Good news: 5 παρεξηγημένες τροφές ξανά στο πιάτο μας: Αυγά, βούτυρο, μαργαρίνη, πατάτες, ξηροί καρποί

Ο Σκοτ Χάρντιγκ, λέκτορας στο King's College του Λονδίνου, εξετάζει πέντε τρόφιμα που κάποτε θεωρούνταν «απαγορευμένα».

Αυγά

Για μεγάλο χρονικό διάστημα, τα αυγά θεωρούνταν πως κάνουν κακό στην καρδιά μας.

Ένα μεγάλο αυγό περιέχει περίπου 185 mg χοληστερόλης, που πιστεύεται ότι συνεισφέρει στα υψηλά επίπεδα χοληστερόλης στο αίμα.

Τα τελευταία 20 χρόνια όμως, οι ιατρικές και διατροφικές έρευνες έχουν δείξει επανειλημμένα πως η κανονική πρόσληψη διαιτητικής χοληστερόλης έχει πολύ μικρή επίδραση στα επίπεδα χοληστερόλης στο αίμα ενός ατόμου.

Παρόλο που χρειάστηκε καιρός γι' αυτό, οι ειδικοί διατροφολόγοι έχουν πλέον αλλάξει γνώμη για τα αυγά καθώς και άλλα τρόφιμα που περιέχουν χοληστερόλη (όπως το συκώτι κοτόπουλου και τα οστρακοειδή) αφαιρώντας το από τα «κακά» τρόφιμα.

Τα αυγά είναι μια εξαιρετική πηγή πρωτεϊνης, υγειών λιπαρών και αρκετών βιταμινών και μετάλλων.

Μαργαρίνη και βούτυρο

Η ιστορία της μαργαρίνης και του βουτύρου είναι ίσως μίας από τις πιο συγκεγχυμένες στη διατροφή. Η προέλευση της μαργαρίνης, η οποία παρασκευάζεται από φυτικά λίπη, χρονολογείται από τα μέσα του 19ου αιώνα. Από τότε, η μαργαρίνη αντικατέστησε το βούτυρο στις περισσότερες ανεπτυγμένες χώρες.
Αυτή η αλλαγή, προήλθε από την χαμηλότερη τιμή της μαργαρίνης έναντι του βουτύρου, καθώς και από τις συστάσεις των επαγγελματιών υγείας για την κατανάλωση λιγότερο κορεσμένου λίπους, για την πρόληψη της στεφανιαίας νόσου (CHD). Κι ενώ αυτή η αλλαγή, οδήγησε στην μείωση της εμφάνισης στεφανιαίας νόσου στον πληθυσμό, οι ερευνητές εντόπισαν μια σχέση μεταξύ της πρόσληψης τρανς λιπαρών (λίπος που παράγεται από τα μερικώς υδρογονωμένα φυτικά λίπη για την παρασκευή της μαργαρίνης) και της στεφανιαίας νόσου.

Πολλαπλές μελέτες επιβεβαίωσαν αυτή τη σχέση και οι ρυθμιστικοί οργανισμοί σε όλο τον κόσμο στη συνέχεια, προσπάθησαν να εξαλείψουν τα τρανς λιπαρά από τη διατροφή. Η βιομηχανία τροφίμων απάντησε ταχύτατα και παρήγαγε μαργαρίνη χωρίς τρανς λιπαρά.

 

Πατάτες
Είναι ένα από τα λίγα λαχανικά που θεωρούνται ανθυγιεινά.
Επειδή είναι ένα τρόφιμο με υψηλό γλυκαιμικό δείκτη έχει την τάση να συσσωρεύεται μέσα στα τρόφιμα που γίνονται από επεξεργασμένους υδρογονάνθρακες.
Ωστόσο οι πατάτες είναι μια πλούσια πηγή υδατανθράκων, βιταμίνης C, βιταμίνες της κατηγορίας Β και ιχνοστοιχείων.

Η μαγειρική όμως του συγκεκριμένου τροφίμου είναι αυτή που παίζει σημαντικό ρόλο. Το μαγείρεμα και η ψύξη της πατάτας αυξάνει την ποσότητα του ανθεκτικού αμύλου σε αυτήν. Αυτό το άμυλο στη συνέχεια, «αντιστέκεται» στην πέψη στο έντερο, με θετικό αντίκτυπο στα βακτήρια του εντέρου.

Ωμοί ξηροί καρποί
Οι ωμοί ξηροί καρποί απέκτησαν κακή φήμη για την ύπαρξη υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά ενώ είναι και πλούσιοι σε θερμίδες, με αποτέλεσμα να οδηγεί πολλούς που επιθυμούν να χάσουν βάρος, στην αποφυγή τους.

Ωστόσο, υπάρχουν πολλά στοιχεία που υποδηλώνουν πως οι ωμοί ξηροί καρποί αποτελούν το κλειδί για μια υγιεινή διατροφή καθώς και για τη διατήρηση υγιούς σωματικού βάρους.

Πρόσφατη μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο «British Journal of Nutrition» έδειξε πως η κατανάλωση ωμών ξηρών καρπών μειώνει τις αιτίες θανάτους από καρδιαγγειακές παθήσεις, στεφανιαία νόσο και αιφνίδιο καρδιακό θάνατο.

Αν και οι μελέτες βρίσκονται ακόμη σε εξέλιξη για τον καθορισμό ποιών συστατικών των καρπών είναι αυτά που αποφέρουν θετικά αποτελέσματα στην υγεία, γνωρίζουμε ήδη τα θρεπτικά οφέλη.

Οι ωμοί ξηροί καρποί περιέχουν πρωτεϊνες, υγιή λιπαρά (χαμηλά κορεσμένα λιπαρά και υψηλά σε μονοακόρεστα και πολυακόρεστα λιπαρά), διατητικές ίνες και μικροθρεπτικά συστατικά.

Πηγή: Daily Mail

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ