Story of the day : 3 πάμπλουτοι εκκεντρικοί ετοιμάζουν 6 δισ. & πάνω για να μείνουν στον Άρη, μόνοι ή με παρέα, δημιουργώντας την πρώτη αποικία στον Κόκκινο Πλανήτη

Στην ανθρώπινη φαντασία, ο πλανήτης Αρης έχει εποικιστεί ήδη από τις αρχές του 20ού αιώνα. Ηταν το 1910 όταν ο Αμερικανός Τόμας Εντισον γύρισε μια ταινία μικρού μήκους με τον τίτλο «Ενα ταξίδι στον Αρη» και το 1912 όταν ο επίσης Αμερικανός συγγραφέας Εντγκαρ Ράις Μπάροουζ έστειλε στον Κόκκινο Πλανήτη τον μυθιστορηματικό ήρωα Τζον Κάρτερ.

Στην ανθρώπινη φαντασία, ο πλανήτης Αρης έχει εποικιστεί ήδη από τις αρχές του 20ού αιώνα. Ηταν το 1910 όταν ο Αμερικανός Τόμας Εντισον γύρισε μια ταινία μικρού μήκους με τον τίτλο «Ενα ταξίδι στον Αρη» και το 1912 όταν ο επίσης Αμερικανός συγγραφέας Εντγκαρ Ράις Μπάροουζ έστειλε στον Κόκκινο Πλανήτη τον μυθιστορηματικό ήρωα Τζον Κάρτερ.Εκτοτε ακολούθησαν πολλοί, αλλά μόνο στην οθόνη του κινηματογράφου και στις σελίδες των βιβλίων.
Σήμερα, ωστόσο, κάποιοι έχουν βαλθεί να κάνουν πραγματικότητα όλα εκείνα τα φανταστικά σενάρια του παρελθόντος και όντως να... μετακομίσουν στον Αρη, όπως γράφει ο Γιώργος Σκαφίδας στο ethnos.gr.

Γνωστός και ως Κόκκινος Πλανήτης (εξαιτίας του χρώματος που παίρνει η επιφάνειά του από τις μεγάλες ποσότητες τριοξειδίου του σιδήρου που υπάρχουν στο έδαφός του), ο Αρης ανέκαθεν κέντριζε την ανθρώπινη φαντασία. Η αποστολή εκεί του ρομποτικού οχήματος «Curiosity» της NASA ακριβώς πριν από δύο χρόνια (ήταν Αύγουστος του 2012) επρόκειτο να θρέψει προσδοκίες και να γεννήσει μεγαλεπήβολα σχέδια.Η NASA έχει θέσει στόχο να πραγματοποιήσει την πρώτη επανδρωμένη αποστολή στον Αρη μέχρι το 2035 και εργάζεται προς αυτήν την κατεύθυνση. Παράλληλα ωστόσο με τη NASA, επί του παρόντος «τρέχουν» άλλες τρεις αποστολές, χρηματοδοτούμενες μάλιστα από ζάπλουτους ιδιώτες, που όλες τους στόχο έχουν να στείλουν ανθρώπους στον Κόκκινο Πλανήτη. Ο λόγος για τα πρότζεκτ: «Inspiration Mars» (με εμπνευστή τον 74χρονο Αμερικανό πολυεκατομμυριούχο Ντένις Τίτο), «Mars One» (με ιθύνοντα τον 37χρονο Ολλανδό Μπας Λάνσντορπ) και «Space X» (με βασικό χρηματοδότη τον 43χρονο επενδυτή Ιλον Μασκ).

«Τουρίστας του Διαστήματος»

Γνωστός και ως ο πρώτος στα χρονικά «τουρίστας του Διαστήματος», ο 74χρονος Νεοϋορκέζος Ντένις Τίτο ταξίδεψε με δικά του έξοδα το 2001 στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό και πέρασε σχεδόν 8 ημέρες σε τροχιά γύρω από τη Γη. Θέλει να επαναλάβει το ταξίδι, αλλά την επόμενη φορά με κατεύθυνση τον Αρη. Δεν τον ενδιαφέρει να εγκατασταθεί στον Κόκκινο Πλανήτη, απλώς να τον επισκεφθεί. Εχει συγκεκριμένα βάλει στόχο να κάνει την πρώτη δοκιμή το 2018. Εάν αυτή δεν επιτύχει, θα ακολουθήσει και μια δεύτερη προσπάθεια το 2021. Οσο για το κόστος, αυτό υπολογίζεται μεταξύ 1 και 2 δισ. δολ.

Ο 37χρονος Ολλανδός Μπας Λάνσντορπ από την άλλη έχει ακόμη μεγαλύτερα σχέδια. Θέλει να πάει στον Αρη και... να μείνει μόνιμα, δημιουργώντας την πρώτη ανθρώπινη αποικία. Σχεδιάζει μάλιστα να γυρίσει και... τηλεοπτικό ριάλιτι με σκηνές από το ταξίδι και τη ζωή στον Κόκκινο Πλανήτη. Μέχρι στιγμής, 2.782 άτομα από ολόκληρο τον κόσμο έχουν κάνει αίτηση για να πάνε μαζί του. Οι θέσεις ωστόσο είναι μόλις 24. Ο στόχος είναι η πρώτη ομάδα, αποτελούμενη από τέσσερα άτομα, να... εκτοξευθεί το 2024, και τα ταξίδια έπειτα να συνεχιστούν με μια νέα τετραμελή ομάδα κάθε δύο χρόνια. Τα μεγάλα σχέδια ωστόσο έχουν και μεγάλο κόστος. Συγκεκριμένα, το πρότζεκτ «Mars One» του Λάνσντορπ υπολογίζεται πως θα κοστίσει πάνω από 6 δισ. δολ.

Διαβάστε τη συνέχεια στο ethnos.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ