Αυτό το γνωρίζατε; Το ουίσκι μπορεί να μετατραπεί σε τροφή για ζώα και ενέργεια για αυτοκίνητα! - Μάθετε που πηγαίνουν τα υπολείμματα του δημοφιλούς ποτού!

Μία εταιρεία από τη Σκωτία, τη χώρα που είναι παραδοσιακά συνδεδεμένη με το συγκεκριμένο ποτό στα μάτια του κοινού, προσπαθεί να χρησιμοποιήσει τα υπολείμματα που δημιουργούνται από την ετήσια παραγωγή του ουίσκι για να παράγει ενέργεια για αυτοκίνητα, τροφή για ζώα ή ακόμα και για την κατασκευή πλαστικών.

Μία εταιρεία από τη Σκωτία, τη χώρα που είναι παραδοσιακά συνδεδεμένη με το συγκεκριμένο ποτό στα μάτια του κοινού, προσπαθεί να χρησιμοποιήσει τα υπολείμματα που δημιουργούνται από την ετήσια παραγωγή του ουίσκι για να παράγει ενέργεια για αυτοκίνητα, τροφή για ζώα ή ακόμα και για την κατασκευή πλαστικών.Η εταιρεία ιδρύθηκε το 2011 και από τότε δουλεύει στο να τελειοποιήσει τη διαδικασία ανακύκλωσης, βασιζόμενη σε μία τεχνική ζύμωσης του προηγούμενου αιώνα.
Η παραγωγή ουίσκι απαιτεί τρία βασικά υλικά, νερό, μαγιά και δημητριακά, κατά κύριο λόγο κριθάρι αλλά και σίκαλη, σίτο και καλαμπόκι. Ωστόσο μόλις το δέκα τοις εκατό του παραγόμενου προϊόντος αποτελεί αλκοόλ το οποίο είναι κατάλληλο προς πώληση. Τα κύρια απόβλητα περιλαμβάνουν μία στερεά ουσία με την ονομασία ντραφ, που προέχεται από τους χρησιμοποιημένους κόκκους κριθαριού, και ένα υγρό που περιέχει χαλκό, προερχόμενο από τους αποστακτήρες. Τα απόβλητα αυτά σκορπίζονται σε γεωργικές εκτάσεις, μετατρέπονται σε ζωοτροφή χαμηλής ποιότητας ή απλά απορρίπτονται στη θάλασσα. Οι ιθύνοντες της εταιρείας Celtic Renewables χρησιμοποιήσαν μία παλιά βιομηχανική διαδικασία που αναπτύχθηκε για τη μετατροπή μελάσας και άλλων σακχαρωδών ουσιών σε χημικά, και την τροποποίησαν ώστε να μετατρέψουν τα δύο απόβλητα της παραγωγής ουίσκι σε ακετόνη, βιοβουτανόλη και αιθανόλη. Οι δύο τελευταίες ουσίες μπορούν κάλλιστα να χρησιμοποιηθούν ως καύσιμο.
Η εταιρεία επικεντρώνεται τώρα στην ανάπτυξη της βιοβουτανόλης, ένα βιοκαύσιμο επόμενης γενιάς το οποίο έχει σχεδόν ισοδύναμη ενεργειακή αξία με το πετρέλαιο και τη βενζίνη.


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ