Περπατήστε έστω & 6 τετράγωνα από το σπίτι σας για να κοιμηθείτε καλύτερα - Το λέει ο ειδικός Δρ. Γεώργιος Κ. Σακκάς

Μια ελληνική μελέτη αυτή τη φορά, από το Εργαστήριο Κλινικής Εργοφυσιολογίας του ΤΕΦΑΑ του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, υποστηρίζει επιστημονικά, πως η συχνή σωματική άσκηση και γενικά ο δραστήριος τρόπος ζωής βελτιώνει την ποιότητα του ύπνου. 

 

Μελέτες έχουν δείξει ότι η σωματική άσκηση μπορεί να μειώσει το καθημερινό στρες και να βελτιώσει την γενική υγεία επιδρώντας ευεργετικά στην φυσιολογία του ύπνου και ολόκληρου του οργανισμού, τονίζει ο Δρ. Γεώργιος Κ. Σακκάς, Κλινικός Εργοφυσιολόγος και Επίκουρος καθηγητής του ΤΕΦΑΑ του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Και τα ακόμη καλύτερα νέα είναι πως μπορούμε να δούμε θετικές αλλαγές στην ποιότητα του ύπνου μας από την πρώτη κιόλας μέρα που θα ξεκινήσουμε να γυμναζόμαστε. 

Αποτελέσματα μελετών έχουν δείξει, τονίζει ακόμα ο Δρ. Σακκάς, ότι τόσο οι άνδρες όσο και οι γυναίκες που συμμετέχουν συστηματικά σε προγράμματα άσκησης, περισσότερο από μία φορά την εβδομάδα ή ακόμη και μόνο σε καθημερινή βάδιση με ήπιο ρυθμό για μια απόσταση έξι οικοδομικών τετραγώνων, είχαν καλύτερη ποιότητα και ποσότητα ύπνου από τα άτομα με χαμηλότερα επίπεδα σωματικής δραστηριότητας. Ωστόσο η ποιότητα και η ποσότητα του ύπνου δεν επηρεάζεται μόνο από τη φυσική δραστηριότητα. Παρόμοια αρνητική επίδραση εντοπίστηκε και σε ειδικές ομάδες του γενικού πληθυσμού όπως τα άτομα που εργάζονται σε κυλιόμενο ωράριο. Για παράδειγμα οι επαγγελματίες υγείας που εργάζονται σε κυλιόμενο ωράριο έχουν χαμηλότερα επίπεδα ποιοτικού ύπνου, και αυτό συσχετίζεται θετικά με υψηλούς δείκτες παχυσαρκίας, κατάθλιψης και διαταραχών στο λιπιδαιμικό προφίλ.

Η σωματική άσκηση βελτιώνει, αναφέρει τέλος, ο κ. Σακκάς τον ύπνο γιατί αποτελεί τον πιο φυσικό τρόπο να «κουράσουμε» το σώμα μας. Σε αυτή την κούραση η απάντηση του οργανισμού είναι η αύξηση της διάρκειας του «βαθέος ύπνου» με αποτέλεσμα έναν πιο αναζωογονητικό ύπνο. Η καλύτερη ώρα για ένα ασκηθούμε είναι 3-4 ώρες πριν κοιμηθούμε. Έτσι, με συστηματική άσκηση θα λαμβάνουμε έναν ποιοτικό και αναζωογονητικό ύπνο και θα απολαμβάνουμε μια ξεκούραστη ημέρα.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ