Τι πρέπει να τρώνε τα παιδιά το καλοκαίρι; Όλες οι τροφές που πρέπει να συμπεριλάβετε στο ημερήσιο διατροφικό τους πρόγραμμα!

Χωρίς σχολείο, υποχρεώσεις και άγχος, το καλοκαίρι είναι για όλα τα παιδιά ένα ατελείωτο παιχνίδι ξεγνοιασιάς. Με λίγα λόγια, είναι η πιο αγαπημένη εποχή του χρόνου. Θάλασσα, παιχνίδια, παγωτά.. Μια εποχή που θα πρέπει οι γονείς να δείξουν ιδιαίτερη προσοχή!

Χωρίς σχολείο, υποχρεώσεις και άγχος, το καλοκαίρι είναι για όλα τα παιδιά ένα ατελείωτο παιχνίδι ξεγνοιασιάς. Με λίγα λόγια, είναι η πιο αγαπημένη εποχή του χρόνου. Θάλασσα, παιχνίδια, παγωτά.. Μια εποχή που θα πρέπει οι γονείς να δείξουν ιδιαίτερη προσοχή!

kidseating

Από την μια η θάλασσα εγκυμονεί αρκετούς κινδύνους και από την άλλη χρειάζεται μεγάλη προσοχή στην καθημερινή διατροφή των παιδιών. Η σωστή διατροφή είναι το κλειδί για την καλή και ομαλή λειτουργία του οργανισμού κάθε εποχή, ακόμη και στις διακοπές. Ας δούμε λοιπόν τι χρειάζεται να προσέχετε από διατροφικής πλευράς.

Καταρχήν, χρειάζονται τρία κύρια γεύματα την ημέρα και δύο ενδιάμεσα. Θα πρέπει να εμπεριέχονται σε αυτά σύνθετοι υδατάνθρακες και λιγότερα λιπαρά, μιας και σε συνδυασμό με τις υψηλές θερμοκρασίες, επιβαρύνουν πολύ το πεπτικό σύστημα. Αποφύγετε τα βαριά τηγανητά φαγητά μες στον καύσωνα, καθώς καθυστερούν να φύγουν από το στομαχικό σάκο και εντείνουν τη δυσφορία. Δημητριακά ολικής αλέσεως, όσπρια, φρέσκα φρούτα, ανάλατοι ξηροί καρποί, φυλλώδη λαχανικά και αποξηραμένα φρούτα πρέπει να είναι οι αγαπημένες τροφές των παιδιών.

Αν τώρα βρίσκεστε στην θάλασσα, πώς θα μπορούσατε να διαμορφώσετε το ημερήσιο διατροφικό σας πρόγραμμα;

Πρωινό: Αν το μπάνιο του παιδιού γίνεται πολύ νωρίς το πρωί τότε θα πρέπει να δώσετε πρωινό σε μικρή ποσότητα και τουλάχιστον 1,5 ώρα πριν π.χ.:

• Λίγο γάλα (½ ποτήρι) με ελάχιστα δημητριακά ολικής αλέσεως (½ ποτήρι)
• Κάποιο φρούτο
• 1 μικρή φέτα ψωμί 30 γρ. με ελάχιστο τυρί 25 γρ. ή μέλι ή σπιτική μαρμέλαδα (1 μικρό κουταλάκι)

Φροντίστε να πάρετε μαζί σας στη παραλία και κάποιο κολατσιό. Σε περίπτωση που προσλάβει πλήρες πρωινό, το μπάνιο του παιδιού θα πρέπει να γίνει μετά από 3 ώρες.

Μεσημεριανό γεύμα: Αυτό θα πρέπει να λαμβάνεται τουλάχιστον 3,5 – 4 ώρες πριν από το μπάνιο. Κάθε γεύμα καλό είναι να περιλαμβάνει τρόφιμα και από τις τρεις παρακάτω ομάδες τροφίμων:

• Ομάδα Α: Τρόφιμα πλούσια σε πηγές πρωτεϊνών άπαχο μέρος από γαλοπούλα, ψάρι, κοτόπουλο, μοσχάρι, τυρί, αβγό, γάλα.

• Ομάδα Β: Τρόφιμα από πηγές σύνθετων υδατανθράκων, οι οποίες αναπληρώνουν την ενέργεια που καταναλώνει το παιδί: ψωμί ολικής αλέσεως, δημητριακά, ζυμαρικά, ρύζι, πατάτες βραστές ή σε πουρέ, όσπρια).

• Ομάδα Γ: Τρόφιμα από πηγές φυτικών ινών, υδατανθράκων και αντιοξειδωτικών βιταμινών (φρούτα κυρίως με τη φλούδα και φυλλώδη λαχανικά).

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο στο infokids.gr

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ