Συγκλονίζει την Ισλανδία ο φόνος 20χρονης: Tι τάραξε τα νερά στην πιο ασφαλή χώρα του κόσμου;

 

Ήταν αγνοούμενη για 8 ημέρες πριν βρεθεί νεκρή η 20χρονη Birna Brjansdottir.

Τα ίχνη της Birna Brjansdottir χάθηκαν στις 14 Ιανουαρίου μετά από ένα βράδυ διασκέδασης σε μπάρ του Ρέικιαβικ. Κατόπιν αυτού και η τελευταία φορά που ‘’εντοπίστηκε’’  ζωντανή ήταν από μια κάμερα ασφαλείας, η οποία την κατέγραψε να περπατά μόνη της στους δρόμους της πόλης και να αγοράζει κάτι για να φάει.

Μετά από αυτό εξαφανίστηκε. Τα παπούτσια της εντοπίσθηκαν στο λιμάνι Hafnarfjordur, το οποίο βρίσκεται νότια του Ρέικιαβικ. Κοντά στην αποβάθρα ήταν αγκυροβολημένη μια μηχανότρατα από τη Γροιλανδία.
Λίγες ώρες αργότερα η 20χρονη βρέθηκε νεκρή σε μια κοντινή παραλία. Δύο ναύτες από τη Γροιλανδία , μέλη του πληρώματος στην μηχανότρατα όπου κοντά της βρέθηκαν τα παπούτσια της άτυχης Birna,  ηλικίας 25 και 30 κρατούνται ως ύποπτοι σχετικά με την υπόθεση.
‘’Πρόκειται για υπόθεση δολοφονίας, αν και για την ώρα δεν είναι δυνατόν να προσδιοριστεί η αιτία του θανάτου’’, ανέφερε η αστυνομία σε δήλωσή της την Κυριακή.

Μια κάμερα κατέγραψε επίσης ένα όχημα στην προβλήτα δίπλα στο σκάφος και τελικά εντοπίστηκε πως στο υλικό από τις κάμερες που δείχνουν για τελευταία φορά την 20χρονη διακρίνεται να περνά το ίδιο αυτοκίνητο. Η τράτα σήκωσε άγκυρα και έφυγε από το λιμάνι λίγες ώρες μετά την εξαφάνιση της νεαρής κοπέλας, αλλά οι αρχές την ανάγκασαν να επιστρέψει και οι δύο ναύτες συνελήφθησαν.

Ίχνη αίματος της 20χρονης βρέθηκαν στο όχημα που είχαν νοικιάσει οι δύο βασικοί ύποπτοι. Η δολοφονία της 20χρονης δεν φέρεται να κρύβει κάποιο πρωτόγνωρο μυστήριο για το αστυνομικό δελτίο και είναι ίσως μια κλασική περίπτωση εγκλήματος από αυτά που συμβαίνουν σχεδόν καθημερινά σε πολλές χώρες. Όμως για την Ισλανδία, ο φόνος είναι κάτι σπάνιο. Tα τοπικά μίντια μετέδιδαν συνεχώς κατά το διάστημα της εξαφάνισής της ειδήσεις για την υπόθεση και τα social media είχαν γεμίσει με μηνύματα και εκκλήσεις για βοήθεια προκειμένου να εντοπιστεί η Birna.

Η εξαφάνιση ήταν το πρώτο θέμα σε τηλεοράσεις και εφημερίδες και μονοπωλούσε τις συζητήσεις των κατοίκων που απεύχονταν το ενδεχόμενο εγκληματικής ενέργειας. Σύμφωνα με το γαλλικό πρακτορείο για τον εντοπισμό της είχε προηγηθεί μια πρωτοφανής επιχείρηση με πάνω από 700 εθελοντές που συμμετείχαν στη μεγαλύτερη έρευνα διάσωσης στην ιστορία της Ισλανδίας.

Μια χώρα με μόλις 330.000 κατοίκους όπως η Ισλανδία σπάνια έρχεται αντιμέτωπη με στυγερά εγκλήματα. Κατά μέσο όρο σημειώνονται 1,8 δολοφονίες ανά έτος και η πλειοψηφία των περιστατικών σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία της αστυνομίας, σχετίζεται με κατανάλωση αλκοόλ και προβλήματα ψυχικής υγείας. Η Ισλανδία διατηρεί ένα από τα χαμηλότερα ποσοστά εγκληματικότητας στον κόσμο με την κατάταξη του 2015 να τη φέρνει στην τρίτη θέση παγκοσμίως και οι αστυνομικοί περιπολούν στο δρόμο άοπλοι. Οι ίδιο οι κάτοικοι αισθάνονται τόσο ασφαλείς που συχνά, όπως αναφέρει και το ΒΒC, μπορεί να αφήσουν μόνα τους χωρίς επίβλεψη ακόμη και τα μωρά σε εξωτερικό χώρο.

Το παράδοξο της Ισλανδίας είναι πως ενώ την ίδια ώρα έχει υψηλά ποσοστά οπλοκατοχής στα περισσότερα περιστατικά ανθρωποκτονίας δεν έχει χρησιμοποιηθεί όπλο. Στη χώρα των 300+ χιλιάδων κατοίκων υπάρχουν καταγεγραμμένα 90.000 όπλα κάτι που σημαίνει σχεδόν το 30%.

 

 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ