Γιατί ορισμένα σκυλιά κυνηγούν αυτοκίνητα & πώς μπορείτε να τα εκπαιδεύσετε ώστε να τα αποτρέψετε από αυτήν την πράξη ;

Είναι στη φύση τους!

Οι ξαφνικές και γρήγορες κινήσεις των αυτοκινήτων κάνουν πολλούς σκύλους να θέλουν να τα κυνηγήσουν. 

Από την άλλη ο ήχος ή η κίνηση των αυτοκινήτων συχνά μπορεί να ενοχλήσουν κάποιους σκύλους, με αποτέλεσμα εκείνοι να αρχίσουν να ορμούν στα οχήματα.

Γιατί όμως ορισμένα σκυλιά κυνηγούν αυτοκίνητα; Και πώς μπορείτε να εκπαιδεύσετε τον σκύλο σας ώστε να τον αποτρέψετε από το να κυνηγάει αυτοκίνητα, κάτι που είναι πολύ επικίνδυνο τόσο για εκείνον όσο και για εσάς;

Γιατί τα σκυλιά κυνηγούν αυτοκίνητα;

Ορισμένες φυλές σκύλων που έχουν αναπτυχθεί για να κυνηγούν, όπως τα κυνηγόσκυλα, μπορεί συχνά να θέλουν να κυνηγούν κινούμενα οχήματα. 

Το ίδιο συμβαίνει και με τα ποιμενικά που δείχνουν την ίδια συμπεριφορά. Παρομοίως και τα τεριέ (που εκτρέφονται για κυνήγι) μπορούν επίσης να οδηγηθούν στο κυνήγι αυτοκινήτων.

Τι κάνει την καταδίωξη αυτοκινήτων επικίνδυνη;

Τα σκυλιά που κυνηγούν απρόβλεπτα τα αυτοκίνητα μπορούν εύκολα να τραυματίσουν τον εαυτό τους ή άλλους. 

Εάν ένας σκύλος που δεν είναι δεμένος με λουρί κυνηγάει ένα αυτοκίνητο ή ξεφύγει από το λουρί του για να κυνηγήσει ένα αυτοκίνητο, μπορεί να τραυματιστεί ή ακόμη και να σκοτωθεί. 

Όταν τα σκυλιά ορμούν και προσπαθούν να κυνηγήσουν αυτοκίνητα, μπορεί να αιφνιδιάσουν τον κηδεμόνα τους και να προκαλέσουν την πτώση του. Αυτό είναι ιδιαίτερα ανησυχητικό για τα μεγαλόσωμα σκυλιά, το μέγεθος των οποίων σημαίνει ότι μπορούν εύκολα να τραβήξουν τον κηδεμόνα τους προς τα κάτω.

Ένας σκύλος που συνηθίζει να κυνηγάει οχήματα μπορεί στο μέλλον να κάνει και άλλα πράγματα όπως να κυνηγάει ανθρώπους με σκέιτμπορντ, ποδήλατα ή πατίνια.

Πρώτα η ασφάλεια

Η ασφάλεια πρέπει πάντα να είναι η προτεραιότητά σας. Το λουρί είναι κάτι σημαντικό. Αν ο σκύλος σας έχει την τάση να κυνηγάει αυτοκίνητα που κινούνται, κρατήστε τον απαραιτήτως με λουρί.

Εάν περπατάτε κοντά σε δρόμο ή σε περιοχή όπου κυκλοφορούν συχνά οχήματα, είναι καλύτερο να χρησιμοποιείτε ένα κοντό λουρί και ποτέ ένα μακρύ λουρί ή ένα αναδιπλούμενο λουρί. 

Αυτό θα αποτρέψει τον σκύλο σας από το να πλησιάσει ένα όχημα. Κρατήστε το λουρί με ασφάλεια στο χέρι σας.

Δώστε χώρο στον σκύλο σας

Όταν εκπαιδεύετε τον σκύλο να μην κυνηγάει τα αυτοκίνητα, δώστε ιδιαίτερη προσοχή. Βασικά στην αρχή πρέπει να μένετε αρκετά μακριά από κινούμενα οχήματα. Με αυτόν τον τρόπο, ο σκύλος σας μπορεί να εστιάζει σε εσάς.

Πόσο όμως μακριά πρέπει να βρίσκεστε από ένα κινούμενο αυτοκίνητο; 

Η απόσταση εξαρτάται από τον σκύλο σας και το επίπεδο άνεσής του. Για ορισμένα σκυλιά, το να βρίσκονται στο πεζοδρόμιο είναι αρκετά μακριά. Άλλα σκυλιά θα χρειαστεί να τα βάλετε σε διαδρόμους ή χώρους στάθμευσης για να απομακρυνθούν από το δρόμο ενώ γίνεται η εκπαίδευση.

Τι δεν πρέπει να κάνουμε

Επειδή το κυνήγι του αυτοκινήτου είναι μια απολύτως φυσική συμπεριφορά για τον σκύλο, μπορεί να είναι δύσκολο να περιορίσετε αυτή τη συμπεριφορά και να του διδάξετε μια νέα.

Η εκπαίδευση με θετική ενίσχυση βοηθάει τους σκύλους να μάθουν νέες συμπεριφορές και να δημιουργήσουν νέους συνειρμούς σχετικά με τον ήχο και την κίνηση των αυτοκινήτων.

Απαιτούμενες προμήθειες

  • Λουρί έξι μέτρων.
  • Πολλά μικρά κομμάτια από λιχουδιές.
  • Clicker αν εκπαιδεύετε με κλικ.

Βήμα 1

Σε απόσταση από την κυκλοφορία, όπου ο σκύλος σας είναι άνετα και μπορεί να συγκεντρωθεί, επαινέστε τον και περιποιηθείτε τον κάθε φορά που περνάει ένα αυτοκίνητο. Αν εκπαιδεύετε με κλικ, μπορείτε να κάνετε κλικ όταν περνάει κάθε αυτοκίνητο.

Βήμα 2

Τα περισσότερα σκυλιά θα αρχίσουν γρήγορα να κάνουν συσχετισμούς μεταξύ του αυτοκινήτου που περνάει και της τροφής. Θα αρχίσουν να σας κοιτάζουν όταν περνάει ένα αυτοκίνητο, περιμένοντας μια λιχουδιά. Δώστε στον σκύλο σας πολλούς επαίνους- επιβραβεύστε τον για την ενασχόλησή του μαζί σας όταν εμφανίζεται ένα αυτοκίνητο.

Διαβάστε ακόμη:Ποιες είναι οι συνήθειες που έχετε και εκνευρίζετε απίστευτα το σκυλάκι σας ; Έχουν και αυτά τα όριά τους !

Βήμα 3

Όταν ο σκύλος σας κοιτάζει συνεχώς προς το μέρος σας για μια λιχουδιά όταν περνάει ένα αυτοκίνητο, εσείς μπορείτε να αρχίσετε να μειώνετε σιγά-σιγά την απόσταση μεταξύ του σκύλου σας και της κυκλοφορίας.

Σύμφωνα με την ιστοσελία topetmou.gr, αν ο σκύλος σας αρχίσει να ορμά ή να προσπαθεί να κυνηγήσει ένα αυτοκίνητο, αυτό είναι ένα σημάδι ότι έχει ξεπεράσει το όριο και χρειάζεται περισσότερο χώρο για να τα καταφέρει. 

Για την επόμενη εξάσκησή σας, πηγαίνετε σε μια τοποθεσία όπου ο σκύλος σας έχει περισσότερο χώρο από το δρόμο. Κάντε κλικ ή δώστε του μια λιχουδιά για να μπορέσει να επικεντρωθεί σε εσάς και να κοιτάξει μακριά από τυχόν διερχόμενα αυτοκίνητα.

Για το τέλος:

Η αλήθεια είναι ότι είναι δύσκολο να διδάξετε στους σκύλους να μην κυνηγούν κινούμενα οχήματα, επειδή αυτό είναι κάτι φυσικό για αυτούς.

Όσο περισσότερες ευκαιρίες έχει ο σκύλος σας για να κυνηγήσει, τόσο πιο δύσκολο θα είναι να σταματήσετε την επανάληψη αυτής της συμπεριφοράς. Με προσεκτική όμως διαχείριση και σωστή εκπαίδευση, θα μπορέσετε να βοηθήσετε τον σκύλο σας να σταματήσει να κυνηγάει οχήματα.

Διαβάστε ακόμη:Ποια είναι η αληθινή επιστήμη πίσω από τα σκυλιά που τρώνε γρασίδι & πόσο ακίνδυνο είναι τελικά ;

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ