Παντοδύναμος ο Πούτιν για 5η φορά, δηλώνει ότι κέρδισε με 88% - Τα σχόλια Μπάιντεν, Γερμανίας και Ναβάλναγια (βίντεο)

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν κέρδισε τις εκλογές στη Ρωσία, για "ψευδοεκλογές" κάνει λόγο η Δύση 

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν εξασφάλισε ακόμη μία προεδρική θητεία στη Ρωσία, την 5η με τα πρώτα αποτελέσματα να του  δίνουν ποσοστό 87,97%. Ο Ρώσος πρόεδρος ολοκληρώνοντας τη νέα 6ετη θητεία θα είναι πλέον ο μακροβιότερος ηγέτης από συστάσεως όχι μόνο της Ρωσίας, αλλά και τη Σοβιετικής Ένωση, ξεπερνώντας τον "πατερούλη" Ιωσήφ Στάλιν.

Πρόκειται για το υψηλότερο ποσοστό που έχει λάβει ποτέ, έπειτα από μια εκλογική διαδικασία στην οποία η αντιπολίτευση είχε τεθεί στο περιθώριο.

Φυσικά κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει το γεγονός ότι μπορεί να διεκδικήσει την επανεκλογή του έπειτα από αυτή τη νέα θητεία και να παραμείνει στην εξουσία ως το 2036.

«Τα αποτελέσματα των προεδρικών εκλογών δείχνουν την «εμπιστοσύνη» των Ρώσων στην εξουσία...θα επιτρέψουν στην ρωσική κοινωνία να σταθεροποιηθεί και να ενισχυθεί», είπε ο Ρώσος πρόεδρος κατά την επινίκια  ομιλία του στο εκλογικό του στρατηγείο η οποία μεταδόθηκε από την ρωσική τηλεόραση.


Η Ρωσία δεν θα αφεθεί «να εκφοβισθεί» ούτε «να συντριβεί» τόνισε ο Πούτιν. ««Μικρή σημασία έχει ποιος θέλει να μας εκφοβίσει ή σε ποιο σημείο, μικρή σημασία έχει ποιος θέλει να μας συντρίψει ή σε ποιο σημείο, την θέληση και την συνείδησή μας. Κανείς ποτέ δεν πέτυχε να κάνει κάτι παρόμοιο στην ιστορία. Αυτό δεν λειτούργησε σήμερα και δεν θα λειτουργήσει στο μέλλον».

Οι στόχοι της νέας θητείας του

«Έχουμε πολλούς συγκεκριμένους και σημαντικούς στόχους να φέρουμε εις πέρας. Τα αποτελέσματα των εκλογών δείχνουν την εμπιστοσύνη των πολιτών της χώρας και την ελπίδα τους ότι θα κάνουμε όλα όσα προβλέπονται», είπε.

«Προτεραιότητα της Ρωσίας θα πρέπει να είναι να εκπληρώσει τους στόχους της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης» στην Ουκρανία και να ενισχύσει τον στρατό, είπε ο Πούτιν προσθέτοντας ότι θα κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να φέρει εις πέρας αυτήν την αποστολή και αυτούς τους στόχους που ο ίδιος και η κυβέρνησή του θεωρούν ότι αποτελούν προτεραιότητα.

Οι ρωσικές δυνάμεις κερδίζουν έδαφος στην Ουκρανία κάθε μέρα και έχουν των πρωτοβουλία στο μέτωπο, είπε.

Η Ρωσία θα πρέπει να σκεφθεί με ποιον θα μπορούσε να συνομιλήσει για την πιθανότητα ειρήνης στην Ουκρανία, είπε, αφήνοντας να εννοηθεί ότι ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι δεν αποτελεί επιλογή.

Οι όροι για εκεχειρία

Η Ρωσία είναι έτοιμη για συνομιλίες σχετικά με την γαλλική πρόταση για εφαρμογή κατάπαυσης του πυρός κατά την διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων, αλλά για να γίνει αυτό πρέπει να ληφθούν υπ' όψιν τα συμφέροντα της Ρωσίας στο μέτωπο, δήλωσε.

Ο Πούτιν «αποκάλυψε» ότι είχε συμφωνήσει σε ανταλλαγή κρατουμένων στην οποία περιλαμβανόταν ο ηγέτης της ρωσικής αντιπολίτευσης Αλεξέι Ναβάλνι και «είναι λυπηρό που πέθανε».

Ο βασικός όρος για την ανταλλαγή ήταν ότι ο Αλεξέι Ναβάλνι δεν θα επέστρεφε στην Ρωσία.

Η διαμαρτυρία εναντίον του που οργανώθηκε από την αντιπολίτευση κατά την εκλογική διαδικασία δεν είχε αποτέλεσμα, είπε, αλλά οι άνθρωποι που εμπόδισαν άλλους ανθρώπους να ψηφίσουν με πράξεις βανδαλισμού θα πρέπει να τιμωρηθούν».


Λευκός Οίκος: «Οι ρωσικές εκλογές δεν είναι προφανώς ελεύθερες, ούτε δίκαιες»

Άμεση αντίδραση Λευκού Οίκου στο 88% του Πούτιν στα πρώτα αποτελέσματα.

Ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε ότι «οι ρωσικές εκλογές δεν είναι προφανώς ούτε ελεύθερες, ούτε δίκαιες», δεδομένου ότι ο Πούτιν έχει φυλακίσει τους πολιτικούς του αντιπάλους και εμπόδισε άλλους να είναι υποψήφιοι εναντίον του, σχολιάζοντας την εκλογική διαδικασία με μία και μοναδική πιθανή έκβαση που ολοκληρώθηκε στην Ρωσία.


Γερμανία: Για "ψευδοεκλογές" κάνει λόγο το ΥΠΕΞ

Από το υπουργείο Εξωτερικών επισημαίνεται μέσω X: «Οι ψευδοεκλογές στην Ρωσία δεν είναι ούτε ελεύθερες ούτε δίκαιες, το αποτέλεσμα δεν εκπλήσσει κανέναν. Ο Πούτιν κυβερνά αυταρχικά, βασίζεται στην λογοκρισία, την καταστολή και τη βία. Οι "εκλογές" στα κατεχόμενα εδάφη της Ουκρανίας είναι άκυρες και μια ακόμη παραβίαση του διεθνούς δικαίου».

Ο ομοσπονδιακός πρόεδρος Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ δεν σκοπεύει να συγχαρεί τον ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν για την επανεκλογή του, έκανε γνωστό η εκπρόσωπός του, ενώ το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών σε ανακοίνωσή του αναφέρεται σε «ψευδοεκλογές», το αποτέλεσμα των οποίων δεν εκπλήσσει κανέναν.

«Σήμερα σκέφτομαι τους ανθρώπους στην Ρωσία που αγωνίζονται για την ελευθερία και την δημοκρατία και ζουν σε συνεχή κίνδυνο υπό το καθεστώς του Πούτιν. Δεν ξεχνάμε αυτούς τους γενναίους ανθρώπους», ανέφερε ο Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ μέσω Χ, ενώ η εκπρόσωπός του, Κέρστιν Γκάμελιν, δήλωσε στην εφημερίδα Tagesspiegel ότι «δεν θα υπάρξει επιστολή (σ.σ. συγχαρητηρίων) προς τον Βλαντίμιρ Πούτιν και έκανε λόγο για «λεγόμενες προεδρικές εκλογές» στην Ρωσία.

Γιούλια Ναβάλναγια: Να είστε γενναίοι

Η Γιούλια Ναβάλναγια, χήρα το Αλεξέι Ναβάλνι του ηγέτη της αντιπολίτευσης που πέθανε πριν από έναν μήνα, ψήφισε στη ρωσική πρεσβεία στο Βερολίνο.- Φεύγοντας δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι έγραψε «Ναβάλνι» στο ψηφοδέλτιο.

Μήνυμα προς τον ρωσικό λαό έστειλε η Γιούλια Ναβάλναγια, η χήρα του εκλιπόντος Ρώσου πολιτικού της αντιπολίτευσης Αλεξέι Ναβάλνι, αφού ψήφισε στη ρωσική πρεσβεία στο Βερολίνο.

Ειδικότερα, η Ναβάλναγια δήλωσε στην ανταποκρίτρια του Sky News, ότι το μήνυμά της προς τον ρωσικό λαό είναι: «Να είστε γενναίοι μια μέρα πολύ σύντομα θα νικήσουμε». Παράλληλα, φεύγοντας δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι έγραψε «Ναβάλνι» στο ψηφοδέλτιο.

«Φυσικά, έγραψα το όνομα "Ναβάλνι" διότι δεν είναι δυνατόν (...) έναν μήνα πριν από τις εκλογές να σκοτώνεται ο βασικός, και ήδη φυλακισμένος, αντίπαλος του Πούτιν» δήλωσε χαρακτηριστικά.

Όταν ρωτήθηκε για τον πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν, είπε ότι «δεν έχει κάποιο μήνυμα» για τον Ρώσο ηγέτη. Τον αποκάλεσε «δολοφόνο» και «γκάνγκστερ» που οδήγησε τη χώρα της σε πόλεμο.

Ο Κιμ Γιον Ουν συνεχάρη τον Πούτιν

Ο Βορειοκορεάτης ηγέτης Κιμ Γιονγκ Ουν απέστειλε σήμερα μήνυμα στον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν, συγχαίροντάς τον για την επανεκλογή του, όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων της χώρας KCNA.

Τον Πούτιν συνεχάρησαν επίσης οι ηγέτες της Βενεζουέλας, της Νικαράγουας, της Κούβας και της Βολιβίας.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ