Την ώρα που το Ρούβλι βυθίζεται, ο Πούτιν προσκαλεί επίσημα τον δικτάτορα Κιμ Γιονγκ Ουν!

Σε θρίλερ για...γερά νεύρα εξελίσσεται η πορεία του ρωσικού νομίσματος καθώς το ρούβλι μετά τις βαριές απώλειες που υπέστη τις προηγούμενες δυο ημέρες, χάνοντας περίπου 20% της αξίας του έναντι του δολαρίου, φάνηκε σήμερα να ανακάμπτει μετά την παρέμβαση του υπουργείου Οικονομικών της Ρωσίας με αγορά συναλλάγματος, ωστόσο η ανάκαμψη ήταν προσωρινή, αφού το νόμισμα υπέστη νέα πτώση, αν και οι απώλειες έχουν μετριαστεί σε σχέση με τη βουτιά στις αρχές της εβδομάδας.
 

Έντονες διακυμάνσεις παρουσιάζει η ισοτιμία του ρουβλιού με το δολάριο, παρά τις προσπάθειες συγκράτησης με την αγορά συναλλάγματος από το ρωσικό υπουργείο Οικονομικών, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Reuters.

Στις 12:08 (ώρα Ελλάδος) το ρούβλι σημείωνε πτώση της τάξης του 1,6%, διαμορφούμενο σε 68,58 ρούβλια ανά δολάριο ΗΠΑ.
Φέτος, το ρούβλι έχει χάσει πάνω από το 50% της αξίας του σε σχέση με το δολάριο, κυρίως λόγω των χαμηλών τιμών του πετρελαίου και των κυρώσεων της Δύσης έναντι της Μόσχας, με αφορμή την ουκρανική κρίση. Το βαρύ πλήγμα για την ρωσική οικονομία φέρνει στο μυαλό μνήμες από το 1998, όταν το νόμισμα είχε κατρακυλήσει σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα.

«Η επίθεση στο ρούβλι είναι βίαιη. Η αγορά προεξοφλεί ότι την επόμενη χρόνια η ύφεση θα χτυπήσει τη ρωσική οικονομία» δηλώνει στο πρακτορείο Reuters ο Αρνό Σκαρπάτσι, επενδυτικός αναλυτής στην Montaigne Capital.

«Πλήθος ευρωπαϊκών εταιριών που είναι εκτεθειμένες στη Ρωσία βρίσκονται υπό πίεση. Εκτιμώ ότι είναι προτιμότερο για τους επενδυτές να αποφύγουν εταιρίες όπως η Metro, η Nokia και η Societe Generale, τουλάχιστον έως ότου σταθεροποιηθεί η κατάσταση στη Ρωσία» προσθέτει.

Η αμερικανική εταιρεία ηλεκτρονικών ειδών, τεχνολογίας και λογισμικού Apple ανακοίνωσε ότι σταματά τις διαδικτυακές της πωλήσεις στη Ρωσία καθώς οι συνεχείς διακυμάνσεις στην ισοτιμία του ρουβλιού με το δολάριο δεν της επιτρέπουν να προσαρμόσει τις τιμές των προϊόντων με ορθό τρόπο.

Την προηγούμενη εβδομάδα, η Apple αύξησε τις τιμές πώλησης των προϊόντων της στη Ρωσία κατά 20%, καθώς η «κατρακύλα» στην ισοτιμία ρουβλιού - δολαρίου καθιστούσε την αγορά προϊόντων της στη Ρωσία σαφώς πιο συμφέρουσα από ότι σε οποιαδήποτε άλλο ευρωπαϊκή χώρα.

Πρόσκληση (;) Πούτιν στον Κιμ Γιόνγκ-ουν να επισκεφτεί τη Μόσχα

Τον ηγέτη της Βορείου Κορέας, Κιμ Γιόνγκ-ουν, κάλεσε για επίσημη επίσκεψη στη Μόσχα η κυβέρνηση της Ρωσίας, σύμφωνα με δημοσίευμα της ιαπωνικής εφημερίδας Asahi Shimbun.

Εάν οι εν λόγω πληροφορίες επιβεβαιωθούν, θα πρόκειται για το πρώτο επίσημο ταξίδι του κ. Κιμ στο εξωτερικό από τότε που ανέλαβε την εξουσία στην Πιόνγκγιανγκ, το 2011.

Η επίσκεψη του βορειοκορεάτη ηγέτη δεν έχει επιβεβαιωθεί από την ρωσική κυβέρνηση ή ρωσικά μέσα ενημέρωσης. Σημειώνεται πάντως πως το Νοέμβριο ο ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν συναντήθηκε με προσωπικό απεσταλμένο του κ. Κιμ και κάλεσε για εμβάθυνση των σχέσεων μεταξύ Ρωσίας και Βορείου Κορέας.

Σύμφωνα πάντα με την Asahi Shimbun, κατά το ταξίδι του ο κ. Κιμ αναμένεται να συναντηθεί με τον κ. Πούτιν, καθώς η Μόσχα επιζητά τη συνεργασία του Βορρά στην προσπάθειά της να αυξήσει τις εξαγωγές φυσικού αερίου προς τη Νότια Κορέα.

Από την πλευρά της, η Πιόνγκγιανγκ επιδιώκει να βελτιώσει τη σχέση της με τη Μόσχα, τη στιγμή που αντιμετωπίζει διεθνή απομόνωση λόγω κατηγοριών για το πυρηνικό της πρόγραμμα και την παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ