Good news: Eγκαίνια για το μουσείο-κόσμημα στο Θέρμο - Ο μαγικός Απόλλων και το ιερό του

Ενα κομψό μουσείο εγκαινιάζεται επίσημα αύριο Κυριακή.

Πρόκειται για το Αρχαιολογικό Μουσείο Θέρμου, που φιλοξενεί κατά κύριο λόγο ευρήματα από το Ιερό του Απόλλωνος Θερμίου. 

Πρόκειται για ένα σύγχρονο μουσείο με ιδιαίτερο ενδιαφέρον, που επιτρέπει στον επισκέπτη να κατανοήσει την ιστορία της περιοχής, αλλά και να μαγευτεί από την ομορφιά των ευρημάτων.

Το μουσείο λειτουργεί εδώ και λίγο καιρό, και οι επισκέπτες του έχουν τις καλύτερες εντυπώσεις. Τα επίσημα εγκαίνια θα πραγματοποιηθούν αύριο Κυριακή στις 11 π.μ. από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο, παρουσία του υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού Αριστείδη Μπαλτά. Τον αγιασμό θα τελέσει ο μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας Κοσμάς.

Η ανέγερση του κτιρίου και η οργάνωση της μόνιμης έκθεσης του νέου Αρχαιολογικού Μουσείου Θέρμου υλοποιήθηκαν μέσω συγχρηματοδοτούμενων ευρωπαϊκών προγραμμάτων σε δύο διαδοχικές προγραμματικές περιόδους. Η προσπάθεια για την ανέγερση αυτού του μουσείου κρατάει χρόνια. Το κτίριο είναι έτοιμο από το 2009 με χρηματοδότηση από το Γ' ΚΠΣ και ολοκληρώθηκε με το ΕΣΠΑ. Η μόνιμη έκθεση φιλοξενεί ευρήματα από το Ιερό του Απόλλωνος Θερμίου, από μικρότερα γειτονικά ιερά, καθώς και ευρήματα από πόλεις-μέλη της Αιτωλικής Συμπολιτείας.

Τα εκθέματα χρονολογούνται από τους προϊστορικούς χρόνους έως και τη ρωμαϊκή κατάκτηση. Η έκθεση διαρθρώνεται χρονολογικά σε έξι ενότητες, αρχίζοντας από τα πρώτα ίχνη κατοίκησης στον χώρο και τη δημιουργία του Ιερού του Απόλλωνος έως τον μετασχηματισμό του σε θρησκευτικό και πολιτικό κέντρο της Αιτωλικής Συμπολιτείας και την παρακμή του. Το αρχαιολογικό υλικό εμπλουτίζεται με επεξηγηματικά κείμενα, σχέδια και αναπαραστάσεις, αποσπώμενες καρτέλες με επιπλέον πληροφοριακό υλικό, κείμενα σε μορφή Braille.

Στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων δίνονται περισσότερες πληροφορίες μέσω διαδραστικών εφαρμογών και εκπαιδευτικών προγραμμάτων. Μετά την τελετή των εγκαινίων θα ακολουθήσει ξενάγηση από τη διευθύντρια της Εφορείας Αρχαιοτήτων Αιτωλοακαρνανίας και Λευκάδος, δόκτορα Ολυμπία Βικάτου, και στη συνέχεια δεξίωση.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ