Η Ντίνα Νικολάου στα κέφια της: Φοβερό γιουβέτσι με καραμελωμένα ντοματίνια και ταχίνι

Νόστιμο και νηστίσιμο «σκέτο από γιουβέτσι». Το ταχίνι δένει απόλυτα και δίνει γεύση.
 

Υλικά:
*για 4 άτομα
300 γρ. κριθαράκι μέτριο
1 κρεμμύδι ξερό, ψιλοκομμένο
5 κρεμμυδάκια φρέσκα, ψιλοκομμένα, μόνο το λευκό μέρος
400 γρ. ντοματίνια, κομμένα στη μέση
4 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
1 κουτ. σούπας πελτέ
1 κουτ. σούπας ζάχαρη
½ φλιτζ. κρασί λευκό
600 ml ζωμό λαχανικών
3 κουτ. σούπας ταχίνι
2 φύλλα δάφνη
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Ευχαριστούμε το dinanikolaou.gr και την Ντίνα Νικολάου για την παραχώρηση της συνταγής

Εκτέλεση:
Προθερμαίνω το φούρνο στους 180°C.
Βάζω 2 κουταλιές από το ελαιόλαδο σε μια πλατιά κατσαρόλα (πλασοτέ) που να μπορεί να μπει και στο φούρνο, και το ζεσταίνω καλά σε δυνατή φωτιά. Εναλλακτικά κάνω όλη την προεργασία σε ένα φαρδύ τηγάνι και μετά αδειάζω το φαγητό σε γάστρα με καπάκι.
Ρίχνω τα ντοματίνια και τα τηγανίζω για 3-4 λεπτά μέχρι να πάρουν χρώμα. Πασπαλίζω με τη ζάχαρη και μόλις καραμελώσουν τα αδειάζω σε ένα μπολ και τα αφήνω στην άκρη.
Σκουπίζω την κατσαρόλα με λίγο χαρτί κουζίνα και την επαναφέρω στη φωτιά. Ρίχνω το υπόλοιπο ελαιόλαδο να ζεσταθεί. Προσθέτω τα κρεμμύδια (ξερό και φρέσκα) και σοτάρω για 2-3 λεπτά. Προσθέτω το κριθαράκι και το καβουρδίζω για 3-4 λεπτά μαζί με τα κρεμμύδια. Σβήνω με το κρασί και μόλις εξατμιστεί το αλκοόλ, προσθέτω τον πελτέ, το ταχίνι, τη δάφνη και το ζωμό. Ανακατεύω για 2-3 λεπτά συνεχώς, για να μην κολλήσει το κριθαράκι. Προσθέτω τα ντοματίνια, αλατοπιπερώνω και σκεπάζω την κατσαρόλα με το καπάκι της.
Βάζω το φαγητό στο φούρνο και ψήνω για 30-35 λεπτά μέχρι να μελώσει.
Βγάζω την κατσαρόλα από τον φούρνο και σερβίρω με φρεσκοτριμμένο πιπέρι.

 

Who is Who

Οι γαστρονομικές μου ανησυχίες ξεκίνησαν σε πολύ μικρή ηλικία. Γεννημένη στην Ελλάδα, σε μια οικογένεια που η μαγειρική και το καλό φαγητό ήταν βασικά συστατικά της έννοιας καλή ζωή, σύντομα άρχισα να πειραματίζομαι με τα υλικά, τις μυρωδιές, τις αναλογίες. Παρόλο που ξεκίνησα την σταδιοδρομία μου σπουδάζοντας οικονομικά και marketing, στο Παρίσι, σύντομα το πάθος μου για την τέχνη της μαγειρικής και την γαστρονομία με έκανε να αλλάξω ρότα στην ζωή μου, να ακολουθήσω την καρδιά και να κυνηγήσω το όνειρό μου.

Ξεκινώντας τις σπουδές μου στην επαγγελματική μαγειρική τέχνη στις Γαστρονομικές σχολές του Παρισιού «Le Cordon Bleu», «Ritz Escoffier», «Alain Ducasse formation», «Lenotre», ήρθα σε επαφή με τους μεγαλύτερους δασκάλους, που με ενέπνευσαν μεταδίδοντάς μου το πάθος για το καινούριο και την δημιουργία. Στο Παρίσι με τη Μαρία, δημιουργήσαμε το καμάρι μας το EVI EVANΕ και υπερασπιζόμαστε με μεράκι και πατριωτική φιλοδοξία την ελληνική κουζίνα. Στην Αθήνα, ξεκίνησα το 2006 μέσα από την καθημερινή στήλη μαγειρικής στο πρωινό πρόγραμμα του ΑΝΤ1 (Πρωινός καφές) τη μαγική τηλεοπτική επικοινωνία με όλους εσάς που λατρεύεται τις κατσαρόλες και αφήνεστε στη μαγεία της γεύσης.

Από το 2009 έως το 2011, στην καθημερινή τηλεοπτική εκπομπή μαγειρικής στο κανάλι Star «Νηστικοί πράκτορες» και συνεχίζοντας το 2012, με την εκπομπή «Στην κουζίνα με την Ντίνα», μοιράστηκα με όλους εσάς μυστικά γαστρονομίας και συμβουλές για το οικογενειακό τραπέζι και την οργάνωση της κουζίνας της νέας νοικοκυράς. Το 2010 ξεκίνησα στο κανάλι της Γαλλικής τηλεόρασης cuisine TV, την εκπομπή «Ma cuisine grecque» η οποία παρουσίαζε συνταγές και πιάτα απ’ όλη την Ελλάδα. Η εκπομπή λόγω της μεγάλης της επιτυχίας αποτέλεσε μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία προβολής για την Ελληνική κουζίνα και τα Ελληνικά προϊόντα.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ