Live οι δηλώσεις Μητσοτάκη και του πρωθυπουργού Μόντι - Δείτε φωτό και βίντεο από την υποδοχή του πρωθυπουργού και της συζύγου του, Μαρέβας στην Ινδία

Οι συναντήσεις και το πρόγραμμα του Κυριάκου Μητσοτάκη κατά την επίσημη επίσκεψή του στην Ινδία

Επίσημη επίσκεψη πραγματοποιεί ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με τη σύζυγό του, Μαρέβα Γκραμπόφσκι-Μητσοτάκη, στην Ινδία και εντάσσεται στο πλαίσιο οικοδόμησης σχέσεων οικονομικής συνεργασίας των δύο χωρών.

mitsotakis-india-10

Στη συνέχεια, ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατέθεσε στεφάνι στο μνημείο του Μαχάτμα Γκάντι (Mahatma Gandhi) και άφησε το δικό του μήνυμα στο βιβλίο επισκεπτών.

mitsotakis-india-9

Ο κ. Μητσοτάκης βρίσκεται από χθες το βράδυ στο Νέο Δελχί, ακολουθώντας ένα γεμάτο πρόγραμμα. Αυτή είναι δε η δεύτερη επίσκεψη έλληνα πρωθυπουργού στην Ινδία τα τελευταία 15 χρόνια.

Στόχος της ελληνικής πλευράς είναι η ενδυνάμωση των σχέσεων των δυο χωρών, αλλά και να αναδειχθεί η Ελλάδα ως στρατηγική, γεωπολιτική και εμπορική πύλη προς την Ευρώπη.

Δείτε φωτογραφίες από την άφιξη του Πρωθυπουργού

mitsotakis-india-8

mitsotakis-india-11

Οι οικονομικές συμφωνίες

Στο επίκεντρο τίθεται και η πορεία υλοποίησης του Οικονομικού Διαδρόμου Ινδίας-Μέσης Ανατολής-Ευρώπης (IMEC), με τη χώρα μας να φιλοδοξεί να γίνει αναπόσπαστο μέρος του. Όπως τόνιζαν κυβερνητικές πηγές, η Ελλάδα έχει υποδομές και λιμάνια εξαιρετικού επιπέδου, με κάθετες και οριζόντιες ηλεκτρικές και ενεργειακές διασυνδέσεις και προσφέρει πάρα πολλές δυνατότητες επενδύσεων.

Επισήμαιναν ακόμα ότι ο IMEC δεν είναι απλώς ένας διάδρομος ενέργειας και εμπορίου, αλλά ένα σχέδιο που, διασυνδέοντας την Ινδία με την Ευρώπη μέσω Ελλάδας, μπορεί να προωθήσει την ειρήνη και τη σταθερότητα σε όλη τη Μέση Ανατολή.

 

 

Οι προοπτικές συνεργασίας ανάμεσα σε Ελλάδα και Ινδία είναι μεγάλες, με τα θεμέλια να έχουν μπει από τον περασμένο Αύγουστο, με το χαλί να έχει στρωθεί για μεγαλύτερη παρουσία ινδικών ομίλων στην Ελλάδα, ιδιαίτερα στους τομείς των υποδομών (λιμάνια, αεροδρόμια), της υψηλής τεχνολογίας, των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, του τουρισμού, του κυβερνοχώρου, της εκπαίδευσης, του πρωτογενούς τομέα. Το ίδιο και για τις ελληνικές επιχειρήσεις στην Ινδία, ιδιαίτερα στους τομείς των τροφίμων, των φαρμάκων, της ναυτιλίας.

Μάλιστα, όπως σημείωναν οι ίδιες πηγές, τα περιθώρια είναι πολύ μεγάλα καθώς, παρόλο που οι ελληνικές εξαγωγές προς την Ινδία αυξήθηκαν το 2022, με δυσκολία αντιστοιχούν σε 1 ευρώ ανά Ινδό, ενώ η Ινδία έχει ετήσιο εξερχόμενο τουρισμό 40 εκατομμυρίων ατόμων υψηλού εισοδήματος, πεδίο όπου υπάρχουν μεγάλα περιθώρια ανάπτυξης και μεγάλες ευκαιρίες, ιδιαίτερα αν λάβει κανείς υπόψη τα στοιχεία (ΔΝΤ) σύμφωνα με τα οποία η Ινδία θα έχει ρυθμούς ανάπτυξης της τάξης του 6,3% και το 2024.

 

 

Υπενθυμίζεται ότι με την Κοινή Δήλωση αναβάθμισης των σχέσεων σε στρατηγικές (Strategic Partnership), τον περασμένο Αύγουστο, οι δύο πρωθυπουργοί συμφώνησαν να εργαστούν προς την κατεύθυνση διεύρυνσης της διμερούς συνεργασίας στο πολιτικό επίπεδο, στην ασφάλεια και στην οικονομία με στόχο τον διπλασιασμό του διμερούς εμπορίου τα επόμενα χρόνια.

Σήμερα στο Νέο Δελχί αύριο στη Βομβάη

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης βρέθηκε πολύ νωρίς σήμερα το πρωί στο Προεδρικό Μέγαρο στο Νέο Δελχί για την επίσημη υποδοχή του από τον ομόλογό του, Ναρέντρα Μόντι. Ακολουθούν διευρυμένες συνομιλίες των αντιπροσωπειών των δύο χωρών. Στη συνέχεια, οι δύο ηγέτες θα κάνουν δηλώσεις.

Θα ακολουθήσει συνάντηση με τον αντιπρόεδρο της δημοκρατίας της Ινδίας, Jagdeep Dhankhar, και στις 14:30 ο πρωθυπουργός θα είναι ο κεντρικός ομιλητής στην εναρκτήρια συνεδρίαση της ετήσιας διάσκεψης, «Raisina Dialogue», της σημαντικότερης πολυμερούς Διάσκεψης της Ινδίας για τη γεωπολιτική και την οικονομία.

Την Πέμπτη, ο πρωθυπουργός θα αναχωρήσει για τη Βομβάη, όπου θα έχει συναντήσεις με εκπροσώπους ινδικών επιχειρήσεων και ομίλων, ενώ θα χαιρετίσει το ελληνο-ινδικό επιχειρηματικό φόρουμ. Σημειώνεται ότι στην Ινδία βρίσκεται ήδη ελληνική επιχειρηματική αποστολή υπό τον υφυπουργό Εξωτερικών, Κώστα Φραγκογιάννη, καθώς επιδιώκονται συνέργειες, συμφωνίες και αμοιβαίες επενδυτικές ευκαιρίες.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ