Πέθανε στα 117 η Έμα Μοράνο, η γηραιότερη γυναίκα του κόσμου -Ακολουθούσε ειδική δίαιτα & ζούσε μόνη!

Την τελευταία της πνοή άφησε η γηραιότερη Ευρωπαία γυναίκα, Έμα Μοράνο.

Η Έμα Μοράνο γεννήθηκε τον 19ο αιώνα και πέθανε σε ηλικία 117 χρονών, στο σπίτι της στην Ιταλία. 

Έσβησε ενώ καθόταν στην πολυθρόνα της στο σπίτι της στην Βερμπάνια, μια μικρή πολιτεία στην Λίμνη Ματζόρε της Βόρειας Ιταλίας.

«Έζησε μια απίστευτη ζωή και εμείς θα την θυμόμαστε πάντα για τη δύναμή της να προχωρά προς τα εμπρός» δήλωσε ο δήμαρχος της Βερμπάνια, όπως μετέδωσαν τα ιταλικά μέσα μαζικής ενημέρωσης.

Γεννημένη στις 29 Νοεμβρίου του 1899 πολλοί θεωρούσαν ότι ήταν ο μεγαλύτερος σε ηλικία άνθρωπος στον κόσμο.
Σύμφωνα με τη Gerontology Research Group (GRG), μια ομάδα Αμερικανών ερευνητών που επικεντρώνουν το έργο τους στα ηλικιωμένα πρόσωπα, η γηραιότερη γυναίκα του κόσμου είναι πλέον η Τζαμαϊκανή Βάιολετ Μπράουν, που γεννήθηκε την 10η Μαρτίου του 1900.

Όπως επισημαίνει το κέντρο ερευνών, η Έμα Μοράνο, ήταν το τελευταίο πρόσωπο που ήταν γνωστό παγκοσμίως κι είχε γεννηθεί πριν από το 1900.

Η πρώτη της αγάπη σκοτώθηκε στον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, κατόπιν εκείνη χώρισε από τον σύζυγό της που την κακοποιούσε λίγο πριν από τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο και εργάστηκε έως την ηλικία των 75 ετών σε κλωστοϋφαντουργίες.

«Δεν ήθελα να κυριαρχούμαι από κανένα» είχε δηλώσει σε μια συνέντευξή της. 

Η Έμα Μοράνο υπήρξε μια πολύ ανεξάρτητη γυναίκα, έμεινε μόνη έως την ηλικία των 115 ετών, ακόμα κι αν δεν έβγαινε πλέον από το μικρό διαμέρισμά της για τουλάχιστον μια εικοσαετία. Από το 2015 παρέμεινε κλινήρης και είχε ανάγκη από μια βοηθό νοσοκόμα για όλο το 24ωρο.

Ακολουθώντας τη συμβουλή που της έδωσε ένας γιατρός όταν ήταν 20 ετών, έτρωγε για σχεδόν έναν αιώνα δυο αυγά την ημέρα, πολύ λίγα φρούτα ή λαχανικά.

«Τρώω δύο αυγά τη μέρα και αυτό είναι όλο. Και μπισκότα. Αλλά δεν τρώω πολύ γιατί δεν έχω δόντια», είχε πει η ίδια στο France Presse τον περασμένο Σεπτέμβρη.  Ελέγε πως απέφευγε το κρέας γιατί δημιουργούσε καρκίνο. 

Αυτή ακριβώς η δίαιτα που ακολούθησε, η οποία της χάρισε μακροζωϊα, συνάρπασε τον ιατρικό κι επιστημονικό κόσμο.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ