«Κοκκινοσκουφίτσα - Το πρώτο αίμα»: Η ανατρεπτική παράσταση της Λένας Κιτσοπούλου στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών

Στρεφόμενη ενάντια στο σύγχρονο παραμύθι του ιδανικού, φιλειρηνικού (και δη υποταγμένου) ανθρώπου, εγκαλώντας τους θεατές να αποδεχτούν το «κακό» μέσα τους, μια ανατρεπτική Κοκκινοσκουφίτσα μιλά άμεσα για την καθημερινότητά μας και σαρκάζει την ανθρώπινη φύση.

Στρεφόμενη ενάντια στο σύγχρονο παραμύθι του ιδανικού, φιλειρηνικού (και δη υποταγμένου) ανθρώπου, εγκαλώντας τους θεατές να αποδεχτούν το «κακό» μέσα τους, μια ανατρεπτική Κοκκινοσκουφίτσα μιλά άμεσα για την καθημερινότητά μας και σαρκάζει την ανθρώπινη φύση.



Μεταλλάσσοντας το πασίγνωστο παραμύθι των αδελφών Γκριμ, η Λένα Κιτσοπούλου υπογράφει το κείμενο και τη σκηνοθεσία της παράστασης «Κοκκινοσκουφίτσα - Το πρώτο αίμα», που παρουσιάζεται στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών, από τις 14 έως τις 24 Μαΐου, στις 9 το βράδυ, εκτός Δευτέρας και Τρίτης και της Κυριακής 18 Μαΐου, λόγω εκλογών.
Προσθέτοντας στον τίτλο του κλασσικού παιδικού παραμυθιού τον υπότιτλο «Το πρώτο αίμα», κατά το «Rambo – The First Blood» την αμερικανική ταινία δράσης του 1982, με τον Σιλβέστερ Σταλόνε, η Λένα Κιτσοπούλου ανατρέπει τα πάντα, αφού η Κοκκινοσκουφίτσα δεν είναι πια το σύμβολο της καλοσύνης που «διδάσκει» στα παιδιά να μη μιλάνε σε αγνώστους, γιατί θα τα φάει ο κακός λύκος. Απεναντίας, μας προτρέπει να μιλάμε με αγνώστους, γιατί τους γνωστούς τους είδαμε και τους βαρεθήκαμε.



  Έμιλυ Κολιανδρή  (Φωτο: IOANNA CHATZIANDREOU)


«Ο λύκος θα μας φάει όλους, έτσι κι αλλιώς»

Σε μία διασκευή που, σε καμία περίπτωση, δεν είναι παρωδία, η γλυκιά Κοκκινοσκουφίτσα ενηλικιώνεται. «Το πρώτο αίμα» είναι το τέλος της αθωότητας. Το τέλος της πίστης στο θαύμα. Η περίοδος της ζωής μας, όπου πια καμία έκπληξη δεν μας περιμένει. Η συνειδητοποίηση μιας ματαιότητας που, για να την αντέξει κανείς, γίνεται κυνικός, γελοίος, βίαιος και αυτοσαρκαστικός. Ακολουθώντας τις σκηνές του παραμυθιού, οι ήρωες παραιτούνται από οποιαδήποτε προσπάθεια να αποδώσουν αυτό, που το κοινό γνωρίζει και περιμένει.

Το παραμύθι δίνει τη βάση, για να ορίσουμε την καθημερινότητα, που μας σφίγγει και μας απελπίζει, παίζοντας αιωνίως τον ρόλο του εαυτού μας. Αστεία και υπερβολική ματαιότητα χαρακτηρίζει όλους τους ήρωες, ένα ψεύτικο δάσος εισβάλλει μέσα στο σπίτι και όλοι οι χαρακτήρες, αποδομημένοι, λένε ό,τι ακριβώς σκέφτονται, προσπαθώντας ταυτόχρονα να διηγηθούν αυτήν την τόσο γνωστή ιστορία. Γιατί «ο λύκος θα μας φάει όλους, έτσι κι αλλιώς. Κανείς δεν έζησε καλά και κανείς δε θα ζήσει καλύτερα».



Γιάννος Περλέγκας

Την Παρασκευή 16 Μαΐου, μετά την παράσταση, θα ακολουθήσει συζήτηση με τη Λένα Κιτσοπούλου, σε συντονισμό του Γρηγόρη Ιωαννίδη (κριτικός θεάτρου και επίκουρος Καθηγητής του τμήματος Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών), ενώ στις 18 Ιουνίου, η παράσταση θα παρουσιαστεί στο Theatre des Abbesses, από το Théâtre de la Villle στο Παρίσι, στο πλαίσιο του Διεθνούς Φεστιβάλ Chantiers d' Europe.

Ταυτότητα παράστασης
Κείμενο - σκηνοθεσία: Λένα Κιτσοπούλου, σκηνικά: Έλλη Παπαγεωργακοπούλου, κοστούμια: Μαγδαληνή Αυγερινού, φωτισμοί: Νίκος Βλασόπουλος, μουσική: Νίκος Κυπουργός, βοηθός σκηνοθέτη: Άννα Νικολάου, B' βοηθός σκηνοθέτη: Χρήστος Χριστόπουλος, εκτέλεση παραγωγής: Polyplanity Productions / Γιολάντα Μαρκοπούλου. Παίζουν: Γιάννης Κότσιφας, Ιωάννα Μαυρέα, Γιάννος Περλέγκας, Έμιλυ Κολιανδρή, Νεφέλη Μαϊστράλη, Λένα Κιτσοπούλου.




Νεφέλη Μαϊστράλη.

Πληροφορίες
Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών - Μικρή Σκηνή: λεωφ. Συγγρού 107 - 109, Αθήνα, τηλ.: 210 9005800. Τιμές εισιτηρίων: κανονικό: 18 ευρώ, μειωμένο: 10 ευρώ, ανέργων: 5 ευρώ. Πώληση εισιτηρίων: εκδοτήρια εισιτηρίων Στέγης, ωράριο λειτουργίας: Δευτέρα - Κυριακή: 12:00 - 21:00 (γίνονται δεκτές πιστωτικές κάρτες Master Card και Visa), καταστήματα: Public, Παπασωτηρίου, Ianos, μηχανήματα easy pay  σε επιλεγμένα καταστήματα της Τράπεζας Πειραιώς, τηλεφωνικά: 210 9005800 (Δευτέρα - Κυριακή: 9:00 - 21:00), ηλεκτρονικά: στην ιστοσελίδα της Στέγης. Άνετη και οικονομική στάθμευση εντός του κτηρίου της Στέγης (είσοδος από την οδό Λεοντίου), 5 ευρώ / 3 ώρες, ωράριο λειτουργίας: Δευτέρα - Κυριακή: 08:00 - 01:00.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ