O μεγαλύτερος Έλληνας ηθοποιός, ο Δημήτρης Χορν, γεννήθηκε 9 Μαρτίου και γέμιζε φως το σινεμά και το θέατρο της Ελλάδας! (φωτό - βίντεο)

Ο συνδυασμός του ταλέντου με τη γοητεία και τη φινέτσα των τρόπων του τον ανέδειξε ως έναν από τους κορυφαίους Έλληνες ηθοποιούς.

Ο συνδυασμός του ταλέντου με τη γοητεία και τη φινέτσα των τρόπων του τον ανέδειξε ως έναν από τους κορυφαίους Έλληνες ηθοποιούς.

Ο συνδυασμός του ταλέντου με τη γοητεία και τη φινέτσα των τρόπων του τον ανέδειξε ως έναν από τους κορυφαίους Έλληνες ηθοποιούς.

Γεννήθηκε στην Αθήνα στις 9 Μαρτίου 1921, σε ξενοδοχείο της οδού Σταδίου στο κέντρο της Αθήνας. Πατέρας του ήταν ο γνωστός στρατιωτικός και θεατρικός συγγραφέας Παντελής Χορν. Νονά του η μεγάλη ηθοποιός Κυβέλη Ανδριανού.

Αποφοίτησε από τη Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου το 1940.
Είχε πρωταγωνιστήσει σε δεκάδες θεατρικά έργα.

Μια Ζωή την Έχουμε - (1958)

 

ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΟΥΝ: Δημήτρης Χόρν, Υβόν Σανσόν, Χρήστος Τσαγανέας, Περικλής Χριστοφορίδης, Λαυρέντης Διανέλος, Κούλης Στολίγκας, Διονύσης Παπαγιαννόπουλος, Γιώργος Δαμασιώτης, Χάρις Καμίλλη, Τζόλυ Γαρμπή, Σταύρος Ιατρίδης, Θάνος Τζενεράλλης, Γιάννης Ιωαννίδης, Ράλλης Αγγελίδης, Νίκος Φέρμας, Λάκης Γκέλας, Eberhard Winchenbach, Νανά Γκάτση, Λιάνα Μιχαήλ, Μπέμπη Κούλα, Μπέμπα Μπέλα, και ο Βασίλης Αυλωνίτης.

Έκανε το ντεμπούτο του το 1940 στην οπερέτα του Στράους "Η Νυχτερίδα".

"Η ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΚΑΡΔΙΑΣ"-1942-ΑΙΜ ΒΕΑΚΗΣ-Ν.ΤΣΑΓΑΝΕΑ-Δ.ΧΟΡΝ

 

Πρώτη κατοχική ταινία και πρώτη της Φίνος Φιλμ. Παιζόταν με μεγάλη επιτυχία επί τρεις συνεχείς εβδομάδες σε τρεις κινηματογράφους του κέντρου των Αθηνών. Μάλιστα η κοσμοσυρροή έξω από τους κινηματογράφους Ρεξ και Έσπερος, ενόχλησε ιδιαίτερα τους Γερμανούς κατακτητές. Στα παρασκήνια των γυρισμάτων αναφέρεται η παρ' ολίγον αποχώρηση του πρωτοεμφανιζόμενου ποιητή, χρονογράφου και συνθέτη του ελαφρού τραγουδιού, Χρήστου Χαιρόπουλου, όταν έμαθε πως στην ταινία θα ακουγόταν ένα ρεμπέτικο τραγούδι. Επίσης, πρόβλημα προέκυψε και σε μια ερωτική σκηνή της ταινίας, καθώς ο σκηνοθέτης, ερωτευμένος με την πρωταγωνίστρια Καίτη Πάνου, δεν επέτρεψε στον Δημήτρη Χορν να την φιλήσει στο στόμα όπως απαιτούσε το σενάριο.
Πρωταγωνιστούν: Βεάκης Αιμίλος, Χόρν Δημήτρης, Λειβαδίτης Αλέκος, Πάνου Καίτη, Κωνσταντάρας Λάμπρος, Τσαγανέα Νίτσα, Ιατρίδου Σωτηρία, Θεοχάρη Βάνια, Ζερβός Παντελής, Γιούλη Σμαρούλα, Βόκοβιτς Στέλιος, Ματθαίος Νίκος, Κοντούλης Γιάννης, Χαλκούση Ελένη, Βεάκη Σμαρώ. Σενάριο / Σκηνοθεσία: Ιωαννόπουλος Δημήτρης-Παραγωγή: Φίνος Φιλμ, Καβουκίδης Γιώργος

Αμέσως μετά εμφανίστηκε στο "Θέατρο Ρεξ" της Μαρίκας Κοτοπούλη σε πρωταγωνιστικούς ρόλους.

Μια του κλέφτη (1960)

 

Ταινία του 1960 Σενάριο & Σκηνοθεσία Δημήτρης Ιωαννόπουλος Πρωταγωνιστές Δημήτρης Χορν, Κάκια Αναλυτή, Διονύσης Παπαγιαννόπουλος, Κώστας Ρηγόπουλος, Αλίκη Ανδρέου, Θεόδωρος Μορίδης, Θανάσης Βέγγος

Ανάμεσα σ΄ αυτά "Δωδεκάτη νύκτα", "Ριχάρδος Β'", "Ριχάρδος Γ'", "Άμλετ", "Τίμων ο Αθηναίος" (Σαίξπηρ), "Ημερολόγιο ενός τρελού" (Γκόγκολ), "Ιβάνωφ" (Τσέχωφ), "Ερρίκος Δ'" (Πιραντέλο). Το 1943 - 1944 συμμετείχε στο θίασο Κατερίνας.

Αλίμονο στους νέους" (1961)

 

ΥΠΟΘΕΣΗ: Ένας γέρος βιομήχανος, αποφασίζει να πουλήσει την ψυχή του στο διάβολο για να ξαναγίνει νέος, και να κατακτήσει μια όμορφη κοπέλα που ποθεί, σε πείσμα του συνομήλικου φίλου του, που έχει σκοπό να ζητήσει το ίδιο κορίτσι σε γάμο, εκμεταλλευόμενος τα πλούτη του, και τη φτώχεια της κοπέλας. ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΟΥΝ: Δημήτρης Χόρν, Μάρω Κοντού, Σμάρω Στεφανίδου, Σπύρος Μουσούρης, Ανδρέας Ντούζος, Νίκος Φέρμας, Εύα Ευαγγελίδου, Γιώργος Βελέντζας, Μαίρη Νικοπούλου, και η Υβόνη Βλαδίμηρου.

Το 1944 συγκρότησε δικό του θίασο με τη Μαίρη Αρώνη και αργότερα με τη Βάσω Μανωλίδου.

Χειροκροτήματα (1944)

 

Αντί υπόθεσης, το εισαγωγικό κείμενο της ταινίας:Χειροκροτήματα...Είναι η ιστορία ενός καλλιτέχνη που γέρασε πάνω στο παλκοσένικο κάνοντας χιούμορ ή τραγούδια και σκορπίζοντας ένα γέλιο ή ένα δάκρυ αναλόγως με το κέφι του κοινού. Του κοινού... που δεν υποπτεύεται ποτέ ποιο δράμα ή ποια κωμωδία μπορεί να κρύβη κάθε καλλιτέχνης πίσω από τα συναρπαστικά και εφήμερα Χειροκροτήματα...Σε κάποια επαρχία, σ' ένα φτωχό θεατράκι...

Το 1945 συνεργάστηκε με το θίασο Μελίνας Μερκούρη και Νίκου Χατζίσκου.
Από το 1946 έως το 1950 επέστρεψε στο Εθνικό Θέατρο.

Ο Δημήτρης Χορν και η Έλσα Βεργή προβάρουν θεατρικό έργο για το ειδικό πρόγραμμα που μετέδωσε η Ελληνική Υπηρεσία του BBC το 1950.

Το 1951 μετέβη στην Αμερική και Αγγλία, όπου και παρέμεινε επί διετία παρακολουθώντας την εξέλιξη του θεάτρου.

Το κορίτσι με τα μαύρα (1956)

Ταινία του 1956 Σενάριο & Σκηνοθεσία Μιχάλης Κακογιάννης Πρωταγωνιστές Έλλη Λαμπέτη, Δημήτρης Χορν, Γιώργος Φούντας, Ελένη Ζαφειρίου, Στέφανος Στρατηγός, Νότης Περγιάλης, Ανέστης Βλάχος, Νίκος Φέρμας και ο Θανάσης Βέγγος

Από το 1953 που επέστρεψε μέχρι το 1959 συγκρότησε μαζί με την Έλλη Λαμπέτη και τον Γιώργο Παππά δικό τους θίασο και ανεβάζουν έργα όπως το "Νυφικό κρεβάτι", "Ο βροχοποιός" κ.ά., επιχειρώντας "τουρνέ" στην Κωνσταντινούπολη και Αίγυπτο.

Συμμετείχε μόλις σε δέκα κινηματογραφικές ταινίες.

Η κάλπικη λίρα (1954)

ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΟΥΝ: Βασίλης Λογοθετίδης, Ίλια Λιβυκού, Μίμης Φωτόπουλος, Σπεράντζα Βρανά, Ορέστης Μακρής, Μαρία Καλαμιώτου, Έλλη Λαμπέτη, Δημήτρης Χόρν, Αθανασία Μουστάκα, Λούλα Ιωαννίδου, Λέλα Πατρικίου, Άννα Ρούσου, Δέσποινα Παναγιωτίδου, Πηνελόπη Βλάχου, Ταϋγέτη, Νινέττα, Λαυρέντης Διανέλλος, Βαγγέλης Πρωτόπαπας, Γιώργος Βλαχόπουλος, Ζώρας Τσαπελής, Θανάσης Τζενεράλης, Γιάννης Ιωαννίδης, Βασίλης Αφεντάκης, Κώστας Πομόνης, Ράλλης Αγγελίδης, Νίκος Φέρμας, Μιχάλης Παπαδάκης, Γεράσιμος Λιβαδάς, Γιώργος Καρέττας, Γιώργος Κατωπόδης, Τάκης Παναγιωτόπουλος, και ο Δημήτρης Μυράτ.

Σημείωσε αξιόλογες επιτυχίες όπως "Μια ζωή την έχουμε" (1958),"Μια του κλέφτη"(1960) (για την ερμηνεία του σε αυτή την ταινία ο Χορν τιμήθηκε με βραβείο Α' ανδρικού ρόλου στο φεστιβάλ Θεσσαλονίκης το 1960), "Αλίμονο στους νέους" (1961), "Η κάλπικη λίρα" (1954), "Το κορίτσι με τα μαύρα" (1956),"Ο μεθύστακας"(1950),"Η φωνή της καρδιάς"(1942), "Χειροκροτήματα"(1944), "Κυριακάτικο ξύπνημα"(1954), και "Η Αθήνα τη νύχτα"(1962).

Δημήτρης Χορν, Χάντρες - Τα καθημερινά του καθημερινού 

Μουσικά κομμάτια από την ταινία Η Αθήνα τη Νύχτα (1962) στην οποία πρωταγωνιστούν οι Τζένη Καρέζη, Δημήτρης Μυράτ, Βούλα Ζουμπουλάκη, Νίκος Σταυρίδης, Δημήτρης Χορν, Γιάννης Γκιωνάκης, Μάρθα Βούρτση, Παντελής Ζερβός, Κώστας Βουτσάς, Νίκος Ρίζος, Ζωή Φυτούση, Κώστας Χατζηχρήστος, Νίκος Φέρμας, Σπύρος Καλογήρου, Τζένη Βάνου, Λάουρα, Γιάννης Βογιατζής, Κ. Προκοπίου, Γρηγόρης Μπιθικότσης, Γιώτα Λύδια, Γιώργος Ζαμπέτας

Ξακουστή η ραδιοφωνική εκπομπή του με τίτλο "Ο Ταχυδρόμος Έφτασε". Με μια σουρεαλιστική ειρωνεία στη φωνή του, διάβαζε φανταστικά γράμματα ακροατών, σε κείμενα του Κώστα Πρετεντέρη.
Ο Δημήτρης Χορν "άφησε" και δεκάδες μαγνητοφωνήσεις θεατρικών έργων.
 

Ξακουστό είναι το επτάχρονο ειδύλλιο με την μεγάλη Ελληνίδα ηθοποιό Έλλη Λαμπέτη, με την οποία παραλίγο να αποκτήσει παιδί αν και δεν παντρεύτηκαν ποτέ.

Πολλά χρόνια αργότερα παραδέχτηκε πως "...η Έλλη δεν ήταν η γυναίκα της ζωής μου". Πριν όμως υπήρξε παντρεμένος με τη Ρίτα Φιλίππου.

 Κυριακάτικο Ξύπνημα - (1954)

Δύο πιτσιρικάδες, κλέβουν τα ρούχα και μαζί και το λαχείο μιας νεαρής πωλήτριας, στη διάρκεια του κυριακάτικου μπάνιου της. Το λαχείο θα το αγοράσει ένας φτωχός μουσικός. Όταν λοιπόν το λαχείο κληρώσει, η κοπέλα θα θυμηθεί το νούμερο του, και θα το διεκδικήσει με πίσμα από τον νεαρό μουσικό. Τελικά όμως, οι δυό τους θα μοιραστούν το ποσό, και θα ενώσουν τις ζωές τους για πάντα, με τα δεσμά του ερωτά τους. ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΟΥΝ: Έλλη Λαμπέτη, Γιώργος Παππάς, Δημήτρης Χόρν, Τασσώ Καββαδία, Σαπφώ Νοταρά, Μαργαρίτα Παπαγεωργίου, Χρυσούλα Πατεράκη, και ο Γιώργος Ιορδανίδης.

Το 1967, χρόνια μετά το τέλος της σχέσης του με την Λαμπέτη παντρεύτηκε την Άννα Γουλανδρή (χήρα Παπάγου), η οποία είχε ήδη δύο παιδιά. Έζησαν μαζί μέχρι το θάνατο της το 1988.

ΗΘΟΠΟΙΟΣ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΦΩΣ - ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΧΟΡΝ -Στίχοι/Μουσική: Μάνος Χατζιδάκις-Πρώτη εκτέλεση: Δημήτρης Χορν

 


Παρά τις ιδιοτροπίες του, ο συνδυασμός του ταλέντου με τη γοητεία και τη φινέτσα των τρόπων του τον ανέδειξε ως έναν από τους κορυφαίους Έλληνες ηθοποιούς.

Η Τζένη Ρουσσέα με τον Δημήτρη Χόρν το 1978 στον Ερρίκο Δ'

Λέγεται πως κάποτε μετά από το τέλος μίας παράστασης στην οποία πρωταγωνιστούσε, ζήτησε συγγνώμη για την "άθλια" ερμηνεία του από τους θεατές, οι οποίοι παρ' όλα αυτά τον καταχειροκρότησαν.

Μιλούσε Αγγλικά και Γαλλικά. Διετέλεσε Γενικός Διευθυντής της ΕΡΤ την περίοδο 1974 - 1975.

 

Υπήρξε στενότατος φίλος του Κωνσταντίνου Καραμανλή.

Το 1980 ίδρυσαν μαζί με τη σύζυγο του, Άννα Γουλανδρή, το Ίδρυμα Γουλανδρή-Χορν, σκοπός του οποίου είναι η μελέτη του ελληνικού πολιτισμού.

Τιμήθηκε από την ελληνική πολιτεία με τον Χρυσό Σταυρό Γεωργίου Α'.

Πέθανε στις 16 Ιανουαρίου 1998.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΧΟΡΝ-ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

 

Μετά το θάνατό του, καθιερώθηκε στη μνήμη του βραβείο (Βραβείο Χορν), το οποίο απονέμεται σε νέους ηθοποιούς του θεάτρου.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ