Κάννες 2016: Πρεμιέρα με Γούντι Αλεν- Οι Ελληνικές συμμετοχές - Όλο το επίσημο πρόγραμμα του Φεστιβάλ

Ταινία «Cafe Society» του Γούντι Άλεν θα είναι η εναρκτήρια ταινία του 69ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου των Καννών. Είναι η τρίτη φορά, που μία ταινία του αναγνωρισμένου 80άχρονου συγγραφέα και σκηνοθέτη ανοίγει το Φεστιβάλ.

Οι προηγούμενες φορές που μια ταινία του Γούντι Άλεν κήρυξαν την έναρξη του περίβλεπτου Φεστιβάλ, που πραγματοποιείται κάθε χρόνο στη νότια Γαλλία, ήταν το 2002, με το «Hollywood ending» (Παίζοντας στα τυφλά) και το 2011 με το «Midnight in Paris» (Μεσάνυχτα στο Παρίσι).

 

Το «Cafe Society», όπου πρωταγωνιστούν ο Τζέσε Άιζενμπεργκ του «The Social Network» και η Κρίστεν Στιούαρτ του «Twiight», αφηγείται την ιστορία ενός νεαρού που φθάνει στο Χόλυγουντ τη δεκαετία του 1930, με την ελπίδα να εργαστεί στην κινηματογραφική βιομηχανία, ερωτεύεται και βρίσκει τον εαυτό του βυθισμένο στην κοινωνία των καφέ που καθόρισε το πνεύμα της εποχής.

 

Ο 70άχρονος Αυστραλός σκηνοθέτης Τζορτζ Μίλερ, γνωστός για τις ταινίες «Mad Max», θα προεδρεύσει της κριτικής επιτροπής, η οποία θα έχει μέλη τους: Βανέσα Παραντί, Βαλέρια Γκολίνο, Μαντς Μίκελσεν, Λάζλο Νέμες, Αρνό Ντεπλεσάν, Καταγιούν Σαχαμπί και Ντόναλντ Σάδερλαντ.

ΔΙΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΤΜΗΜΑ

Εντυπωσιακό line up με σκηνοθέτες σταρ (από τον Πέδρο Αλμοδόβαρ, τον Τζιμ Τζάρμους και τον Νίκολας Βίντινγκ Ρεφν, μέχρι τον Ξαβιέ Ντολάν, τον Τζεφ Νίκολς και τον Σον Πεν), συνήθεις ύποπτους (από τους αδελφούς Νταρντέν μέχρι τον Μπριγιάντε Μεντόζα ) την έντονη παρουσία της Ρουμανίας (με δύο ταινίες στο διαγωνιστικό) και εντυπωσιακές απουσίες: χάσαμε την ευκαιρία για «Σιωπή» (η ταινία του Σκορσέζε δεν είναι έτοιμη), όπως έξω έμειναν για αδιευκρίνιστους λόγους και οι νέες ταινίες των Μάρκο Μπελόκιο, Κιγιόσι Κουροσάουα, Ασγκάρ Φαρχαντί, Ντέρεκ Σιανφράνς, Ντενίς Βιλνέβ, Ντάμιεν Σαζέλ.
«Julieta» του Πέδρο Αλμοδόβαρ

 

Εικοστή ταινία για τον αγαπημένο μας Ισπανό σκηνοθέτη, έχει ήδη βγει στην Ισπανία (ενδιαμέσω του σκανδάλου που θέλει το όνομα του Αλμοδόβαρ στη λίστα των Panama Papers), αλλά αυτό ποτέ δεν εμπόδισε το Φεστιβάλ να φιλοξενήσει ταινίες του - ο Αλμοδόβαρ έχει τιμηθεί με το βραβείο σκηνοθεσίας για το «Ολα για τη Μητέρα μου» και τα βραβεία σεναρίου και γυναικείας ερμηνείας για το «Volver». Το νέο του φιλμ μοιράζει το όνομα του τίτλου ανάμεσα σε δυο ηρωίδες που υποδύονται οι Εμα Σουάρες και Αντριάνα Ουγκάρτε και σε δυο εποχές, το 1985 και το 2015 και όλα δείχνουν ότι ο Αλμοδόβαρ, μετά το «Δεν Κρατιέμαι», ξαναγυρίζει στο γυναικείο μελόδραμα του οποίου είναι ο βασιλιάς.


«Paterson» του Τζιμ Τζάρμους

H νέα ταινία του πατριάρχη του ανεξάρτητου αμερικανικού σινεμά τοποθετεί τη δράση της στην πόλη Πάτερσον του Νιου Τζέρσεϊ και αφορά έναν οδηγό λεωφορείου (Aνταμ Ντράιβερ) και ποιητή του σήμερα, ο οποίος συνεχίζει τη ρουτίνα και τις διαδρομές του, ενώ η γυναίκα του, την οποία υποδύεται η Γκολσιφτέ Φαραχανί, βλέπει τη ζωή της ν' αλλάζει ριζικά στο διάστημα μιας εβδομάδας. Το σενάριο γράφτηκε στα χρόνια που ο Τζάρμους περιμένε να ολοκληρωθεί η χρηματοδότηση του «Μόνο οι Εραστές Μένουν Ζωντανοί». Ο ίδιος δεν ανοίγει τα χαρτιά του για περισσότερες λεπτομέρειες: «Δε θέλω να πω πολλά. Είμαι λίγο προληπτικός. Δεν ξέρω αν είναι περισσότερο κωμωδία απ' όλες τις ταινίες που έχω κάνει αλλά σίγουρα έχει μέσα της αρκετά αστεία πράγματα.»

«American Honey» της Αντρεα Αρνολντ

Η ιστορία ενός κοριτσιού που πιάνει δουλειά σε μια ομάδα πλασιέ περιοδικών και ταξιδεύει μαζί τους στις κεντροδυτικές πολιτείες της Αμερικής. Με τρεις φεστιβαλικές επιτυχίες στο βιογραφικό της («Red Road», «Fish Tank» και «Wuthering Heights») και με λίγα επεισόδια του «Transparent» για να διασχίσει τον Ατλαντικό, η Βρετανίδα σκηνοθέτης κάνει το αμερικανικό της ντεμπούτο σ' ένα φιλμ με πρωταγωνίστρια τη γοργά ανερόχμενη Αριελ Χολμς και τον Σάια ΛαΜπεφ. Μένει να δούμε πόσο διαπεραστική μπορεί να γίνει η ματιά της στη βαθειά αμερικανική κουλτούρα... [Διαβάστε και δείτε εδώ περισσότερα για το «American Honey» της Αντρεα Αρνολντ]=

 

La Fille Inconnue» των Ζαν-Πιερ και Λικ Νταρντέν

Τα τελευταία χρόνια δεν έχει συμβεί οι αδελφοί Νταρντέν να έχουν έτοιμη ταινία και να μην τη λανσάρουν στις Κάννες - και συνήθως να βραβεύονται γι' αυτήν. Στην Κρουαζέτ λοιπόν θα κάνει πρεμιέρα και το νέο φιλμ τους, «Το Αγνωστο Κορίτσι», η ιστορία ενός γιατρού που προσπαθεί ν' ανακαλύψει την ταυτότητα μιας κοπέλας που πέθανε στα χέρια του, επειδή αρνήθηκε ιατρική βοήθεια. Στον πρωταγωνιστικό ρόλο του κοριτσιού, η υπέροχη Αντέλ Ενέλ του «Les Combattants» που γρήγορα αναδεικνύεται στο πιο hot όνομα του νέου γαλλικού σινεμά.

«It's Only the End of the World» του Ξαβιέ Ντολάν

Το πάλαι ποτέ enfant terrible του Καναδά, το οποίο όμως σταδιακά ωριμάζει, μοιράστηκε βραβείο με τον Ζαν Λικ Γκοντέρ πριν δυο στις Κάννες με το «Mommy» και, λίγο πριν ξεκινήσει το «The Death and Life of John F. Donovan» με την Τζέσικα Τσαστέιν, τη Σούζαν Σαράντον και την Αντέλ, επιστρέφει στην Κρουαζέτ με το «It's Only the End of the World». Βασισμένη στο ομότιτλο θεατρικό έργο του Ζαν-Λικ Λαγκάρς, η ιστορία θέλει ως κεντρικό ήρωα έναν συγγραφέα που επιστρέφει για πρώτη φορά στο οικογενειακό του σπίτι μετά από δώδεκα χρόνια μόνο και μόνο για να ανακοινώσει τον επικείμενο θάνατό του. Πρωταγωνιστεί η dream team Μαριόν Κοτιγιάρ, Λεά Σεντού, Βενσάν Κασέλ και Γκασπάρ Ουλιέλ.

 

«The Neon Demon» του Νίκολας Βίντινγκ Ρεφν

Απογειώθηκε στις Κάννες με το «Drive», καταποντίστηκε με το «Only God Forgives», και τώρα ο Δανός σκηνοθέτης επιστρέφει στην Κρουαζέτ με το μεγάλο στοίχημα: να πάρει το αίμα του πίσω. Η νέα του ταινία ακολουθεί την ιστορία ενός νεαρού μοντέλου που γίνεται θήραμα μιας ομάδας που θέλει να απομυζήσει την ομορφιά και τη δροσιά της. Πρωταγωνιστούν η Ελ Φάνινγκ, η Κριστίνα Χέντρικς και ο Κιάνου Ριβς.

 

«The Handmaiden» («Agassi») του Παρκ Τσαν-Γουκ Μετά από τη σύντομη επίσκεψή του στην Αμερική με το «Stoker», ο σκηνοθέτης επιστρέφει στην Κορέα και διασκευάζει το μυθιστόρημα της Σάρα Γουότερς «Fingersmith», με ηρωίδες Βικτοριανές λεσβίες μικροεγκληματίες, μεταφέροντας τη δράση στην υπό Ιαπωνική κατοχή Κορέα του '30. Ο Παρκ Τσαν-Γουκ πρωτοεμφανίστηκε στις Κάννες το 2004 με το «Oldboy» και ξανά το 2009 με το «Thirst».

 

«Ma Loute» του Μπρουνό Ντιμόν

Το «Ma Loute» διαδραματίζεται στις αρχές του 20ου αιώνα στο παραθαλάσσιο θέρετρο του Πα-ντε-Καλε και αφορά την ιστορία δύο οικογενειών που δεν έχουν τίποτα απολύτως κοινό μεταξύ τους, αλλά που ξαφνικά η μοίρα τους ενώνεται από μια σειρά μυστηριώδεις εξαφανίσεις. Κωμικός - αν και σκοτεινός - παιχνιδιάρικος τόνος, αλλά και μυστήριο (φέρνοντας κάτι λίγο από τον Ζαν-Πιερ Ζενέ της «Αμελί» ή της εποχής του «Delicatessen»). Ο ίδιος Ντιμόν λέει ότι το φιλμ, στο οποίο πρωταγωνιστούν ο Φαμπρίς Λουκινί, η Ζιλιέτ Μπινός και η Βαλέρια Μπρούνι-Τεντέσκι, είναι μια «τραγικομωδία» που θα έχει «την δύναμη και την έλξη ενός μπουρλέσκ δράματος, το οποίο φιλοδοξεί να αποτελέσει έναν παραμορφωτικό καθρέφτη του εαυτού μας, τοποθετημένου μέσα στα πλαίσια της πραγματικότητας». Αν αναλογιστεί κανείς πως ένα από τα μεγάλα μυστικά της κεντρικής οικογένειας του φιλμ είναι η αγάπη της για το ανθρώπινο κρέας, μπορείτε να συμπληρώσετε τα κενά της απόλαυσης...

«Loving» του Τζεφ Νίκολς

Το αγαπημένο παιδί των Καννών (και το «Take Shelter» και «Mud» έκαναν την πρεμιέρα τους στις Κάννες) μπορεί να παρουσίασε το «Midnight Special» στο Φεστιβάλ Βερολίνου, αλλά έχει ήδη έτοιμη τη νέα ταινία του. Το «Loving» βασίζεται στην πραγματική ιστορία του Ρίτσαρντ και της Μίλντρεντ Λάβινγκ, ενός διαφυλετικού ζευγαριού που διεκδίκησε το δικαίωμα στο γάμο στη ρατσιστική Βιρτζίνια του '50. Για το ίδιο θέμα είδαμε πριν τρία χρόνια το εξαιρετικό ντοκιμαντέρ «The Loving Story»

 

«The Last Face» του Σον Πεν

Η νέα σκηνοθετική δουλειά του Σον Πεν («Indian Runner», «Crossing Guard», «The Pledge», «Into the Wild») τοποθετείται στην Αφρική και η ιστορία παρακολουθεί τις ανθρώπινες σχέσεις που ξεδιπλώνονται σε καταφύγια προσφύγων στο Σουδάν. H διευθυντρια ενός ΜΚΟ (Σαρλίζ Θερόν) κι ένας γιατρός (Χαβιέρ Μπαρδέμ) συνδέονται από τρελό πάθος και χωρίζονται από τις διαφορετικές του απόψεις για το πώς να βοηθήσουν τον πληθυσμό. Tο καστ συμπληρώνει η Αντέλ Εξαρχόπουλος. Eπιστροφή στην Κρουαζέτ για τους Σον Πεν και Σαρλίζ Θερόν, όμως πόσο διαφορετική θα είναι η εικόνα στο κόκκινο χαλί από πέρσι, όταν το τότε ζευγάρι Σον Πεν και Σαρλίζ Θερόν προκαλούσε υστερία στους φωτογράφους, λίγους μήνες πριν χωρίσει οριστικά.

 

«Elle» του Πολ Βερχόφεν

Μια ατρόμητη, αήττητη, δυναμική καριερίστα πέφτει θύμα εισβολής στο σπίτι της κι αποφασίζει να καταδιώξει τον εγκληματία. Είκοσι τέσσερα (!) χρόνια αφότου το «Βασικό Ενστικτο» συμμετείχε στο Διαγωνιστικό τμήμα του Φεστιβάλ Καννών, ο Πολ Βερχόφεν έχει έτοιμη την κινηματογραφική του επάνοδο και μάλιστα με πρωταγωνίστρια τη μεγαλύτερη Γαλλίδα σταρ, την Ιζαμπέλ Ιπέρ.

 

Δείτε όλη τη συνέχεια εδώ - flix.gr

 

 

Διαβάστε επίσης:

Φεστιβάλ Καννών: Αυλαία με 45.000 αστυνομικούς - Δρακόντεια μέτρα ασφαλείας - Φόβοι για τρομοκρατικά χτυπήματα

 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ