Πώς μπορούμε να πειθαρχήσουμε σωστά το παιδί μας; Χρήσιμες συμβουλές γιατί κάθε παιδί ανάλογα με την ηλικία του!

Πόσες φορές έχουμε πει στο παιδί μας «Όχι», «Μην το κάνεις αυτό», «Δεν πρέπει»; Καθημερινά, αντιμετωπίζουμε προκλήσεις προσπαθώντας να επιβάλλουμε την πειθαρχία σε ένα μικρό παιδί. Θέλουμε το παιδί μας να μάθει να συμπεριφέρεται σωστά, να αποκτήσει όρια και αυτοέλεγχο. Πώς, όμως, θα τα καταφέρουμε χωρίς να οδηγούμαστε σε ομηρικούς καυγάδες μαζί του και χωρίς να καταπιέζουμε την ελεύθερή του έκφραση και τη δημιουργικότητά του;

mom-talking-to-daughter-about-being-only-child

Πολλοί γονείς αισθάνονται τύψεις όταν μαλώνουν συνεχώς το παιδί τους και ταυτόχρονα αναποτελεσματικοί και αδύναμοι όταν αυτό δεν υπακούει στους κανόνες του σπιτιού. Δυσκολεύονται να βρουν μία μέση οδό, όπου και να τηρούνται οι κανόνες διαπαιδαγώγησης και να μην απειλείται η αίσθηση του εαυτού.

Αλλά, ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. «Όριο» σημαίνει σύνορο, δηλαδή, το ανώτατο ή κατώτατο σημείο που δεν μπορεί ή δεν επιτρέπεται να ξεπεραστεί. Ακόμη, ετυμολογικά, η λέξη «πειθαρχία» προέρχεται από τις λέξεις «πείθω» και «άρχω», δηλαδή αυτός που έχει τη δύναμη να πει τη γνώμη του σε κάποιον ή να υποδείξει μια πράξη με επιχειρήματα και ο δεύτερος να συμφωνήσει μαζί του ή να δεχτεί να εκτελέσει την πράξη. Αντιθέτως, η λέξη «τιμωρία» προέρχεται από τις λέξεις «τιμή» και «ορώ=βλέπω», δηλαδή αυτός που ορίζει – επιβάλλει σε κάποιον που παραβαίνει μια διαταγή κάτι δυσάρεστο (Λεξικό της κοινής νεοελληνικής, Ινστιτούτο Νεοελληνικών Σπουδών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, 1998).

Αυτή η διαπίστωση είναι πολύ σημαντική γιατί τα τελευταία χρόνια συνηθίζεται να ταυτίζουμε αδίκως την πειθαρχία με την τιμωρία, ενώ η πειθαρχία σημαίνει διδασκαλία – διαπαιδαγώγηση και όχι τιμωρία. Ένα παιδί που δεν έχει πειθαρχία, ήδη από το δεύτερο έτος της ηλικίας του, μοιάζει να είναι μπερδεμένο, να βρίσκεται σε σύγχυση, ζητάει τα πάντα, αλλάζει συνέχεια γνώμη και επιθυμίες. Έτσι όπως δοκιμάζουν τα όρια γύρω τους, δοκιμάζουν και τα δικά μας όρια αντοχής. Κάθε μέρα, ανακαλύπτουν καινούρια πράγματα, αναπτύσσουν νέες δεξιότητες, μαθαίνουν κάτι καινούριο. Ο κόσμος αρχίζει να τους φαίνεται όλο και περισσότερο οικείος και λιγότερο τρομακτικός και νιώθουν έντονη την επιθυμία να κάνουν τα πάντα.

Πατήστε εδώ για να δείτε τη συνέχεια - infokids.gr

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ