To 99% των drones & των πυραύλων που εκτόξευσε το Ιράν καταρρίφθηκαν - «Μαζί θα νικήσουμε» το μήνυμα Νετανιάχου (φωτό & βίντεο)

Λήξαν θεωρεί το Ιράν το θέμα.

Έντεκα η ώρα Ελλάδος ξεκίνησε ο πόλεμος μεταξύ Ιράν και Ισραήλ.

Το Ιράν εξαπέλυσε περισσότερα από 300 μη επανδρωμένα αεροσκάφη και πυραύλους εναντίον του Ισραήλ.

Το Ισραήλ κατέρριψε το 99% των drones και των πυραύλων.

Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι οι ένοπλες δυνάμεις παραμένουν πλήρως λειτουργικές και συζητούν επιλογές για τη συνέχεια.

Είναι η πρώτη φορά που το Ιράν επιτίθεται απευθείας στο Ισραήλ. Μέχρι σήμερα η Τεχεράνη στήριζε τη φιλοϊρανική οργάνωση Χεζμπολάχ, η οποία κάθε τόσο εκτόξευε πυραύλους εναντίον ισραηλινών στόχων, χρησιμοποιώντας ως ορμητήριο τον Λίβανο.

Ο εκπρόσωπος του IDF προχώρησε σε μια πρώτη ανάλυση για τον αριθμό των όπλων που χρησιμοποιήθηκαν και είχαν ως στόχο το Ισραήλ:

«Από τα περίπου 170 drones που εκτόξευσε το Ιράν – ούτε ένα από αυτά δε διείσδυσε στο κράτος του Ισραήλ, καθώς πολεμικά αεροσκάφη της Πολεμικής Αεροπορίας και τα συστήματα αεράμυνας μας και των συμμάχων μας αναχαίτισαν δεκάδες από αυτά.

Από τους περισσότερους από 30 πυραύλους κρουζ που εκτοξεύθηκαν από το Ιράν – κανένας από τους πυραύλους δε διείσδυσε στο ισραηλινό έδαφος. Τα πολεμικά μας αεροσκάφη αναχαίτησαν 25 πυραύλους εκτός των συνόρων της χώρας.

Από τους περισσότερους από 120 βαλλιστικούς πυραύλους, ένας πολύ μικρός αριθμός διείσδυσε στα ισραηλινά σύνορα, ενώ οι υπόλοιποι πύραυλοι αναχαιτίστηκαν. Αυτός ο μικρός αριθμός έπεσε σε αεροπορική βάση στο Ναφατίμ και προκάλεσε μικρές ζημιές σε υποδομές».

Σε τηλεοπτική ενημέρωση των δημοσιογράφων, ο επικεφαλής στρατιωτικός εκπρόσωπος υποναύαρχος Ντάνιελ Χαγκάρι χαρακτήρισε «πολύ σοβαρές» τις ενέργειες του Ιράν και δήλωσε ότι «ωθούν την περιοχή προς την κλιμάκωση».

Το μήνυμα του Νετανιάχου

«Αναχαιτίσαμε, απωθήσαμε, μαζί θα νικήσουμε», έγραψε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου.

Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν: Αδικαιολόγητη η επίθεση του Ιράν

Την απερίφραστη καταδίκη της επίθεσης του Ιράν εναντίον του Ισραήλ εξέφρασε σε ανάρτησή της στο X η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, το πρωί της Κυριακής.

Διαβάστε ακόμα: Η επίθεση μόλις ξεκίνησε: Δεκάδες drones και πυραύλους εκτόξευσε το Ιράν κατά του Ισραήλ - Πήραν φωτιά τα διεθνή media (βίντεο)

«Καταδικάζω έντονα την κατάφωρη και αδικαιολόγητη επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ», ανέφερε η πρόεδρος της Κομισιόν, καλώντας «το Ιράν και τους αντιπροσώπους του να σταματήσουν αμέσως αυτές τις επιθέσεις».

Υπογραμμίζει ότι «όλοι οι εμπλεκόμενοι πρέπει τώρα να απέχουν από περαιτέρω κλιμάκωση και να εργαστούν για την αποκατάσταση της σταθερότητας στην περιοχή».

«Δεν θέλουμε πόλεμο, αλλά δεν θα διστάσουμε να δράσουμε»

Οι αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις κατέστρεψαν δεκάδες πυραύλους και τηλεκατευθυνόμενα μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα που εξαπολύθηκαν από το Ιράν -καθώς και από το Ιράκ, τη Συρία και την Υεμένη- εναντίον του Ισραήλ το βράδυ της Κυριακής προς Σάββατο, ανακοίνωσε ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας Λόιντ Όστιν.

«Καταδικάζουμε τις επιθέσεις αυτές από το Ιράν και τα ενεργούμενά του» και «καλούμε το Ιράν να σταματήσει αμέσως οποιεσδήποτε περαιτέρω επιθέσεις», ανέφερε ο Όστιν, σύμφωνα με δελτίο Τύπου που δημοσιοποιήθηκε από τις υπηρεσίες του στο Πεντάγωνο.

Ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ αξίωσε το Ιράν να προχωρήσει σε αποκλιμάκωση, προσθέτοντας πως «δεν επιδιώκουμε πόλεμο με το Ιράν, αλλά δεν θα διστάσουμε να δράσουμε για να προστατεύσουμε τις δυνάμεις μας και να υποστηρίξουμε την άμυνα του Ισραήλ».

Το μήνυμα του Ιράν

Λήξαν θεωρεί το Ιράν το θέμα.

Το Ιράν κάλεσε σήμερα το Ισραήλ να μην αντιδράσει στρατιωτικά στην πρωτοφανή επίθεση την οποία εξαπέλυσε στη διάρκεια την νύκτας και παρουσίασε ως δικαιολογημένη απάντηση στο πλήγμα που κατέστρεψε το προξενείο του στη Δαμασκό.

«Το θέμα μπορεί να θεωρηθεί λήξαν», ανακοίνωσε η ιρανική αποστολή στον ΟΗΕ με μήνυμα που ανήρτησε τρεις ώρες μετά την έναρξη της ιρανικής επιχείρησης.

Ωστόσο παράλληλα προειδοποίησε πως, «αν το ισραηλινό καθεστώς διαπράξει νέο σφάλμα, η απάντηση του Ιράν θα είναι σημαντικά πιο σοβαρή».

Διαβάστε ακόμα: Ιράν: Οι Φρουροί της Επανάστασης επιβεβαίωσαν ότι εξαπέλυσαν δεκάδες drones - Ο κόσμος πανηγυρίζει στους δρόμους (βίντεο)

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ