Ποιός καθήλωσε τους δημοσιογράφους λέγοντας: «Είμαστε περισσότεροι από τα μοντέλα τα οποία προβάλλετε, οι ιστορίες μας είναι πιο σημαντικές-Δώστε μας την ευκαιρία να ζήσουμε μαζί με όλα τα παιδιά»!

Mε μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκαν οι εργασίες του 5ου Διεθνούς Συνεδρίου ‘’ Άτομα με Αναπηρία και ΜΜΕ’’ που διοργάνωσε και φιλοξένησε στο Συνεδριακό της Κέντρο (Φραγκούδη 11 & Αλ. Πάντου, Καλλιθέα) η Γενική Γραμματεία Μέσων Ενημέρωσης.

Mε μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκαν οι εργασίες του 5ου Διεθνούς Συνεδρίου ‘’ Άτομα με Αναπηρία και ΜΜΕ’’ που διοργάνωσε και φιλοξένησε στο Συνεδριακό της Κέντρο (Φραγκούδη 11 & Αλ. Πάντου, Καλλιθέα) η Γενική Γραμματεία Μέσων Ενημέρωσης.



Στο Συνέδριο συμμετείχαν πάνω από 300 Σύνεδροι από τον Πολιτικό και Ακαδημαϊκό Χώρο, εκπρόσωποι των ΜΜΕ, φορείς του Αναπηρικού Κινήματος, Φοιτητές των Σχολών Δημοσιογραφίας και Επικοινωνίας καθώς και είκοσι αθλητές Special Olympics εκπαιδευμένοι στο Πρόγραμμα ‘’ Αθλητές Ηγέτες’’,  δέκα Γονείς, συντονιστές του Δικτύου Στήριξης Οικογενειών Αθλητών Special Olympics και δέκα συντονιστές του Εθελοντικού προγράμματος.



Στόχος του Συνεδρίου είναι η δημιουργία σχέσεων συνεργασίας μεταξύ των Μέσων Ενημέρωσης και του Αναπηρικού κινήματος με έμφαση στην κατανόηση των προκλήσεων που αντιμετωπίζουν τα Άτομα με Αναπηρία και εξεύρεση τρόπων στήριξής τους, ώστε να ξεπεραστούν προκαταλήψεις και στερεότυπα.



Την Έναρξη των Εργασιών του Συνεδρίου κήρυξαν ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κύριος Σίμος Κεδίκογλου, ο Υπουργός Εργασίας, Κοινωνικών Ασφαλίσεων και Πρόνοιας κ. Ιωάννης Βρούτσης και ο Γενικός Γραμματέας Μέσων Ενημέρωσης κ. Ιωάννης Παναγιωτόπουλος, οι οποίοι αναφέρθηκαν στην υφιστάμενη κατάσταση και τις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνουν για την προώθηση των δικαιωμάτων των Ατόμων με Αναπηρία.



Η Πρόεδρος των Special Olympics Eλλάς, Γιάννα Δεσποτοπούλου, μιλώντας στο πρώτο πάνελ, με Συντονιστή τον δημοσιογράφο κ. Σωτήρη Ξενάκη, παρουσίασε τα αποτελέσματα του έργου που επί 27 έτη επιτελούν τα Special Olympics στη Χώρα μας μέσω των διαφόρων προγραμμάτων τους (Προπονητικά, Αγωνιστικά, Κοινωνικής Ένταξης, ΄΄Νεαροί Αθλητές’’, ‘’Πολυανάπηροι Αθλητές’’  καθώς και Εκπαιδευτικά  και ‘’Συνύπαρξης - UNIFY’’), προγράμματα μέσω των οποίων οι αθλητές έρχονται κοντά στο ευρύ κοινό, διεκδικώντας το δικαίωμα για σεβασμό, συνύπαρξη, ίσες ευκαιρίες… Δυστυχώς, όπως είπε, τα Μέσα Ενημέρωσης, εκτός ελαχίστων εξαιρέσεων, αδιαφορούν… Ολοκληρώνοντας , αναφέρθηκε στην Οικονομική Κρίση που μαστίζει τη Χώρα μας λέγοντας: ‘’ Oι Αθλητές μας, οι προπονητές τους και οι εθελοντές, γνωρίζουν από πρώτο χέρι τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν όλοι από την οικονομική κρίση… Η πλειοψηφία των αθλητών μας ζει κάτω από το όριο της φτώχειας… δεν έχουν πρόσβαση στην αγορά εργασίας… δεν ζουν όλοι με τις οικογένειές τους… πολλοί απ’ αυτούς ζουν σε ξενώνες αυτόνομης διαβίωσης ή σε Ιδρύματα, έχουν περιορισμένη πρόσβαση σε εκπαιδευτικά προγράμματα, δεν έχουν πάντα πρόσβαση σε ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και πάνω απ’ όλα αδυνατούν να διεκδικήσουν ίσες ευκαιρίες λόγω της διανοητικής τους αναπηρίας, που  σε πολλές περιπτώσεις συνδυάζεται και με κινητικά προβλήματα…’’



Ολοκληρώνοντας, κάλεσε τους εκπροσώπους των ΜΜΕ να διαδώσουν το μήνυμα για την ανάγκη παροχής ευκαιριών συνύπαρξης ατόμων με Διανοητική Αναπηρία με ομηλίκους τους, μέσω εκπαιδευτικών προγραμμάτων, που θα εμπνέουν τη νεολαία να πανηγυρίζει για το θρίαμβό της ανθρώπινης θέλησης…



Ο Γιάννης Στρατηγόπουλος, Αθλητής Special Olympics του Προγράμματος Αθλητές – Ηγέτες, ζήτησε να του δοθεί ο λόγος και με τον δικό του ξεχωριστό τρόπο, απευθυνόμενος στους εκπροσώπους των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης είπε: Zητάμε να σέβεστε την αξιοπρέπειά μας.. να μας αντιμετωπίζετε όπως όλους…  Είμαστε περισσότεροι από τα μοντέλα τα οποία προβάλλετε συνέχεια… οι δικές μας ιστορίες είναι πιο σημαντικές και πιο δυνατές … Δώστε μας την ευκαιρία να ζήσουμε μαζί με όλα τα παιδιά! Ανήκουμε κι εμείς στον ‘’δικό΄΄σας κόσμο.. και τώρα σας καλώ να πείτε μαζί μας τον Όρκο του Αθλητή Special Olympics… Σηκωθείτε όλοι όρθιοι… πάμε…
Θέλω να νικήσω! Αν όμως δεν τα καταφέρω, βοηθείστε με να προσπαθήσω με θάρρος!’
Οι συμμετέχοντες καθηλώθηκαν!

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ