Γκάλοπ για τις Ευρωεκλογές - Τι ψηφίζουν την Κυριακή οι «28» της Ε.Ε; - Φαβορί με 221 έδρες το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα!

Στην τελική ευθεία για την κάλπη, το ερώτημα για το ποια θα είναι η σύνθεση του επόμενου Ευρωκοινοβουλίου είναι φυσικά στην ημερήσια διάταξη.

Στην τελική ευθεία για την κάλπη, το ερώτημα για το ποια θα είναι η σύνθεση του επόμενου Ευρωκοινοβουλίου είναι φυσικά στην ημερήσια διάταξη.

http://content-mcdn.ethnos.gr/filesystem/images/20140521/low/newego_LARGE_t_420_54350901.JPG

Αυτή, άλλωστε, θα καθορίσει εν πολλοίς τον επόμενο πρόεδρο της Κομισιόν, αλλά και τη δυνατότητα του Ευρωκοινοβουλίου να είναι λειτουργικό και να εκτελεί τις αρμοδιότητές του.

Αστάθμητος παράγοντας, που όλοι φοβούνται πως θα «μπλοκάρει» το Ευρωκοινοβούλιο είναι η σημαντική άνοδος που αναμένεται να έχουν τα ευρωσκεπτικιστικά κόμματα, σε μεγάλες χώρες όπως η Γαλλία και η Βρετανία, που στέλνουν μεγάλο αριθμό ευρωβουλευτών στις Βρυξέλλες.

Tης Μαρίας Αδαμίδου, Ethnos.gr

Η τελευταία δημοσκόπηση στα 28 κράτη - μέλη της ΕΕ που πραγματοποιήθηκε από την εταιρεία TNS Opinion για λογαριασμό του Ευρωκοινοβουλίου δείχνει ότι η πρωτιά ανήκει με 221 έδρες στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, το οποίο, παρότι θα χάσει περίπου 35 έδρες σε σχέση με την παρούσα Βουλή, έχει ενισχυθεί στη Γερμανία, την Πολωνία και την Ουγγαρία, ενώ το προβάδισμά του έχει σταθεροποιηθεί και στην Ισπανία χάρη στην ανάκαμψη που παρουσιάζει η οικονομία της χώρας.

Οι Ευρωπαίοι σοσιαλιστές έχουν υποστεί ισχυρό πλήγμα σε χώρες όπως η Γαλλία, όπου ο Φρανσουά Ολάντ απογοήτευσε τους ψηφοφόρους του αλλά και τη Βρετανία, όπου ο ευρωσκεπτικιστής Νάιτζελ Φάρατζ διακηρύσσει ότι θα κάνει εκλογικό... περίπατο. Παρ' όλα αυτά, οι δημοσκοπήσεις εκτιμούν ότι θα λάβουν τουλάχιστον 194 έδρες. Η παρουσία των ευρωσκεπτικιστών είναι ιδιαίτερα αυξημένη, αφού υπάρχουν τρεις ομάδες στις οποίες επικρατούν αυτά τα στοιχεία.

Η μονομαχία
Οι δύο μεγάλες ευρωπαϊκές «οικογένειες», του Λαϊκού Κόμματος και των Σοσιαλιστών, αναμένεται ότι θα έχουν συνολικά το 65% των εδρών έναντι του 72% στο σημερινό Ευρωκοινοβούλιο. Τα ευρωσκεπτικιστικά κόμματα, συμπεριλαμβανομένων των ακροδεξιών, εκτιμάται ότι θα αυξήσουν τη δύναμή τους από το 16% στο 22% και τα ακροαριστερά κατά μία μονάδα, στο 13%. Αυτό συνεπάγεται ότι θα υπάρχει η ανάγκη συνεργασίας μεταξύ των δύο μεγάλων παρατάξεων για να ψηφίζεται η ευρωπαϊκή νομοθεσία, δηλαδή ένα είδος «μεγάλου συνασπισμού» στις Βρυξέλλες.

http://content-mcdn.ethnos.gr/filesystem/images/20140521/low/assets_LARGE_t_420_54350827.JPG

Το άλλο πρόβλημα, που προκύπτει από το γεγονός ότι η διαφορά μεταξύ των δύο μεγάλων παρατάξεων είναι μικρή, σχετίζεται με την ανάδειξη του προέδρου της Κομισιόν.

Ηδη στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες ψιθυρίζεται ότι ένας τερματισμός στήθος με στήθος θα οδηγήσει σε αδιέξοδο και αρκετοί συζητούν -ακόμη και ανοιχτά όπως ο Χέρμαν βαν Ρομπάι- το ενδεχόμενο να επιλεγεί κάποιος υποψήφιος που δεν συμμετέχει στην κούρσα. Οπως αναφέρουν πληροφορίες από τις Βρυξέλλες, το όνομα που ακούγεται εντονότερα είναι αυτό της Κριστίν Λαγκάρντ, που θα «εξυπηρετούσε» ιδιαίτερα τη Γερμανίδα καγκελάριο, Ανγκελα Μέρκελ, η οποία δεν είναι ικανοποιημένη ούτε με τον Μάρτιν Σουλτς αλλά ούτε και με τον Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.


Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ