Απίστευτη ανακάλυψη: Αυτοί είναι οι 2 πρώτοι μικρο-υπολογιστές που πουλήθηκαν στον κόσμο – Πως λειτουργούν; - Η κλασική πορτοκαλί οθόνη τους (φωτό & βίντεο)

Σοκαριστικό για τον κόσμο της τεχνολογίας

O «πρώτος πραγματικός μικροϋπολογιστής στον κόσμο», εντοπίστηκε πρόσφατα σε έκθεση του Πανεπιστημίου Kingston.

Δύο από αυτά τα μικρά θαύματα της τεχνολογίας βρέθηκαν κατά τη διάρκεια ενός καθαρισμού σπιτιού από την εταιρεία Just Clear στο Λονδίνο.

«Είναι πραγματικό εκπληκτικό που μπορούμε να παρουσιάσουμε δύο Q1 – τους πρώτους μικροϋπολογιστές στον κόσμο – στο Πανεπιστήμιο του Kingston», δήλωσε ο ειδικός στους πρώιμους υπολογιστές και ανώτερος λέκτορας στο Πανεπιστήμιο του Kingston, Paul Neve.

Οι υπολογιστές Q1 έφεραν την επανάσταση στην πληροφορική όταν κυκλοφόρησαν για πρώτη φορά το 1972.

Έπαιξαν πολύ σημαντικό ρόλο στην διαμόρφωση της πληροφορικής και της τεχνολογίας του σήμερα.

Παραδόξως, μόνο τρεις από αυτούς τους υπολογιστές είναι γνωστό ότι υπάρχουν σήμερα, και δύο από αυτούς βρέθηκαν θαμμένοι κάτω από κουτιά κατά τη διάρκεια ενός καθαρισμού.

Πριν από μερικές ημέρες, ανάμεσα σε περισσότερους από 60 vintage υπολογιστές από τις δεκαετίες του 1970, του 1980 και του 1990, ο Q1, με τη χαρακτηριστική πορτοκαλί οθόνη και την εμφάνιση που έμοιαζε με γραφομηχανή, κατάφερε να μπει στην έκθεση με τίτλο “Creating the Everything Device”, η οποία γιόρταζε την πρώιμη εξέλιξη της πληροφορικής.

Ο Q1 υπολογιστής είχε επεξεργαστή Intel 8008 που ήταν ένας από τους πρώτους μικροεπεξεργαστές που ανέπτυξε η Intel Corporation.

Ο επεξεργαστής Intel 8008 άνοιξε το δρόμο για τις μετέπειτα εξελίξεις στην τεχνολογία των μικροεπεξεργαστών, οδηγώντας σε πιο ισχυρά και ευέλικτα τσιπ τα επόμενα χρόνια.

Ο Intel 8008 είχε ταχύτητα 200 kHz και μπορούσε να εκτελέσει περίπου 60.000 εντολές ανά δευτερόλεπτο. Οι σημερινοί επεξεργαστές λειτουργούν σε πολύ υψηλότερες ταχύτητες που μετριούνται σε GHz (δισεκατομμύρια κύκλους ανά δευτερόλεπτο) σε σύγκριση με τα 200 kHz του Intel 8008.

Ως επεξεργαστής 8-bit, επεξεργάζεται δεδομένα σε κομμάτια των 8-bit. Αντίθετα, οι σύγχρονοι επεξεργαστές διαθέτουν πολύ ευρύτερα μονοπάτια δεδομένων, συνήθως 64-bit ή και περισσότερο, επιτρέποντάς τους να χειρίζονται ταυτόχρονα μεγαλύτερες ποσότητες δεδομένων και να εκτελούν πιο πολύπλοκους υπολογισμούς.

Το 1977, η Q1 Corporation κυκλοφόρησε επίσης μια ενημερωμένη έκδοση με την ονομασία Q1 Lite, η οποία έγινε δημοφιλής σε όλη την Ευρώπη σε χώρες όπως η Ολλανδία, η Γερμανία, η Δανία και η Σουηδία.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ