Καρδινάλιος Peter Turkson-5 λόγοι γιατί θα μπορούσε να γίνει ο πρώτος μαύρος Πάπας στην ιστορία της Καθολικής εκκλησίας

Καθώς ο Πάπας Βενέδικτος ο 16ος ανακοίνωσε ότι θα παραιτηθεί στις 28 Φεβρουαρίου, «φαβορί» για να τον διαδεχθεί προβάλλεται ήδη ο καρδινάλιος Πίτερ Τάρκσον, πρόεδρος του Συμβουλίου για τη Δικαιοσύνη και την Ειρήνη του Βατικανού. Δείτε τους πέντε λόγους για τους οποίους ο Τάρκσον θα μπορούσε να γίνει ο πρώτος μαύρος πάπας:

Καθώς ο Πάπας Βενέδικτος ο 16ος ανακοίνωσε ότι θα παραιτηθεί στις 28 Φεβρουαρίου, «φαβορί» για να τον διαδεχθεί προβάλλεται ήδη ο καρδινάλιος Πίτερ Τάρκσον, πρόεδρος του Συμβουλίου για τη Δικαιοσύνη και την Ειρήνη του Βατικανού.


Δείτε τους πέντε λόγους για τους οποίους ο Τάρκσον θα μπορούσε να γίνει ο πρώτος μαύρος πάπας:

1. Ο πρώτος μαύρος Πάπας:


 Ο Τάρκσον έχει δηλώσει ότι, «αν ο Θεός επιθυμούσε να δει έναν μαύρο στη θέση του Πάπα, ας γίνει το θέλημα του».  Ο χρονικογράφος της Καθολικής Εκκλησίας, Ρόκο Πάλμο χαρακτηρίζει τον Τάρκσον ως το μόνο μελετητή της Αγίας Γραφής, ανάμεσα στο «περιβάλλον» του Πάπα και πιστεύει ότι η πιθανότητες του να είναι ο επόμενος Πάπας αυξήθηκαν μετά τον διορισμό του ως εκπροσώπου της Δεύτερης Συνόδου για την Αφρική το 2009.

2. Από την Γκάνα στη Νέα Υόρκη:


Ο Τάρκσον έχει γεννηθεί στο  Wassaw Nsuta της Δυτικής Γκάνας. Πήγε σχολείο στο εκπαιδευτήριο «Αγία Τερέζα» στο χωριό Amisano and Pedu, πριν συνεχίσει τις σπουδές του στο εκπαιδευτήριο St. Anthony-on-Hudson Seminary του Rensselaer, στη Νέα Υόρκη, όπου έκανε μπάρτσελορ στη Θεολογία. Χειροτονήθηκε ως ιερέας  από τον Αρχιεπίσκοπο John Amissah στις 20 Ιουλίου 1975.

3. Ο δρόμος προς τη Ρώμη:


Τον Οκτώβριο του 1992, ο Τάρκσον διορίστηκε Αρχιεπίσκοπος στο Cape Cost από τον Πάπα Ιωάννη Παύλο ΙΙ και Καρδινάλιος του S.Liborio στο τελευταίο εκκλησιαστικό συμβούλιο του Πάπα, το 2003. Ο Τάρκσον είναι ο πρώτος Καρδινάλιος από την Γκάνα, και ήταν ένας από τους εκλέκτορες που συμμετείχαν στο συμβούλιο που εξέλεξε το Πάπα Βενέδικτο τον 16ο, το 2005.

4.Προφυλακτικά:


Το 2009 ο Τάρκσον επαναβεβαίωσε την καθολική κοινωνική διδασκαλία σχετικά με την αντισύλληψη, σε ό, τι αφορά τις δηλώσεις του Πάπα Βενέδικτου XVI ότι τα προφυλακτικά δεν ήταν λύση για την κρίση του AIDS στην Αφρική. Δεν απέκλεισε ωστόσο το ενδεχόμενο να είναι χρήσιμα στην περίπτωση ενός παντρεμένου, πιστού ζευγαριού, όπου ο ένας σύντροφος έχει μολυνθεί.

5. Τάρκσον, Ομπάμα και Αννάν:


Σε μια συνέντευξη τύπου το 2009, ο Τάρκσον ρωτήθηκε αν έχει έρθει η ώρα για έναν μαύρο Πάπα, ειδικά μετά την εκλογή του Μπάρακ Ομπάμα στη προεδρεία των ΗΠΑ. «Γιατί όχι», ήταν η απάντηση του.  Υποστήριξε δε ότι «κάθε άνθρωπος που χειροτονείται ως ιερέας, θα πρέπει να επιθυμεί να γίνει Πάπας, και γι’ αυτό εκπαιδεύεται ως επίσκοπος και ως καρδινάλιος, είναι όλα μέρος των προσόντων του». Τόνισε επίσης ότι ο πρώην Γ.Γ. του ΟΗΕ Κόφι Αννάν είναι κι αυτός από την Γκάνα.

 

 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ