Ο Έλληνας διεθνής γόης του σινεμά που μας κατέκτησε με την Πολίτικη κουζίνα-Ένα αφιέρωμα στην καριέρα του σήμερα που κλείνει τα 60!!

Ο Γιώργος Χωραφάς ( George Corraface) γεννήθηκε στις 7 Δεκεμβρίου του 1952 στο Παρίσι, όπου και μεγάλωσε. Ο ελληνικής καταγωγής και διακεκριμένος ηθοποιός ακολουθώντας μία σημαντική πορεία στο γαλλικό θέατρο , ιδιαιτέρως μέλος της φημισμένης Εταιρείας Peter Brook, έχει μία διεθνή καριέρα στον κινηματογράφο και την τηλεόραση.

Ο Γιώργος Χωραφάς ( George Corraface) γεννήθηκε στις 7 Δεκεμβρίου του 1952 στο Παρίσι, όπου και μεγάλωσε.
Ο ελληνικής καταγωγής και διακεκριμένος ηθοποιός ακολουθώντας μία σημαντική πορεία στο γαλλικό θέατρο , ιδιαιτέρως μέλος της φημισμένης Εταιρείας Peter Brook, έχει μία διεθνή καριέρα στον κινηματογράφο και την τηλεόραση.


Μόνιμος κάτοικος της γαλλικής πρωτεύουσας, μιλά άπταιστα Γαλλικά, Αγγλικά και Ισπανικά και δέχεται προτάσεις για διεθνείς παραγωγές.

Με τη σύζυγό του Rosalie Wallock

Η τελευταία του ταινία σε σκηνοθεσία του Ελληνοκύπριου σκηνοθέτη Μάρκος Μάρκου

Papadopoulos & Sons τρέιλερ: Ο Γιώργος Χωραφάς σε αγγλική ταινία για την οικονομική κρίση - Trailer Night

Από την εμπειρία του και τα ενδιαφέροντά του αντλεί στοιχεία τα οποία τον βοηθούν να υποδύεται με επιτυχία ρόλους «στερεότυπα» ή και πιο σύνθετους, όπως τον υποχθόνιο Cuervo Jones ή τον αμφιλεγόμενο Κολόμπο.

Christopher Columbus: The Discovery Trailer Χριστόφορος Κολόμβος ο ρόλος που τον καθιέρωσε διεθνώς

 

Είναι ιδιαιτέρως γνωστός μέσω της δουλειάς του σε Γαλλία, Ελλάδα και Ισπανία. Έχει παίξει σε πολλές ταινίες, τηλεοπτικές παραγωγές και θεατρικές παραστάσεις σε Γαλλία, Ισπανία και Αγγλία, ενώ έχει συμμετάσχει και σε διεθνείς παραγωγές.


Ο Γιώργος Χωραφάς ξεκίνησε από το θέατρο. Σπούδασε στο Ecole Nationale Supérieur des Arts et Techniques du Théâtre, και πρωτοεμφανίστηκε στο σανίδι ως Μπασάνιο στον «Έμπορο της Βενετίας» του Σαίξπηρ, κάνοντας περιοδείες.
Αργότερα συμμετείχε στο θεατρικό έργο “Les Justes” του Αλμπέρ Καμύ, συνεχίζοντας παράλληλα τις σπουδές του στη σχολή Conservatoire National Supérieur d'Art Dramatique de Paris, ως μαθητής του Αντουάν Βιτέζ.


Συνεργάστηκε για ένα διάστημα με τους ηθοποιούς της Comédie Française και, παράλληλα, συμμετείχε σε θεατρικές παραγωγές όπως το αμφιλεγόμενο "On the Tightrope" του Φερνάντο Αραμπάλ, που παίχτηκε στο Avignon Theater Festival και την διασκευή του «Ματωμένου Γάμου» του Φεντερίκο Γκαρθία Λόρκα σε φλαμένκο.
 Μια σειρά θεατρικών ρόλων ξεκίνησε έκτοτε, οι οποίοι συνέβαλαν στη σταθερή συνεργασία του με τη θεατρική ομάδα Peter Brook's Company. Δύο βασικές παραγωγές που προέκυψαν από την συνεργασία αυτή ήταν το "The Tempest" του Σαίξπηρ (Molière award) και το “The Mahabharata”. Το τελευταίο ήταν και το μεγαλύτερο έργο σε διάρκεια (για δύο χρόνια παιζόταν η γαλλική διασκευή και για ένα χρόνο η αγγλική).

Μερικές απ’τις δημοφιλέστερες τηλεοπτικές του εμφανίσεις ήταν τα: La Bicyclette Bleue(1990), The Young Indiana Jones Chronicles(1992) και L'Éte Rouge(2002).

Στην Ισπανία έγινε γνωστός από τις ταινίες “Pasion Turca” του Vicente Aranda και “Muere Mi Vida” του Mar Taragona.

Στην Ελλάδα κέρδισε τις εντυπώσεις στην ταινία της Λουκίας Ρικάκη “Κουαρτέτο σε Τέσσερις Κινήσεις” και στη “Σφαγή του Κόκορα” του Ανδρέα Πάντζη, για την οποία κέρδισε το βραβείο του α’ ανδρικού ρόλου στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης.

Politiki Kouzina - Στα Λιμάνια Ανάψανε Φωτιές

 

Έπαιξε στην Πολίτικη Κουζίνα(2003) του Τάσσου Μπουλμέτη, ενώ κέρδισε τις εντυπώσεις στην ταινία της Λουκίας Ρικάκη Κουαρτέτο σε Τέσσερις Κινήσεις(1994).

Goodbye scene from "Politiki kouzina" movie

 


Στην Αγγλία έχει συνεργαστεί με το BBC σε πολλές ταινίες, συμπεριλαμβανομένης και της ταινίας «Bambino Mio” με την Julie Walters.

Στη Γαλλία έχει παίξει σε πολλές ταινίες και τηλεοπτικές παραγωγές. Πιο συγκεκριμένα: "Long Live the Bride and the Liberation of Kurdistan", σε σκηνοθεσία Hiner Saleem, "Préférence" (Grégoire Delacourt), και "Love, Math and Sex" (Charlotte Silvera). Επίσης είχε πρωταγωνιστικούς ρόλους σε τηλεοπτικές σειρές όπως: "Le Château des Oliviers" με την Brigitte Fossey, "Tramontane" με την Alexandra Vandernoot και, πρόσφατα, "La Bicyclette Bleue" με την Λετίσια Κάστα.

 


Επίσης, έχει παίξει σε πολλές αγγλόφωνες ταινίες, τόσο σε μεγάλες όσο και σε ανεξάρτητες παραγωγές. Οι πιο σημαντικές είναι οι ακόλουθες: "Escape From L.A.", "Christopher Columbus, the Discovery", "Not Without My Daughter", "Impromptu", "Minotaur" και "The Mahabharata".
Επιλέχθηκε από τον Ντέιβιντ Λιν για να πρωταγωνιστήσει στην ταινία “Nostromo”, η οποία βασιζόταν στο μυθιστόρημα του Τζόζεφ Κόνραντ. Την ταινία αυτή αρχικά θα υλοποιούσε ο Σπίλμπεργκ και τα γυρίσματα διήρκεσαν τέσσερα χρόνια. Στη διάρκεια των γυρισμάτων ο Γιώργος είχε το προνόμιο να δουλεύει με τον Σερ Ντέιβιντ Λιν.


Την περίοδο 2005-2010 διετέλεσε πρόεδρος του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης.

"Chariton's Choir" ("I Horodia Tou Haritona") 2005

 


Πηγή για τα παραπάνω στοιχεία είναι το προσωπικό site του κ. Χωραφά www.corraface.com

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ