Η ΄δυναστεία΄ Ψωμιάδη και η δίκη που κατάντησε... σαπουνόπερα

Γράφει ο Παναγιώτης Στάθης Δεν αποτελεί βέβαια είδηση: Η δίκη του επιχειρηματία Μάκη Ψωμιάδη για την υπόθεση υπεξαίρεσης από τα ταμεία της ΑΕΚ αναβλήθηκε για πολλοστή φορά λόγω αποχής των δικηγόρων, αποχής επίσης των δικαστών που δικάζουν για μια ημέρα, αλλά σε κάθε περίπτωση και όλοι να μπορούσαν (!!!) να ασκήσουν τα καθήκοντά τους η δίκη πάλι δε θα γινόταν. Επισήμως η αναβολή αυτή τη φορά δόθηκε για τις 4 Φεβρουαρίου 2013 εξαιτίας των κωλυμάτων των συνηγόρων, όμως σε κάθε περίπτωση η δίκη είναι ουσιαστικά στον «αέρα».  

Γράφει ο Παναγιώτης Στάθης

Δεν αποτελεί βέβαια είδηση: Η δίκη του επιχειρηματία Μάκη Ψωμιάδη για την υπόθεση υπεξαίρεσης από τα ταμεία της ΑΕΚ αναβλήθηκε για πολλοστή φορά λόγω αποχής των δικηγόρων, αποχής επίσης των δικαστών που δικάζουν για μια ημέρα, αλλά σε κάθε περίπτωση και όλοι να μπορούσαν (!!!) να ασκήσουν τα καθήκοντά τους η δίκη πάλι δε θα γινόταν. Επισήμως η αναβολή αυτή τη φορά δόθηκε για τις 4 Φεβρουαρίου 2013 εξαιτίας των κωλυμάτων των συνηγόρων, όμως σε κάθε περίπτωση η δίκη είναι ουσιαστικά στον «αέρα».


Το χαρτί από τα Σκόπια

Κι αυτό γιατί, σύμφωνα με πληροφορίες, ακόμα περιμένουν οι ελληνικές αρχές από τις αρμόδιες Σκοπιανές αρχές (υπουργείο δικαιοσύνης μέσω υπουργείου εξωτερικών της ΠΓΔΜ) να αποσταλεί στην Αθήνα το έγγραφο μέσω του οποίου εξηγεί τους λόγους για τους οποίους έχει εκδώσει, πριν από μήνες, τον Μάκη Ψωμιάδη στην Ελλάδα. Κι αυτό γιατί η απόφαση έκδοσής του από τα Σκόπια αναφέρει πως εκδίδεται για να δικαστεί μόνο για την υπόθεση των στημένων αγώνων, γεγονός που δεν επιτρέπει στις ελληνικές αρχές να τον δικάσουν για την υπόθεση της ΑΕΚ.

Έτσι υποβλήθηκε αίτημα στις σκοπιανές αρχές να επιτραπεί η δίκη του και για τις υπόλοιπες υποθέσεις που εκκρεμούν εις βάρος του, η καθυστέρηση όμως της απάντησης οδήγησε στην αναβολή της δίκης. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες αυτούς τους μήνες, έξι (!) φορές το ελληνικό υπουργείο Δικαιοσύνης έχει απευθύνει σχετικά ερωτήματα στους Σκοπιανούς, οι οποίοι ακόμα δεν έχουν απαντήσει! Έχει απευθυνθεί μάλιστα και επίσημη διαμαρτυρία με νέο αίτημα στην ΠΓΔΜ.

Η μήνυση

Η καθυστέρηση αυτή πάντως εκτιμάται ότι δεν θα δημιουργήσει τελικά πρόβλημα στην εκδίκαση καθώς η μήνυση που είχε καταθέσει ο νομικός της ΠΑΕ ΑΕΚ Χάρης Οικονομόπουλος κατά του επιχειρηματία, με την ΠΑΕ να παρίσταται ως πολιτικός ενάγουσα, ουσιαστικά κατοχυρώνει την ομάδα. Ατού σε αυτό θεωρείται βέβαια και η ποινική διαδικασία που «τρέχει» σε βάρος του Σταύρου Ψωμιάδη, του υιού του Μάκη Ψωμιάδη, ο οποίος πλέον κρατείται προσωρινά στις φυλακές για νομιμοποίηση εσόδων από παράνομη δραστηριότητα. Οι κατηγορίες βασίζονται σε 70σέλιδο πόρισμα της εισαγγελέως Πόπης Παπανδρέου, η οποία διενήργησε τη σχετική έρευνα. Σύμφωνα με πληροφορίες, η κ. Παπανδρέου φέρεται στο πόρισμά της να κάνει λόγο για νομιμοποίηση εσόδων από παράνομη δραστηριότητα, που αφορά κυρίως υπεξαίρεση από τα ταμεία της ΑΕΚ, καθώς επίσης και νομιμοποίηση παράνομων χρηματικών ποσών, που γινόταν μέσω μεσιτικού γραφείου αλλά και μέσω ιπποδρομιακών αλόγων.

Το πόρισμα

Όπως αναφέρει το πόρισμα, τα δύο παιδιά του Μ. Ψωμιάδη (η κόρη του πάντως αφέθηκε ελεύθερη) φέρονται ότι μαζί με τους γονείς τους και δύο συγγενικά τους πρόσωπα συμμετείχαν σε οργάνωση με σκοπό το λεγόμενο «ξέπλυμα μαύρου χρήματος», που αφορά χρηματικό ποσό το οποίο φέρεται να υπεξαιρέθηκε από την ΑΕΚ την περίοδο που ο Μάκης Ψωμιάδης είχε τον έλεγχο της ομάδας.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η εισαγγελέας αναφέρει ότι για τους σκοπούς της ομάδας είχαν συσταθεί μια σειρά από εταιρείες, ανάμεσα στις οποίες και μια εξωχώρια, που αγόραζαν κινητά και ακίνητα περιουσιακά στοιχεία χωρίς να μπορούν να τα δικαιολογήσουν, καθώς εμφάνιζαν παθητικά οικονομικά στοιχεία. Η επίμαχη εξωχώρια εταιρεία, κατά την κ. Παπανδρέου, φαίνεται να δημιουργήθηκε από τον εκλιπόντα σήμερα πατέρα του βασικού κατηγορουμένου Μάκη Ψωμιάδη και είναι ιδιοκτήτρια του σπιτιού της οικογένειας στο Ψυχικό.

Από την εισαγγελική έρευνα προέκυψε ότι ο γιος του Μάκη Ψωμιάδη, Σταύρος, εμφανίζεται να υπέκρυπτε σημαντικά περιουσιακά στοιχεία, καθώς δήλωνε εισοδήματα εξαιρετικά χαμηλά, όπως το εισόδημα των επτά χιλιάδων ευρώ για συγκεκριμένο οικονομικό έτος κατά το οποίο από έλεγχο που πραγματοποιήθηκε εντοπίστηκε διαφορά δύο εκατ. ευρώ! Στην κατοχή του Σταύρου Ψωμιάδη φέρεται ότι βρέθηκε ιπποφορβείο το οποίο φαίνεται να μην είχε άδεια αλλά και να το αγνοούσε η Εφορία. Ο Μάκης Ψωμιάδης, όπως προκύπτει από τα στοιχεία της έρευνας, δεν έχει υποβάλει φορολογική δήλωση από το 2000 ως σήμερα.

Πηγή: capital.gr

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ