαστά έργα

Σύμφωνα με τα όσα κατέθεσε στις αρχές ο υπεύθυνος της γκαλερί, ο 80χρονος, του εκχώρησε τα έργα για πώληση, λαμβάνοντας από αυτόν το χρηματικό ποσό των 6.000€ και αξίωνε συνολικά 19.000€, μετά την πώληση τους. Ο υπεύθυνος του οίκου πλειστηριασμών, υποστήριξε πως ο κατηγορούμενους του είχε εκχωρήσει ένα έργο προς πλειστηριασμό και αξίωνε ως τιμή εκκίνησης 11.000€.

Η γυναίκα "ντίλερ" από την Αλβανία

Οι δύο άνδρες περιγράφουν ότι στις επαφές που είχαν για τα έργα εμφανιζόταν και μία γυναίκα "ντίλερ" αλβανικής καταγωγής. Οι αστυνομικοί, αναζητούν το συγκεκριμένο πρόσωπο αλλά και τρείς ακόμα άγνωστους συνεργούς.

πινακες

Οι τρείς πίνακες, εντοπίστηκαν στο σπίτι του 80χρονου, ενώ οι αρχές προχώρησαν στην κατάσχεση ενός έργου – κολώνα (φαίνετα στην φωτοραφία πιο πάνω) το οποίο επίσης έφερε την υπογραφή της Όπυς Ζούνη, από γκαλερί σε κεντρικό σημείο της Αθήνας. Όπως επιβεβαιώθηκε από την οικογένεια, όλα τα έργα ήταν πλαστά.

Ποια ήταν η Όπυ Ζούνη

Η Όπυ Ζούνη (Καλλιόπη Σαρπάκη), ζωγράφος και εικαστικός, γεννήθηκε στο Κάιρο στις 4 Φεβρουαρίου του 1941 και εγκαταστάθηκε στην Αθήνα το 1963. Η οικογένεια της καταγόταν από την Κρήτη και τη Σαντορίνη.

Στο Κάιρο σπούδασε ζωγραφική, κεραμική στο Αμερικάνικο Κολέγιο και φωτογραφία. Στην Ελλάδα συνέχισε τις σπουδές της στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών, εμπλουτίζοντας τις με τη σκηνογραφία και τη διακόσμηση. Μεταξύ των καθηγητών της συγκαταλέγονται ο Γιάννης Μόραλης, ο Γιώργος Μαυροϊδής και ο Βασίλης Βασιλειάδης.

Πραγματοποίησε την πρώτη της έκθεση στο Κάιρο το 1962. Συνολικά πραγματοποίησε πάνω από 70 ατομικές εκθέσεις και 450 συμμετοχές σε ομαδικές εκθέσεις. Είχε συμμετάσχει, επίσης, σε διεθνείς Μπιενάλε και Τριενάλε. Στο τέλος του 2006 και αρχές του 2007 πραγματοποίησε μία μεγάλη αναδρομική έκθεση στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης, Η έκθεση αυτή είχε τίτλο: «Το παρόν και η πρόσφατη εικοσαετία».

Ήταν εκπρόσωπος της γεωμετρικής τέχνης στην Ελλάδα. Οι δημιουργίες της ήταν επηρεασμένες από τον αραβικό πολιτισμό αλλά ενσωμάτωναν και ελληνικά στοιχεία. Ήταν παντρεμένη από το 1965 με τον Αλέκο Ζούνη, με τον οποίο απέκτησε δύο γιους, και κατοικούσαν στην Πεντέλη Αττικής.

Πέθανε από τον καρκίνο, τον οποίο αντιμετώπιζε για δώδεκα χρόνια, στις 5 Δεκεμβρίου του 2008 σε νοσοκομείο της Αθήνας, όπου νοσηλευόταν από τις 25 Σεπτεμβρίου του ίδιου έτους.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ