Στην «3η ηλικία» το χάπι της αντισύλληψης – Πριν από 64 χρόνια ανακαλύφθηκε – Άλλαξε για πάντα την ζωή των γυναικών (φωτό & βίντεο)

Το χάπι που έφερε την σεξουαλική επανάσταση στις γυναίκες αλλά και στην κοινωνία.

Ημερομηνία ορόσημο για τις γυναίκες και τα δικαιώματα τους, αποτελεί η 9η Μαΐου του 1960, καθώς Ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) εγκρίνει το πρώτο εμπορικό αντισυλληπτικό χάπι στον κόσμο, το Enovid-10, που παράγεται από την εταιρεία G.D. Searle του Σικάγο στο Ιλινόις.

Σαν σήμερα, λοιπόν ανακαλύφθηκε το θαυματουργό αυτό χάπι πριν από 64 χρόνια.

Το μικροσκοπικό αυτό χάπι θα φέρει την σεξουαλική επανάσταση των γυναικών αλλά και της κοινωνίας. 

Μέχρι το 1960 οι μέθοδοι αντισύλληψης ήταν περιορισμένες στη χρήση προφυλακτικών ή σε λιγότερο αξιόπιστες τεχνικές. 

Σύμφωνα με αυτά τα δεδομένα, οι γυναίκες ήταν πάντα αντιμέτωπες με απρόβλεπτες ή ανεπιθύμητες εγκυμοσύνες, κάτι που δεν τους επέτρεπε να προγραμματίσουν τις σπουδές τους ή την επαγγελματική τους σταδιοδρομία

Τα αντισυλληπτικά άλλαξαν τον κόσμο της γυναίκας, αφού είχαν υψηλή αποτελεσματικότητα.

Επίσης το χάπι αυτό αποστιγμάτισε τη σεξουαλικότητα των γυναικών, το σεξ πριν το γάμο και προωθώντας την πιο ανοιχτή συζήτηση περί σεξουαλικής υγείας και ικανοποίησης των γυναικών.

Πέρα από την άμεση επίδρασή του στη ζωή των γυναικών, το χάπι είχε ευρύτερες επιπτώσεις στην κοινωνία. 

Οι γυναίκες απέκτησαν μεγαλύτερο έλεγχο στις ζωές τους, κάτι που έδωσε βάση για μεγαλύτερη ισότητα μεταξύ των δύο φύλων. 

Ακόμη επηρεάστηκαν πτυχές όπως οι διαπροσωπικές σχέσεις, οι ρόλοι στην οικογένεια, οι σεξουαλικές πράξεις μεταξύ ενηλίκων αλλά και εφήβων ενώ σχετίστηκε άμεσα με την εμφάνιση του κινήματος για τα δικαιώματα των γυναικών της δεκαετίας του 1960 και του 1970.

Οι δύο γυναίκες πίσω από την ανακάλυψη του χαπιού

Μετά την ανακάλυψη των ορμονών που ρύθμιζαν τον εμμηνορροϊκό κύκλο, ο δρόμος είχε ανοίξει για την ανάπτυξη της ορμονικής αντισύλληψης. 

Δύο Αμερικανίδες που ήταν ενεργές σε διάφορα φεμινιστικά κινήματα για τα πολιτικά δικαιώματα: η Margaret H. Sanger, μια πρωτοπόρος νοσοκόμα στο αμερικανικό κίνημα ελέγχου της γονιμότητας και η φιλάνθρωπος Katherine D. McCormick ήταν αυτές που έδωσαν το έναυσμα για την δημιουργία του χαπιού. 

Το 1951 λοιπόν επικοινώνησαν με τον διάσημο ενδοκρινολόγο Gregory G. Pincus, από τους κορυφαίους της εποχής στην αναπαραγωγική βιολογία, ο οποίος ξεκίνησε την έρευνα που θα οδηγούσε στη δημιουργία του πρώτου αντισυλληπτικού χαπιού. Ο Pincus, ο οποίος είχε χρησιμοποιήσει προγεστερόνη σε πειράματά του σε κουνέλι, άρχισε να συνεργάζεται με τον John Rock, έναν γυναικολόγο με εμπειρία στη θεραπεία γυναικών με διαταραχές γονιμότητας

Και οι δύο διεξήγαγαν μια μελέτη με νορεθινοδρέλη σε 50 εθελόντριες, καμία από τις οποίες δεν είχε ωορρηξία. Το νέο φάρμακο ανέστειλε την ωορρηξία.

 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ