Bloomberg:

Οι επιπτώσεις μίας ελληνικής εξόδου από το ευρώ θα έφταναν έως την Κίνα, προειδοποιεί δημοσίευμα του πρακτορείου Bloomberg, επικαλούμενο αναλύσεις διεθνών επενδυτικών ταμείων και τραπεζών.


Οι επιπτώσεις μίας ελληνικής εξόδου από το ευρώ θα έφταναν έως την Κίνα, προειδοποιεί δημοσίευμα του πρακτορείου Bloomberg, επικαλούμενο αναλύσεις διεθνών επενδυτικών ταμείων και τραπεζών.

Σύμφωνα με οικονομολόγους των Pimvo, Bank of America Merrill Lynch και JPMorgan Chase, μία έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ θα προκαλούσε, στην χειρότερη περίπτωση, χρεοκοπίες ευρωπαϊκών κρατών και επιδρομές σε τράπεζες, πιστωτικές κρίσεις και υφέσεις που μπορεί να οδηγήσουν περισσότερες χώρες να φύγουν από το ευρώ.

Σύμφωνα με την JPMorgan, κάθε υποχώρηση της οικονομίας της Ευρωζώνης κατά 1% μειώνει την ανάπτυξη στις άλλες περιοχές του κόσμου κατά 0,7%. Οι εξαγωγικές χώρες, από τη Βρετανία έως την Κίνα, θα υπέφεραν και η παραγωγός πρώτων υλών Ρωσία θα αντιμετώπιζε μείωση των τιμών του πετρελαίου. Ακόμα και οι ΗΠΑ θα αισθάνονταν έναν απόηχο παρεμφερή με τη χρηματοπιστωτική μόλυνση που ακολούθησε τη χρεοκοπία της Lehman Brothers.

Από την πλευρά τους, οι αναλυτές της BofA Merrill Lynch εκτιμούν ότι το ΑΕΠ της Ευρωζώνης θα συρρικνωνόταν κατά τουλάχιστον 4% και η ισοτιμία του ευρώ θα υποχωρούσε κάτω από τα 1,20 δολάρια. Χώρες, όπως η Ισπανία και η Πορτογαλία, θα είχαν να αντιμετωπίσουν υψηλότερο κόστος δανεισμού.

Παράλληλα, οι αποδόσεις των 10ετών ομολόγων της Γερμανίας θα μπορούσαν να μειωθούν στο 1%, η ανάπτυξη στην Κίνα θα μειωνόταν στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 20 ετών, ενώ θα πλήττονταν και οι οικονομίες των μεγαλύτερων εμπορικών εταίρων της Ευρωζώνης, αλλά και των γειτονικών αναδυόμενων οικονομιών.

"Θα δώσω πιθανότητα 5% για το ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας", δήλωσε ο Τζέικομπ Κίρκεγκαρντ, στέλεχος του αμερικανικού ινστιτούτου Peterson για διεθνείς οικονομικές σχέσεις, σύμφωνα με τον οποίο εάν η χώρα έβγαινε από το ευρώ, η νέα κυβέρνηση θα έπεφτε μέσα σε λίγες εβδομάδες.

Πηγή: www.emea.gr

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ