Άλκης Στέας: 25 χρόνια από το θάνατο του ιστορικού παρουσιαστή - Σπάνιο αρχείο συνέντευξης του στη Λιάνα Κανέλλη

Στην εκπομπή "Λόγω Τιμής"

Συμπληρώνονται φέτος 25 χρόνια από το θάνατο του ιστορικού παρουσιαστή του ραδιοφώνου και της τηλεόρασης Άλκη Στέα, ο οποίος έφυγε από τη ζωή σαν σήμερα, στις 9 Μαρτίου του 1999. 

Σε ηλικία 19 ετών έδωσε εξετάσεις για τη θέση του εκφωνητή στο Εθνικό Ίδρυμα Ραδιοφωνίας, έπειτα από παρότρυνση του αρχιεκφωνητή Γιώργου Τριανταφυλλίδη. 

Στη μακρά πορεία του στο ραδιόφωνο παρουσίασε πλήθος εκπομπών, υπήρξε ο πρώτος που επιμελήθηκε και εκφώνησε εκπομπή τηλεπαιχνιδιού στο ραδιόφωνο. Επίσης, υπήρξε ο πρώτος παρουσιαστής της ελληνικής τηλεόρασης μιας και εμφανίστηκε στους Έλληνες τηλεθεατές το 1960, στη διάρκεια της πειραματικής εκπομπής ασπρόμαυρου τηλεοπτικού σήματος της ΔΕΗ κατά την 25η ΔΕΘ στη Θεσσαλονίκη.

Επίσης, ο Άλκης Στέας παρουσίαζε και το φημισμένο Φεστιβάλ Τραγουδιού Θεσσαλονίκης επί 30 περίπου χρόνια. Παράλληλα, παρουσίαζε το Πατρινό Καρναβάλι για 25 χρόνια, από το 1974 έως το 1999. 

Ο Δήμος Πατρέων τον ανακήρυξε επίτιμο δημότη το 1996 ενώ από το 2009 γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 9 Μαρτίου στην Πάτρα η ''Ημέρα Άλκη Στέα'' με πολιτιστικές εκδηλώσεις και προβολές οπτικοακουστικού υλικού.

Το Αρχείο της ΕΡΤ παρουσιάζει ένα επεισόδιο της εκπομπής ''Λόγω Τιμής'' παραγωγής 1992, στο οποίο ο Άλκης Στέας παραχωρεί συνέντευξη στη Λιάνα Κανέλλη. Στο παρακάτω απόσπασμα, ο Άλκης Στέας εξηγεί τους λόγους για τους οποίους δεν ήθελε να παίρνει χρήματα για την παρουσίαση του Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης και του Πατρινού Καρναβαλιού. 

Επιπλέον, μιλά για την σχέση του με την πολιτική και μοιράζεται τις αναμνήσεις του από τις πρώτες μέρες λειτουργίας της τηλεόρασης στην Ελλάδα στο πλαίσιο του πειραματικού σταθμού τηλεόρασης της ΔΕΗ στη ΔΕΘ του 1960.

Δείτε ολόκληρο το αφιέρωμα εδώ: https://www.ert.gr/archeio/

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ