Φτιάχνουμε τάρτα με σοκολατένια ζύμη και καραμελωμένα φουντούκια σε συνταγή του Γιάννη Λουκάκου

Ένα φανταστικό σοκολατένιο γλυκό που θα εντυπωσιάσει την οικογένεια και τους καλεσμένους σας.

ΥΛΙΚΑ

Για τη ζύμη (για 650 γρ)
112 γρ.  βούτυρο, κρύο
90 γρ. ζάχαρη
150 γρ.αλεύρι
50 γρ. κακάο
130 γρ. αμύγδαλο, τριμμένο σε σκόνη
1 αυγό
2 γρ. αλάτι
Λίγο αλεύρι για την προετοιμασία της φόρμας
Φασόλια για το ψήσιμο
Για την κρέμα σοκολάτας (γκανάζ)
220 γρ. σοκολάτα κουβερτούρα
90 γρ. σοκολάτα κουβερτούρα γάλακτος
500 γρ. κρέμα γάλακτος
2 γρ αλάτι
Για το τελείωμα της τάρτας
προψημένη βάση τάρτας
κρέμα σοκολάτας (γκανάζ)
σάλτσα καραμέλα
καραμελωμένα φουντούκια

Ευχαριστούμε τον Γιάννη Λουκάκο και το yiannislucacos.gr για αυτή τη συνταγή

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Για τη ζύμη (για 650 γρ)
Τοποθετούμε στον κάδο του μίξερ το βούτυρο μαζί με τη ζάχαρη και τα ομογενοποιούμε με το σύρμα. Προσθέτουμε το αυγό και συνεχίζουμε για 2 λεπτά ακόμα. Αλλάζουμε το εξάρτημα του μίξερ βάζοντας τον γάντζο και προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά, συνεχίζοντας μέχρι να ομογενοποιηθεί η ζύμη. Σκεπάζουμε με ένα πανί και αφήνουμε να «ξεκουραστεί» για 40 λεπτά στο ψυγείο.

Τοποθετούμε τη ζύμη ανάμεσα σε 2 φύλλα χαρτί ψησίματος και ανοίγουμε με τον πλάστη, ξεκινώντας από το κέντρο της ζύμης και πιέζοντας διαδοχικά προς όλες τις κατευθύνσεις (πάνω, κάτω, δεξιά και αριστερά) μέχρι να σχηματιστεί ένα στρογγυλό ομοιόμορφο φύλλο πάχους ½ εκ. περίπου (η διάμετρός του θα πρέπει να είναι μεγαλύτερη από την ταρτιέρα).

Λαδώνουμε και πασπαλίζουμε την ταρτιέρα με αλεύρι, τινάζοντας το περίσσιο. Στρώνουμε τη ζύμη και καλύπτουμε την επιφάνειά της με χαρτί ψησίματος και αρκετά φασόλια (για να αποφύγουμε το φούσκωμα της ζύμης κατά το ψήσιμο). Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170°C για 15 λεπτά, αφαιρούμε τα φασόλια και ψήνουμε για άλλα 10 λεπτά. Βγάζουμε από τον φούρνο και αφήνουμε την τάρτα να κρυώσει.

Για την κρέμα σοκολάτας (γκανάζ)
Λιώνουμε τη σοκολάτα σε μπεν μαρί και τη διατηρούμε ζεστή.

Σε μια κατσαρόλα τοποθετούμε την κρέμα γάλακτος και τη φέρνουμε λίγο πριν από το σημείο βρασμού.

Με προσοχή, ομογενοποιούμε τη σοκολάτα με την κρέμα, ακολουθώντας την εξής διαδικασία: ρίχνουμε σιγά-σιγά, σε τρεις δόσεις, την κρέμα μέσα στη ζεστή σοκολάτα ενώ ανακατεύουμε συνεχώς με μαρίζ. Πρέπει να ομογενοποιηθεί καλά κάθε δόση κρέμας, προτού ρίξουμε την επόμενη. Προσθέτουμε το αλάτι και ανακατεύουμε καλά.

Για το τελείωμα της τάρτας
Μοιράζουμε την σοκολάτα σε κάθε προψημένη τάρτα και τοποθετούμε στο ψυγείο μέχρι να σφίξει.

Για καλύτερο αποτέλεσμα στην υφή της γκανάζ, αφήνουμε τη τάρτα σε θερμοκρασία δωματίου για 20 λεπτά και μετά τοποθετούμε στο ψυγείο μέχρι να σφίξει.

Σερβίρουμε με την σάλτσα καραμέλα και τα καραμελωμένα φουντούκια.

Who is Who

Ο Γιάννης Λουκάκος γεννήθηκε στη Βιρτζίνια των ΗΠΑ στις 19/11/1973. Σπούδασε μηχανολόγος μηχανικός στο Pennsylvania State University και μετά φοίτησε στην καλύτερη σχολή μαγειρικής του κόσμου, Culinary Institute of America. Αφού εργάστηκε στις κουζίνες μεγάλων ξενοδοχειακών εγκαταστάσεων και εστιατορίων, το 2000 επέστρεψε στην Ελλάδα. Το προσωπικό του στυλ έχει αναγνωρισθεί δύο φορές στα βραβεία Gourmet. Το 2009 δημιούργησε το δικό του εστιατόριο στο Χαλάνδρι στην πιάτσα του Αγ. Νικολάου στην πλατεία Ελευθερωτών. Από τον Μάρτιο του 2013, ο Γιάννης Λουκάκος πήρε την τηλεοπτική επωνυμία του «Dr Cook» από την ομώνυμη εκπομπή στο MEGA TV, ενώ το ΤHE SEMINAR PROJECT φιλοδοξεί να αποτελέσει μια ξεχωριστή εμπειρία μαγειρικής εκπαίδευσης για όσου συμμετέχουν στα σεμινάρια.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για να έχετε στο μενού σας ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον υπόλοιπο κόσμο.

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ