Η διάσημη οικογένεια των Γαλλοεβραίων Ντασώ επέστρεψαν χθές στη Θεσσαλονίκη

Τα μέλη της γνωστής οικογένειας, που συνδέεται επιχειρηματικά με την «Air France» και τη «Φιγκαρό», γνώρισαν από κοντά την πατρίδα των προγόνων τους, προσκεκλημένα του Γ. Μπουτάρη

Τα μέλη της γνωστής οικογένειας, που συνδέεται επιχειρηματικά με την «Air France» και τη «Φιγκαρό», γνώρισαν από κοντά την πατρίδα των προγόνων τους, προσκεκλημένα του Γ. Μπουτάρη

Ο Λοράν Ντασώ (αριστερά) με τη μητέρα του Νικόλ, την αδελφή του Μαρί-Ελέν και τον αδελφό του Τιερί, μπροστά στο διατηρητέο κτίριο Αλλατίνη

Μέλη της περίφημης οικογένειας Ντασώ που έχει σαλονικιώτικες ρίζες και είναι συνδεδεμένη με την ομώνυμη αεροναυπηγική βιομηχανία, τον γαλλικό εθνικό αερομεταφορέα «Air France», την εταιρεία κατασκευής αεροσκαφών «General Aeronautique Marcel Dassault», καθώς και την εφημερίδα «Φιγκαρό», πισκέπτονται από χτες τη Θεσσαλονίκη. Πρόκειται για τον Λοράν Ντασώ που έφτασε στη Θεσσαλονίκη με τη μητέρα του Νικόλ Ντασώ και τα αδέλφια του Τιερί και Μαρί-Ελέν. Ο πατέρας τους, Σερζ Ντασώ, που είναι σήμερα 87 χρόνων, είναι απόγονος της ισπανοεβραϊκής οικογένειας Αλλατίνη και συγκεκριμένα της Νοεμί Αλλατίνη, η οποία γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1860 και πέθανε στο Παρίσι το 1928. Ηταν κόρη του Δαρείου Αλλατίνη, ο οποίος υπήρξε από τους ιδρυτές του ομώνυμου ομίλου επιχειρήσεων. Η οικογένεια Αλλατίνη μετακόμισε στις αρχές του 18ου αιώνα από το Λιβόρνο της Ιταλίας στη Θεσσαλονίκη και ήταν η τρίτη πλουσιότερη μετά τους τραπεζίτες Καμόντο και την οικογένεια Μοδιάνο. Τον περασμένο Οκτώβριο, κατά τη διάρκεια των εγκαινίων της έκθεσης του Μεγάλου Αλεξάνδρου στο μουσείο του Λούβρου, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης είχε καλέσει τον 59χρονο Λοράν Ντασώ να επισκεφτεί τη Θεσσαλονίκη. Toυ είχε προτείνει μάλιστα να συνεργαστούν ώστε οι 50.000 εργαζόμενοι των επιχειρήσεων της οικογένειας να εντάξουν στους προορισμούς των ταξιδιών τους και των διακοπών τους και τη Θεσσαλονίκη.

Χτες τα τέσσερα μέλη της οικογένειας Ντασώ συναντήθηκαν με τον Γιάννη Μπουτάρη, ενώ επισκέφτηκαν την Περιφέρεια (πρώην νομαρχία) που στεγάζεται στο διατηρητέο κτίριο Αλλατίνη που υπήρξε η εξοχική κατοικία της οικογένειας στην άλλοτε συνοικία των Εξοχών και συναντήθηκαν με τον αντιπεριφερειάρχη Θεσσαλονίκης Απόστολο Τζιτζικώστα. «Σας καλωσορίζουμε στο σπίτι σας», ήταν τα λόγια με τα οποία τους υποδέχθηκε ο κ. Τζιτζικώστας.

Λ. Ντασώ: Ηρθαμε να μάθουμε όσο το δυνατόν περισσότερα
«Για να χτίσεις το αύριο πρέπει να ξέρεις το χθες»

Οπως είπαν τα μέλη της οικογένειας Ντασώ, είναι πολύ χαρούμενοι που επισκέπτονται τη Θεσσαλονίκη και που έχουν τη δυνατότητα να ξεναγηθούν στο κτίριο στο οποίο έζησε η πρόγονός τους, Νοεμί Αλλατίνη. Είπαν ακόμη ότι αγαπούν τη Θεσσαλονίκη και ότι θέλουν να διατηρήσουν ζωντανούς τους δεσμούς της οικογένειας με την πόλη.

«Ηρθαμε για να μάθουμε όσο περισσότερα μπορούμε. Ελπίζουμε να γνωρίσουμε όσο γίνεται περισσότερα από το παρελθόν, γιατί για να χτίσεις το αύριο πρέπει να ξέρεις τους προγόνους σου», ανέφερε ο Λοράν Ντασώ. Η Νικόλ Ντασώ είπε ότι δυστυχώς δεν είχε την τύχη να γνωρίσει τη Νοεμί, τη μητέρα του πεθερού της, ενώ ευχαρίστησε τους παρευρισκόμενους μιλώντας στα Ελληνικά, τα οποία -όπως είπε- έμαθε κατά τη διάρκεια των σπουδών της.

Κατά την παραμονή τους στη Θεσσαλονίκη τα μέλη της οικογένειας Ντασώ θα επισκεφτούν τους Μύλους Αλλατίνη, το Κέντρο Ιστορίας του Δήμου Θεσσαλονίκης όπου θα ενημερωθούν για την ιστορία της οικογένειας και του εβραϊκού στοιχείου, τους βασιλικούς τάφους της Βεργίνας, ενώ ύστερα από πρόσκληση του Γιάννη Μπουτάρη θα επισκεφτούν τον αμπελώνα-οινοποιείο της οικογένειας στο Γιαννακοχώρι Ημαθίας. Η οικογένεια Ντασώ έχει ξεχωριστό αμπελώνα στο Μπορντό και παράγει κρασί εκλεκτής ποιότητας.


Πηγή: www.ethnos.gr

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ