G20: Συμφωνία για το εμπόριο, χάσμα με τις ΗΠΑ για το κλίμα

Οι ηγέτες των χωρών μελών της ομάδας G-20, που συνεδρίασε στο Αμβούργο, κατέληξαν Σε συμφωνία με τις ΗΠΑ για τα θέματα του εμπορίου, όχι όμως και να γεφυρώσουν τις διαφορές του στο θέμα της κλιματικής αλλαγής - βασική παράμετρος είναι τα επίπεδα εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα.

Το μεγάλο αγκάθι της συνόδου των G20 ήταν η απόφαση του Ντόναλντ Τραμπ να αποχωρήσει από τη Συμφωνία του Παρισιού για την κλιματική αλλαγή. Τελικά μετά από τις διαβουλεύσεις που έγιναν το τελευταίο τριήμερο στο Αμβούργο οι υπόλοιπες χώρες δεν κατάφεραν να πείσουν την Ουάσιγκτον να αλλάξει στάση στο συγκεκριμένο ζήτημα.

Η καγκελάριος της Γερμανίας Άγkελα Μέρκελ δήλωσε ότι δεν συμμερίζεται την άποψη, σύμφωνα με την οποία, οι ΗΠΑ είναι δυνατό να αλλάξουν τη θέση τους σχετικά με την αποχώρηση τους από την Συμφωνία του Παρισιού για την κλιματική αλλαγή.

Το τελικό ανακοινωθέν της συνόδου των χωρών της ομάδας G-20 αναφέρει:

  • Την μάχη κατά του εμπορικού προστατευτισμού, συμπεριλαμβανομένων των μη δίκαιων εμπορικών πρακτικών, αναγνωρίζοντας τον ρόλο των εργαλείων της νόμιμης εμπορικής άμυνας.
  • Τον σημαντικό ρόλο του διεθνούς εμπορικού συστήματος που στηρίζεται σε κανόνες.
  • Την δέσμευση για την βελτίωση των μηχανισμών διαπραγμάτευσης, παρακολούθησης κι επίλυσης διαφορών του Παγκοσμίου Οργανισμού Εμπορίου (ΠΟΕ).
  • Την δέσμευση όλων των χωρών-μελών της ομάδας G20 πλην των ΗΠΑ, ότι η Συμφωνία του Παρισιού είναι μη αναστρέψιμη, ενώ τα μέλη -πλην των ΗΠΑ- συμφωνούν για την ταχεία εφαρμογή της.
  • Την συνεργασία των ΗΠΑ με άλλες χώρες, προκειμένου αυτές να βοηθηθούν στην πιο καθαρή κι αποδοτική αξιοποίηση ορυκτών καυσίμων.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ