Ντόρα η Μαρία; Τα θηλυκά σενάρια για τον νέο Έλληνα Επίτροπο!

Σιγή ασυρμάτου τηρεί το Μέγαρο Μαξίμου για το πρόσωπο που θα προταθεί εκ μέρους της ελληνικής κυβέρνησης για τη θέση του επιτρόπου στη νέα Ευρωπαϊκή Επιτροπή.



Εν μέσω σεναρίων, φημών, συζητήσεων και παρασκηνιακών επαφών από τους ενδιαφερόμενους, το Μέγαρο Μαξίμου αποφεύγει να τοποθετηθεί επί του θέματος, συνιστώντας υπομονή, καθώς αυτή τη στιγμή ήδη είναι εν εξελίξει η διαπραγμάτευση και ο «πόλεμος» των ισχυρών κρατών της Ε.Ε. για τα χαρτοφυλάκια της Επιτροπής.

Toυ Άρη Ραβανού, ΒΗΜΑ

Από το πρωθυπουργικό περιβάλλον επιλέγουν τη σιωπή και απλά ανώτερες κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι η απόφαση θα ληφθεί εντός του Ιουλίου, πιθανότατα έως τις 15 του επόμενου μήνα, χωρίς όμως να δίνουν οποιαδήποτε άλλο στοιχείο.

Τα πρόσωπα που συνθέτουν το παζλ είναι βασικά δυο, αυτά της Μαρίας Δαμανάκη της νυν επιτρόπου που προχθές δήλωσε ευθέως ότι επιθυμεί, όπως είναι αυτονόητο για την ίδια μια δεύτερη θητεία, αλλά και της Ντόρας Μπακογιάννη που διαθέτει ισχυρούς συμμάχους, εντός και εκτός της ελληνικής επικράτειας.

Το παρασκήνιο είναι έντονο και ο κάθε ενδιαφερόμενος κάνει τις δικές του κινήσεις. Η Μαρία Δαμανάκη έχει ενημερώσει τον Πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά και τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Ευάγγελο Βενιζέλο για την επιθυμία της να παραμείνει για δεύτερη θητεία στην Επιτροπή, αλλά απόφαση δεν έχει ληφθεί.

Θολό είναι ακόμα το τοπίο και για την Ντόρα Μπακογιάννη που κινείται έντονα στο εξωτερικό, έχει αναβαθμίσει το ευρωπαϊκό πολιτικό της προφίλ, ενώ στηρίζεται από ισχυρές πλευρές, όπως η Γερμανική. Η βουλευτής Επικρατείας της ΝΔ και πρώην υπουργός συναντήθηκε με τον Πρωθυπουργό πριν από τον ανασχηματισμό, συζήτησαν το θέμα της Επιτροπής, αλλά ο κ. Σαμαράς δεν δεσμεύτηκε. Ακολούθησε συνάντησή της με τον κ. Βενιζέλο, όπου επίσης έγινε συζήτηση για την προοπτική να τοποθετηθεί επίτροπος, αλλά και εκεί δεν υπήρξε συμφωνία.

Η ίδια πιστεύει ότι τελικά θα κερδίσει το εισιτήριο για τις Βρυξέλλες, παρά και τις ενστάσεις που υπάρχουν από πρόσωπα που συνομιλούν τακτικά με τον Πρωθυπουργό και θέλησε προ ημερών να στείλει και μηνύματα για την ισχύ της, προσκαλώντας για δείπνο στο σπίτι της οικογένειας Μητσοτάκη στη Γλυφάδα τον πρόεδρο του Αζερμπαϊτζάν Ιλχάν Αλίγιεφ, ενώ υπέρ της υποψηφιότητάς της μιλάνε θετικά ανώτεροι γερμανικοί παράγοντες, όπως ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Χανς Βάλτερ Στάινμαγερ.

Πάντως υπάρχει η εκτίμηση από ανώτερες κυβερνητικές πηγές ότι από τη στιγμή που υποχώρησε ο κ. Βενιζέλος και δεν επέμεινε στην άποψή του να παραμείνει διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος ο Γιώργος Προβόπουλος και δέχθηκε την εισήγηση του Πρωθυπουργού, να οριστεί κεντρικός τραπεζίτης ο Γιάννης Στουρνάρας, εγκαταλείποντας τη θέση του υπουργού Οικονομικών, πρέπει ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ να έχει τον πρώτο λόγο. Σε αυτό το πλαίσιο από κάποιους κύκλους, ήδη συζητείται το όνομα του υφυπουργού Εξωτερικών Δημήτρη Κούρκουλα που έχει άριστη σχέση και με τον Πρωθυπουργό.

Το όνομα του πρώην υπουργού Ανάπτυξης Κωστή Χατζηδάκη που κυκλοφόρησε από ορισμένους κύκλους μετά τον ανασχηματισμό δεν είναι στη λίστα, καθώς υπάρχει απόσταση με το Μέγαρο Μαξίμου, όπως λένε οι γνωρίζοντες το παρασκήνιο της κεντροδεξιάς.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ