Σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών - Μία ορμονική διαταραχή που επηρεάζει την γυναίκα σε κάθε ηλικία!

Οι «πολυκυστικές ωοθήκες» είναι μια διάγνωση που ταλαιπωρεί και «μπερδεύει» πολλές νέες γυναίκες. Πολύ συχνά η παρουσία κάποιων κύστεων στις ωοθήκες ερμηνεύεται σαν παθολογική, χωρίς να είναι, και άλλες φορές, ενώ υπάρχει παθολογική εικόνα, δεν γίνεται πάντα ο σωστός ορμονικός έλεγχος έτσι ώστε μια νέα γυναίκα να γνωρίζει αν έχει ή όχι το σύνδρομο των πολυκυστικών ωοθηκών, μια διάγνωση που μπορεί να επηρεάσει τη ζωή και την υγεία της σε κάθε ηλικία.

Οι «πολυκυστικές ωοθήκες» είναι μια διάγνωση που ταλαιπωρεί και «μπερδεύει» πολλές νέες γυναίκες. Πολύ συχνά η παρουσία κάποιων κύστεων στις ωοθήκες ερμηνεύεται σαν παθολογική, χωρίς να είναι, και άλλες φορές, ενώ υπάρχει παθολογική εικόνα, δεν γίνεται πάντα ο σωστός ορμονικός έλεγχος έτσι ώστε μια νέα γυναίκα να γνωρίζει αν έχει ή όχι το σύνδρομο των πολυκυστικών ωοθηκών, μια διάγνωση που μπορεί να επηρεάσει τη ζωή και την υγεία της σε κάθε ηλικία, αναφέρει το Health4you.


Το σύνδρομο των πολυκυστικών ωοθηκών λοιπόν, ΔΕΝ είναι μόνο η παρουσία κύστεων στις ωοθήκες. Το ΣΠΩ προκαλείται από μια ορμονική και μεταβολική διαταραχή που μπορεί να επηρεάσει τη λειτουργία του σώματος με διάφορους τρόπους.

Η υποψία του συνδρόμου μπαίνει όταν υπάρχουν όλα ή τα περισσότερα από τα παρακάτω προβλήματα:

  • Διαταραχή της περιόδο
  • Σημάδια αυξημένης δράσης ανδρογόνων (ανδρικών ορμονών) στο σώμα όπως υπερτρίχωση στο πρόσωπο και το σώμα, απώλεια μαλλιών ή/και ακμή ή
  • Αυξημένα ανδρογόνα στις εξετάσεις αίματος
  • Υπογονιμότητα
  • Πολλές μικρές κύστεις στις ωοθήκες (εικόνα ωοθήκης σαν «κολιέ μαργαριταριών»), από όπου προέρχεται και το όνομα του συνδρόμου . Οι κύστεις αυτές ή θυλάκια περιέχουν ωάρια που δεν μπορούν να ωριμάσουν τελείως λόγω της ορμονικής διαταραχής του κύκλου και είναι καλοήθεις. Εδώ πρέπει να τονίσουμε ότι λίγες κύστεις μπορεί να υπάρχουν και φυσιολογικά στις ωοθήκες γυναικών αναπαραγωγικής ηλικίας και δεν πρέπει να συγχέονται με αυτές του συνδρόμου.

Το σύνδρομο των πολυκυστικών ωοθηκών είναι η πιο συχνή ορμονική διαταραχή, που επηρεάζει πάνω από 10% των γυναικών αναπαραγωγικής ηλικίας. Είναι επίσης η πιο συχνή αιτία υπογονιμότητας στις γυναίκες.

'Όλες οι γυναίκες δεν έχουν τα ίδια συμπτώματα και ευρήματα και η βαρύτητα των συμπτωμάτων μπορεί να ποικίλει σημαντικά από γυναίκα σε γυναίκα. Σημαντικός επιβαρυντικός παράγοντας όλων των συμπτωμάτων του συνδρόμου είναι η αύξηση του σωματικού βάρους πάνω από το φυσιολογικό.

Ποια είναι η αιτία του συνδρόμου των πολυκυστικών ωοθηκών (ΣΠΩ);

Τα αίτια του ΣΠΩ είναι άγνωστα, αλλά γενετικοί παράγοντες είναι αυτοί που παίζουν σημαντικό ρόλο. Συχνά μια γυναίκα με πολυκυστικές ωοθήκες έχει μητέρα ή αδελφή με το ίδιο πρόβλημα. Αν μια γυναίκα έχει σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών, η αδελφή της έχει 50% περίπου πιθανότητα να το έχει και η ίδια.

Η βασική διαταραχή στο σύνδρομο ΣΠΩ είναι ορμονική . Οι γυναίκες αυτές παρουσιάζουν διαταραχή στην έκκριση των γοναδοτροπινών από την υπόφυση (των ορμονών δηλαδή που είναι υπεύθυνες για τον καταμήνιο κύκλο κάθε γυναίκας) και επίσης παράγουν αυξημένα ανδρογόνα από τις ωοθήκες τους. Μια άλλη ορμόνη που φαίνεται να παίζει μεγάλο ρόλο στην ανάπτυξη του συνδρόμου των πολυκυστικών ωοθηκών είναι η ινσουλίνη. Πολλές γυναίκες με το σύνδρομο των πολυκυστικών ωοθηκών έχουν αυξημένα επίπεδα ινσουλίνης λόγω αντίστασης στην δράση της.

Πως μπορούν αυτές οι πληροφορίες να σας βοηθήσουν;

Οι ορμονικές διαταραχές που χαρακτηρίζουν το σύνδρομο των πολυκυστικών ωοθηκών μπορούν τα οδηγήσουν σε διάφορα συμπτώματα και ευρήματα.

Αν έχετε δύο ή περισσότερα από τα παρακάτω συμπτώματα, θα πρέπει να μιλήσετε με έναν ενδοκρινολόγο ή με έναν γυναικολόγο ειδικό στην αναπαραγωγή για την πιθανότητα να έχετε το σύνδρομο των πολυκυστικών ωοθηκών και για την κατάλληλη παρακολούθηση και θεραπεία που μπορεί να χρειαστείτε:

  • Διαταραχές στην περίοδο (καθυστέρηση ή έλλειψη περιόδου). Λιγότερες από 9 περίοδοι το χρόνο βάζουν την υποψία του συνδρόμου των πολυκυστικών ωοθηκών. Όταν η περίοδος έρχεται, η αιμορραγία μπορεί να είναι πιο έντονη από ότι συνήθως.
  • Υπογονιμότητα.
  • Υπερτρίχωση ή παρουσία τριχών σε σημεία που δεν υπάρχουν φυσιολογικά στις γυναίκες (πρόσωπο, στήθος, πλάτη, κοιλιά).
  • Απώλεια μαλλιών ή πολύ λεπτά μαλλιά.
  • Δερματολογικά προβλήματα όπως ακμή, ελιές, ακάνθωση (δέρμα πιο σκούρο και πιο σκληρό στη βλαση του λαιμού, στις μασχάλες, στις πτυχές του δέρματος, λόγω των αυξημένων επιπέδων της ινσουλίνης).
  • Κοιλιακή παχυσαρκία (αυξημένο λίπος στη περιοχή της κοιλιάς), αύξηση στο βάρος, παχυσαρκία ή δυσκολία στην απώλεια βάρους, αυξημένο σάκχαρο, χοληστερίνη ή αρτηριακή πίεση.

Ο ιατρός σας θα πάρει ένα λεπτομερές ιστορικό δικό σας και της οικογένειας σας και, εκτός από την φυσική εξέταση, θα σας ζητήσει να κάνετε κάποιες εξετάσεις αίματος για πιθανές ορμονικές διαταραχές. Μπορεί επίσης να σας ζητήσει να κάνετε έναν υπέρηχο ωοθηκών για να διαπιστωθεί αν υπάρχουν ή όχι κύστεις.

Για να καταλήξουμε στην διάγνωση του συνδρόμου των πολυκυστικών ωοθηκών πρέπει πρώτα να αποκλείσουμε άλλες ορμονικές διαταραχές που μπορεί να προκαλέσουν παρόμοια εικόνα με αυτό, όπως διαταραχές του θυρεοειδούς αδένα, της προλακτίνης και των επινεφριδίων. Για το λόγο αυτό είναι καλύτερο να αξιολογήσει τις εξετάσεις και το ιστορικό σας ένας ειδικός με εμπειρία στο σύνδρομο των πολυκυστικών ωοθηκών.

Η σωστή διάγνωση είναι πολύ σημαντική γιατί, το σύνδρομο των πολυκυστικών ωοθηκών συνδέεται όχι μόνο με υπογονιμότητα αλλά και με σημαντικά προβλήματα υγείας, όπως:

  • Αντίσταση στην ινσουλίνη και σακχαρώδης διαβήτης : μέχρι και 30% των γυναικών που έχουν πολυκυστικές ωοθήκες μπορεί να αναπτύξουν διαβήτη μεγαλώνοντας
  • Μεταβολικό σύνδρομο : υπέρταση, διαταραχή στη χοληστερίνη (χαμηλή καλή χοληστερίνη, υψηλή κακή χοληστερίνη και τριγλυκερίδια), κοιλιακή παχυσαρκία. Οι παράγοντες αυτοί είναι γνωστοί παράγοντες κινδύνου για καρδιαγγειακή νόσο ιδίως μετά την εμμηνόπαυση.

Η έγκαιρη διάγνωση είναι σημαντική έτσι ώστε να οδηγήσει στην κατάλληλη θεραπεία και αντιμετώπιση των συμπτωμάτων που απασχολούν τη νέα γυναίκα αλλά και στην πρόληψη των σοβαρών επιπλοκών που μπορεί να εμφανιστούν σε κάθε φάση της ζωής της.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ