Τουρκία: Πανωλεθρία με τριπλή ήττα για τον Ερντογάν - Θρίαμβος Ιμάμογλου με 51% στην Κωνσταντινούπολη (βίντεο)

Βαρύ πλήγμα για τον Ερντογάν, χάνει και Άγκυρα και Σμύρνη

«Χτύπημα» στην αυτοδυναμία Ερντογάν με την επικράτηση του Ιμάμογλου με 51% στην Κωνσταντινούπολη, στο πλαίσιο των δημοτικών εκλογών της Τουρκίας.

Τα πρώτα λόγια του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν

«Η 31η Μαρτίου για εμάς δεν είναι το τέλος, είναι σημείο καμπής».

«Αν και δεν έχουν ακόμη οριστικοποιηθεί, τα αποτελέσματα της κάλπης δείχνουν ότι έχουμε χάσει ύψος σε όλη τη χώρα. Φυσικά, θα αναλύσουμε τους λόγους αυτής της πτώσης σε τοπικό επίπεδο. Όπου χάνουμε, όπου μένουμε πίσω, θα εντοπίσουμε τους λόγους και θα κάνουμε τις απαραίτητες παρεμβάσεις», είπε ο Ερντογάν.


Πρόσθεσε ότι θα γίνει αυτοκριτική «με θάρρος» καθώς παραδέχτηκε πως το ΑΚΡ «έχασε ύψος σε όλη τη χώρα».

«η Τουρκία έχει μπροστά της πάνω από τέσσερα χρόνια» ως τις επόμενες εκλογές, «τα οποία αξίζουν όσο ένας θησαυρός».

Εμφανίστηκε καθησυχαστικός για τις αγορές, διαβεβαιώνοντας ότι «μέχρι σήμερα η κυβέρνηση εφάρμοσε με αποφασιστικότητα το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα και το 12ο αναπτυξιακό σχέδιο».

Τέλος είπε ότι «ανεξάρτητα από τα αποτελέσματα, ο νικητής αυτών των εκλογών είναι πρωτίστως η δημοκρατία μας και το έθνος μας».

Η αντίδραση του Ιμάμογλου

“Κερδίσαμε τις εκλογές στην Κωνσταντινούπολη” δήλωσε ο ίδιος την ώρα που η καταμέτρηση βρισκόταν στο 96% των ψήφων και είχε προβάδισμα με πάνω από ένα εκατομμύριο ψήφους από τον αντίπαλό του, υποψήφιο του AKP.

Πλήθος κόσμου βρέθηκε στις κάλπες για τις τουρκικές δημοτικές εκλογές, με αστροναύτη, βασιλιά, φορεία και... ψηφοδέλτια ενός μέτρου να προκαλούν αίσθηση.


Οι πανηγυρισμοί στην Κων/πολη

Image

Image

Άγκυρα

Η πρώτη ανάλυση του Reuters

Το Reuters στην πρώτη του ανάλυση αναφέρει ότι «οι Τούρκοι τιμώρησαν τον πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν και το κόμμα του την Κυριακή στις τοπικές εκλογές που επιβεβαίωσαν την αντιπολίτευση ως πολιτική δύναμη και ενίσχυσαν τον δήμαρχο της Κωνσταντινούπολης Εκρέμ Ιμάμογλου ως τον κύριο μελλοντικό αντίπαλο του προέδρου».


Και προσθέτει: «Οι αναλυτές δήλωσαν ότι ο Ερντογάν και το Κόμμα του ΑΚ (AKP) - που κυβερνούν την Τουρκία για περισσότερες από δύο δεκαετίες - τα πήγαν χειρότερα από ό,τι προέβλεπαν οι δημοσκοπήσεις λόγω της εκτίναξης του πληθωρισμού, των δυσαρεστημένων ισλαμιστών ψηφοφόρων και, στην Κωνσταντινούπολη, λόγω της απήχησης του Ιμάμογλου πέρα από την κοσμική βάση του CHP».

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ