Κλιμακώνεται η ένταση στην Ουκρανία: 38 νεκροί στην Οδησσό από ασφυξία σε κτήριο που είχαν αποκλείσει οι Ουκρανοί εθνικιστές

Τουλάχιστον 38 άνθρωποι έχασαν σήμερα τη ζωή τους στην Οδησσό της Ουκρανίας, όπως ανακοίνωσε η αστυνομία στην πόλη, ενώ στις φλόγες έχει παραδοθεί το κτίριο ενός εργατικού συνδικάτου στην πόλη. Πολλές εκατοντάδες φιλορώσοι που φορούσαν κράνη και ήταν οπλισμένοι με ρόπαλα επιτέθηκαν σε μια πορεία περίπου 1.500 φιλοκυβερνητικών στο κέντρο της Οδησσού.

Τουλάχιστον 38 άνθρωποι έχασαν σήμερα τη ζωή τους στην Οδησσό της Ουκρανίας, όπως ανακοίνωσε η αστυνομία στην πόλη, ενώ στις φλόγες έχει παραδοθεί το κτίριο ενός εργατικού συνδικάτου στην πόλη. Πολλές εκατοντάδες φιλορώσοι που φορούσαν κράνη και ήταν οπλισμένοι με ρόπαλα επιτέθηκαν σε μια πορεία περίπου 1.500 φιλοκυβερνητικών στο κέντρο της Οδησσού.



Για "πολλούς νεκρούς" στο Σλαβιάνσκ κάνει λόγο το Κίεβο

Η στρατιωτική επιχείρηση την οποία εξαπέλυσε σήμερα ο ουκρανικός στρατός στην πόλη Σλαβιάνσκ, στην ανατολική Ουκρανία, είχε αποτέλεσμα «πολλούς νεκρούς» στις τάξεις των ανταρτών και δύο νεκρούς μεταξύ των ανδρών των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων, δήλωσε, την ίδια ώρα, ο μεταβατικός πρόεδρος της Ουκρανίας Ολεξάντρ Τουρτσίνοφ σε τηλεοπτικό του διάγγελμα.



«Η επίθεση εναντίον των τρομοκρατών συνεχίζεται», είπε ο Τουρτσίνοφ, χρησιμοποιώντας την ορολογία που χρησιμοποιεί η μεταβατική κυβέρνηση για να αναφερθεί στους ρωσόφωνους αυτονομιστές αντάρτες.

«Κατά την διάρκεια της επιχείρησης οι εγκληματίες υπέστησαν βαριές απώλειες: πολλούς νεκρούς και τραυματίες, πολλούς αιχμαλώτους. Δυστυχώς, λάβαμε πληροφορίες για δύο νεκρούς και επτά τραυματίες στις τάξεις των στρατιωτών μας», δήλωσε ο ίδιος.



Η εκπρόσωπος των αυτονομιστών στο Σλαβιάνσκ Στέλλα Χορόσεβα έκανε νωρίτερα λόγο για πέντε νεκρούς, «τρία μέλη των παραστρατιωτικών ομάδων και δύο πολίτες», κατά την διάρκεια της επίθεσης. Σύμφωνα με την ίδια, οι αντάρτες «έχασαν τέσσερα ως πέντε σημεία ελέγχου στα όρια της πόλης».

Απευθυνόμενος στη Ρωσία, ο Τουρτσίνοφ απαίτησε από τη Μόσχα να «σταματήσει την υστερία».

«Καλώ την ηγεσία της Ρωσίας: σταματήστε την ιστορία όσον αφορά τις εξελίξεις που εκτυλίσσονται στην Ουκρανία. Σταματήστε τις απειλές και τον εκφοβισμό», ανέφερε.



«Απαιτούμε η Ρωσία να σταματήσει τις προκλήσεις σε βάρος της χώρας μας και να μην καταφύγει στην τρομοκρατία, στις δολιοφθορές και στις στρατιωτικές απειλές για να ασκεί πίεση στη χώρα μας», συνέχισε ο μεταβατικός πρόεδρος της Ουκρανίας.

«Αν ανησυχείτε για τα ανθρώπινα δικαιώματα, ασχοληθείτε με αυτά στη δική σας χώρα όπου οι παραβιάσεις των δικαιωμάτων είναι συστηματικές», πρόσθεσε ο Τουρτσίνοφ.



Εξάλλου σε ανακοίνωση που εξέδωσε νωρίτερα, ο μεταβατικός πρόεδρος της Ουκρανίας ανακοίνωσε ότι η ουκρανική συνοριοφρουρά ματαίωσε προσπάθειες

Ρώσων «ενόπλων δολιοφθορέων» να παρεισφρήσουν στο έδαφος της χώρας κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Στην ανακοίνωση ο Τουρτσίνοφ ανέφερε ακόμα ότι η επιχείρηση για να ανακαταληφθεί το Σλαβιάνσκ δεν προχώρησε όσο γρήγορα ανέμενε το Κίεβο, καθώς την περιέπλεξε το γεγονός πως οι φιλορώσοι κρύβονται «πίσω από τους πολίτες» και «πυροβολούν από διαμερίσματα πολυκατοικιών», όπως τόνισε, κατηγορώντας τους αυτονομιστές πως χρησιμοποιούν άμαχους ως ανθρώπινες ασπίδες.

«Απαιτούμε οι τρομοκράτες, οι δολιοφθορείς, όλοι όσοι πήραν τα όπλα εναντίον της χώρας μας να παραδώσουν τα όπλα τους, να παραδοθούν, να αφήσουν ελεύθερους τους ομήρους και να αποχωρήσουν από τα κτίρια της δημόσιας διοίκησης», ανέφερε ο Τουρτσίνοφ.



Επικαλούμενος την κρίση στην ανατολική Ουκρανία ο Τουρτσίνοφ υπέγραψε εξάλλου ένα διάταγμα το οποίο επαναφέρει σε ισχύ την υποχρεωτική στρατιωτική θητεία για τους άνδρες από 18 ως 25 ετών.

Η ένταση ξεκίνησε τα ξημερώματα της Παρασκευής στις 04:30 (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας), όταν το Κίεβο εξαπέλυσε στρατιωτική επιχείρηση εναντίον της Σλαβιάνσκ και του Κραματόρσκ.

Σύμφωνα με το υπουργείο Εξωτερικών της Ουκρανίας, ο στρατός κατέλαβε εννέα σημεία ελέγχου τα οποία πριν βρίσκονταν στα χέρια των φιλορώσων.

Στα χωριά γύρω από τη Σλαβιάνσκ οι ουκρανοί στρατιώτες συχνά γίνονταν δεκτοί με εχθρότητα από τους κατοίκους οι οποίοι τους φώναζαν συνθήματα ζητώντας τους να επιστρέψουν σπίτι τους.

«Φύγετε, αυτή είναι η γη μας, η Δημοκρατία του Ντονέτσκ», φώναζαν οι κάτοικοι στους στρατιώτες. «Οι μητέρες σας θέλουν να επιστρέψετε σπίτια σας ζωντανοί και χωρίς το αίμα του λαού στα χέρια σας», φώναξε μια κάτοικος.

Στο μεταξύ το ουκρανικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε ότι δύο ουκρανοί στρατιώτες σκοτώθηκαν και ένας αδιευκρίνιστος αριθμός τραυματίστηκε όταν οι φιλορώσοι κατέρριψαν δύο επιθετικά ελικόπτερα Mi-24 με εκτοξευτήρες ρουκετών στη διάρκεια των πρώτων μαχών.

Τέτοιες ενέργειες φέρουν την υπογραφή «επαγγελματικών ομάδων δολιοφθορέων» και «στρατιωτών ή ξένων μισθοφόρων», σχολίασε ο υπουργός Άμυνας της Ουκρανίας Μιχάιλο Κοβάλ που έχει μεταβεί στην περιοχή με τον υπουργό Εσωτερικών Αρσέν Αβάκοφ.

Ένας ακόμη πιλότος που είναι σοβαρά τραυματισμένος κρατείται όμηρος από τους αυτονομιστές. Ένα βίντεο που αναρτήθηκε από φιλορώσους ακτιβιστές δείχνει άνδρες να τραβούν τον πιλότο έξω από ένα όχημα και να του προσφέρει τις πρώτες βοήθειες ένας γιατρός.

«Οι τρομοκράτες άνοιξαν πυρ με βαρά όπλα, περιλαμβανομένων εκτοξευτήρων ρουκετών», σημείωσε ο Αβάκοφ, προσθέτοντας ότι οι δυνάμεις του έχουν εμπλακεί σε μια «πλήρη μάχη με επαγγελματίες μισθοφόρους».

Επιπλέον ο υπουργός Εσωτερικών προειδοποίησε ότι οι φιλορώσοι συγκεντρώνουν πολίτες για να τους χρησιμοποιήσουν ως ανθρώπινες ασπίδες εναντίον των κυβερνητικών δυνάμεων. Ο Αβάκοφ είπε επίσης ότι το Σλαβιάνσκ έχει περικυκλωθεί και κάλεσε τους κατοίκους της πόλης να παραμείνουν στα σπίτια τους και μακριά από τα παράθυρα.

Εξάλλου ένας φιλορώσος ακτιβιστής δήλωσε σε δημοσιογράφο του Γερμανικού Πρακτορείου σε ένα σημείο ελέγχου νότια της Σλαβιάνσκ και ότι «αρκετοί» από τους άνδρες του σκοτώθηκαν, χωρίς να διευκρινίσει πόσοι.

Ένας φιλορώσος δήλωσε στο Γερμανικό Πρακτορείο ότι οι κυβερνητικές δυνάμεις έθεσαν υπό τον έλεγχό τους τον σιδηροδρομικό σταθμό της πόλης, που βρίσκεται στο νοτιοδυτικό άκρο μακριά από το κέντρο.

Νωρίτερα μέλη ομάδων «αυτοάμυνας» με στολές παραλλαγής είχαν παραταχθεί κοντά στο δημαρχείο. Ο αυτοανακηρυχθείς δήμαρχος της Σλαβιάνσκ Βιάτσεσλαβ Πονομαριόφ ζήτησε μέσω ενός βιντεοσκοπημένου μηνύματος από «τις γυναίκες, τα παιδιά και τους ηλικιωμένους να μην βγουν από τα σπίτια τους» και από «όλους τους άνδρες που διαθέτουν όπλα να βοηθήσουν» τους αυτονομιστές.

«Η πόλη μας δέχεται επίθεση (…) έχουμε υποστεί απώλειες», πρόσθεσε. «Θα υπερασπιστούμε την πόλη μας, θα κερδίσουμε», υπογράμμισε στο βίντεο όπου εμφανίζεται με στολή παραλλαγής και αλεξίσφαιρο γιλέκο.

ΑΜΠΕ

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ