Τσίπρας για μεταναστευτικό: «Βρισκόμαστε ενώπιον μιας τεράστιας ανθρωπιστικής κρίσης, να βρούμε λύση με την Τουρκία - χώρα εισόδου»

Μια επισήμανση και μια προειδοποίηση απηύθυνε ο Αλέξης Τσίπρας μπαίνοντας στην μίνι σύνοδο Κορυφής της ΕΕ που συγκάλεσε ο Ζαν Κλον Γιούνκερ για το προσφυγικό.

Η επισήμανση με νόημα ήταν ότι στην μίνι-σύνοδο δεν προσεκλήθη η Τουρκία. Αφού περιέγραψε ως μια «θετική πρωτοβουλία» την σύγκληση της μίνι Συνόδου Κορυφής, ο κ. Τσίπρας παρατήρησε με νόημα: «Ωστόσο, ένας κρίσιμος εταίρος, η Τουρκία, δεν έχει προσκληθεί».

Η προειδοποίηση, ήταν ότι αν δεν υπάρξει κοινή κατάληξη στο ποια είναι η πύλη εισόδου των προσφυγικών ροών στην Ε.Ε τότε δεν θα υπάρξει συμφωνία.

Μιλώντας για τον «διάδρομο» προσφυγικών ροών, ο κ. Τσίπρας τόνισε πως «όπως όλοι γνωρίζουν, στο τέλος του διαδρόμου υπάρχει μια είσοδος. Ετσι λοιπόν, αν δεν μπορέσουμε να συμφωνήσουμε στο ποια είναι αυτή η είσοδος, δεν θα μπορέσουμε να καταλήξουμε σε συμφωνία». Ο Ελληνας Πρωθυπουργός επεσήμανε ότι «είμαστε ενώπιον μια τεράστιας ανθρωπιστικής κρίσης». Εξαπέλυσε πυρά κατά της στάσης ορισμένων εταίρων, οι οποίοι «αρκετές φορές υιοθέτησαν μια στάση, η οποία μεταφραζόταν στο να μη μεταφερθεί το πρόβλημα σε μένα».

Τόνισε ότι πρέπει να υπάρχουν κοινές πράξεις και πρόσθεσε ότι από την πλευρά της η χώρα μας θα αναλάβει τις απαραίτητες δεσμεύσεις. Αναρωτήθηκε ωστόσο τι θα συμβεί με τις ευθύνες των άλλων χωρών. «Εμείς ήδη ολοκληρώνουμε τις προσπάθειες μας σε Μυτιλήνη και Λέσβο. θα υπάρχουν άλλα 4 hotspots. Το ζητούμενο όμως δεν είναι τα hotspots» σημείωσε.

Τα βασικά σημεία της δήλωσης Τσίπρα

  • Ελπίζω ότι σήμερα θα μπορέσουμε να βρούμε λύσεις σε ένα δύσκολο πρόβλημα.
  • Νομίζω ότι βρισκόμαστε μπροστά σε μία τεράστια ανθρωπιστική κρίση και άρα είναι απαραίτητο να προσπαθήσουμε να βρούμε μία κοινή λύση, μία ευρωπαϊκή λύση
  • Πιστεύω ότι έχουμε μεγάλη ευθύνη, όταν καθημερινά πρόσφυγες χάνουν τη ζωή τους στο Αιγαίο.
  • Δυστυχώς μέχρι σήμερα, ήταν πολύ δύσκολο να βρούμε λύση καθώς αρκετές χώρες υιοθέτησαν μία στάση ώστε να μην μετατεθεί το πρόβλημα σε εκείνες. Άρα πρέπει να έχουμε κοινή ευθύνη όλες οι ευρωπαικές χώρες και θα πρέπει να υπάρξουν πρωτοβουλίες.
  • Να σημειώσω ότι αυτή η συνάντηση κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση.
  • Ωστόσο ένας κρίσιμος κρίκος η Τουρκία δεν έχει προσκληθεί. Άρα σήμερα η συζήτηση θα διεξαχθεί μεταξύ των χωρών που βρίσκονται στο δρόμο των μεταναστευτικών ροών.
  • Αν εμείς δεν μπορέσουμε να συμφωνήσουμε με τη χώρα που βρίσκεται στην είσοδο αυτού του δρόμου, πιστεύω ότι θα είναι πολύ δύσκολο να βρούμε κάποια λύση.
  • Από τη δική μας πλευρά θα κάνουμε οτιδήποτε ώστε να έχουμε εποικοδομητικές συζητήσεις προς την κατεύθυνση της μείωσης των ροών και φυσικά για την επίλυση αυτού του προβλήματος».
  • Εως το τέλος του χρόνου θα έχουμε έτοιμα πέντε hot spots, στα νησιά, αλλά αναρωτιέμαι τι θα συμβεί με τις ευθύνες που έχουν οι άλλες χώρες.
  • Αρα η Ελλάδα θα τηρήσει τις δεσμεύσεις της και ήδη ολοκληρώνουμε τις προσπάθειες μας στη Μυτιλήνη, στη Λέσβο και ως το τέλος Νοεμβρίου, μέσα Δεκεμβρίου, θα είμαστε σε θέση να έχουμε ακόμα 4 hot spots, στα υπόλοιπα νησιά,
  • Ομως το πρόβλημα δεν είναι τα hotspots, το πρόβλημα είναι όλη η διαδρομή και πρέπει να βρούμε κοινές λύσεις.

Ο Αλέξης Τσίπρας, πριν την Σύνοδο Κορυφής είχε ένα σύντομο τετ-α-τετ με την γερμανίδα Καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ.

Προσερχόμενη στο κτίριο της Συνόδου, για την έκτακτη μίνι σύνοδο με τους ηγέτες των νοτιο-ανατολικών χωρών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, καθώς και της Σερβίας και της ΠΓΔΜ, η κα Μέρκελ τόνισε πως «οι έκτακτες περίοδοι απαιτούν και έκτακτα μέτρα». Για να προσθέσει πως η συνάντηση των Βρυξελλών, αποτελεί ορόσημο για την «ανθρώπινη μεταχείριση των προσφύγων».

 

Σούλτς: Η βία κατά μεταναστών δεν θα γίνει αποδεκτή

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς τόνισε πως στην Ευρώπη είμαστε «πιο εποικοδομητικοί μαζί» αρκεί να υπάρξει ο κατάλληλος συντονισμός.
Επίσης δήλωσε πως «η βία κατά των μεταναστών δεν θα γίνει αποδεκτή. Οποιοσδήποτε προσπαθεί να δώσει μια λύση στο μεταναστευτικό ζήτημα χρησιμοποιώντας βία αποτελεί ντροπή για την Ευρώπη».

Γιοχάνες Χαν: Να αξιοποιηθούν τα hotspots στην Ελλάδα

Ο επίτροπος Διεύρυνσης Γιοχάνες Χαν επεσήμανε την ανάγκη να υπάρξει συγχρονισμός δράσης μεταξύ των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και όχι να συνεχιστεί η ασυμφωνία τους και η μονομερής χάραξη πολιτικής.
Ο αυστριακός επίτροπος δήλωσε πως, «είναι σημαντικό να χρησιμοποιηθούν στο έπακρο τα κέντρα καταγραφής και ταυτοποίησης (hotspots) στην Ελλάδα», έτσι ώστε να εξεταστεί ποιοι μετανάστες χρειάζονται άσυλο και να συγχρονιστεί η Ευρωπαϊκή δράση.
Οπως σημείωσε, στόχος είναι να αποφευχθεί η ασυντόνιστη εισροή μεταναστών στην Ευρώπη ιδιαίτερα τον χειμώνα, όπου θα υπάρχει πολύ μεγαλύτερη ανάγκη προμηθειών και υποστήριξης των μεταναστών και να υποστηριχθεί επίσης η δράση άλλων οργανισμών που ασχολούνται με τη μετανάστευση όπως τα Ηνωμένα Έθνη.

Μοργκερίνι: Η κρίση δεν πρόκειται να φύγει σύντομα

Τέλος, η Υπατη Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για θέματα Φρεντερίκα Μοργκερίνι επεσήμανε πως ο διάλογος στην μίνι Σύνοδο Κορυδής θα είναι «εμπεριστατωμένος και λειτουργικός» και θα εστιαστεί στα «συγκεκριμένα βήματα από τη πλευρά της Επιτροπής και των κρατών-μελών», στην «άμεση δράση που χρειάζεται να αναλάβουν». Προέβλεψε πάντως πως «αυτή η κρίση δεν πρόκειται να φύγει σύντομα».

O Λουξεμβούργιος υπουργός Εξωτερικών και προεδρεύων του Συμβουλίου υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ, Ζαν Άσελμπορν επεσήμανε πως πρέπει να δοθεί στην Ελλάδα βοήθεια, καθώς είναι αδύνατο γι’ αυτή να διαχειριστεί μόνη της τα ευρωπαϊκά σύνορα. Ο Ούγγρος Βικτόρ Ορμπάν επανέλαβε τη θέση της Ουγγαρίας, η οποία είναι να απομακρυνθεί η ΕΕ από «τις πολιτικές ανοιχτών συνόρων» που βάζουν σε κίνδυνο «τη συνθήκη Σένγκεν», ενώ αναφερόμενος στην Ελλάδα τόνισε και πάλι πως πρέπει να υπάρξει κοινή φύλαξη των συνόρων. 

Ο Σλοβένος πρωθυπουργός, Μίρο Τσεράρ σημείωσε κατά την είσοδό του πως αναμένει από τη σημερινή συνάντηση να βελτιωθεί η επικοινωνία με την Κροατία, κάτι που δε συνέβαινε μέχρι στιγμής και πως η γειτονική χώρα θα σταματήσει να ωθεί τις ροές στη Σλοβενία. Από την πλευρά του, ο Κροάτης πρωθυπουργός, Ζόραν Μιλάνοβιτς, επεσήμανε πως η απαρχή του προβλήματος βρίσκεται στα σύνορα Ελλάδας και Τουρκίας και εκεί πρέπει να εστιαστεί η επίλυσή του.

Τρεις είναι οι χώρες εκτός ΕΕ που συμμετέχουν σήμερα στη μίνι σύνοδο για το προσφυγικό. Ο Σέρβος πρωθυπουργός, Αλεξάνταρ Βουτσιτς προσερχόμενος, δήλωσε πως η Σερβία είναι έτοιμη να δεχτεί το ποσοστό προσφύγων που της αναλογεί, τονίζοντας πως η Σερβία δεν έχει την πρόθεση να χτίσει «τείχη και φράκτες», αλλά είναι εδώ για να αναζητήσει «μια συνολική λύση». Ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ, Γκιόργκε Ιβάνοφ, έκανε αναφορά  σε συγκεκριμένες προτάσεις που θα κάνει στην Ελλάδα, οι οποίες αναμένει να γίνουν δεκτές, υπογραμμίζοντας ότι μέχρι τώρα η συνεργασία μεταξύ Ελλάδας και ΠΓΔΜ ήταν πολύ χαμηλή. 

Τέλος, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, υπογράμμισε πως πρωταρχικής σημασίας παραμένει η προστασία των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ. 

Σλοβένος πρωθυπουργός: Αν δεν κάνουμε κάτι άμεσα η Ε.Ε θα καταρρεύσει 
Ο πρωθυπουργός της Σλοβενίας Μίρο Τσέραρ προειδοποίησε σήμερα πως ολόκληρη η Ευρωπαϊκή Ένωση κινδυνεύει να καταρρεύσει αν δεν υπάρξουν «άμεσες και συγκεκριμένες δράσεις επί του πεδίου» για να ανακοπεί η ροή των μεταναστών που εισέρχονται στην Ευρώπη από τα Βαλκάνια.

«Αν δεν αναλάβουμε άμεσες και συγκεκριμένες δράσεις επί του πεδίου μέσα στις ερχόμενες ημέρες και εβδομάδες, πιστεύω πως η ΕΕ και η Ευρώπη ολόκληρη θα αρχίσουν να καταρρέουν», δήλωσε ο Τσέραρ, από τη μικρή χώρα του οποίου διήλθαν μέσα σε δέκα ημέρες περισσότεροι από 60.000 μετανάστες, κατά την άφιξή του στην έκτακτη μίνι σύνοδο κορυφής της ΕΕ στις Βρυξέλλες.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ