Βιοχάλκο: O μεγαλύτερος εξαγωγέας της Ελλάδας που φεύγει: Εμείς είχαμε προειδοποιήσει!

Στις 4 Φεβρουαρίου ο πρόεδρος του ΣΕΒ και εκπρόσωποι της βιομηχανίας – το κατώφλι του Μαξίμου είχαν περάσει όλοι οι ιδιοκτήτες και βασικοί μέτοχοι των μεγαλύτερων βιομηχανιών της χώρας – είχαν επισκεφθεί τον πρωθυπουργό επισημαίνοντας το αντιαναπτυξιακό περιβάλλον που δημιουργεί για τη βιομηχανία το υψηλό κόστος ενέργειας. Ταυτόχρονα αποτελεί πάγια θέση των εκπροσώπων της παραγωγής ότι η ενέργεια είναι το κυριότερο από μια σειρά προβλημάτων που κρατούν στάσιμη την ανταγωνιστικότητα της βιομηχανίας: φορολογία, γραφειοκρατία, υψηλό μη μισθολογικό κόστος, συνθέτουν μαζί με το ενεργειακό ένα περιβάλλον που με επιείκεια χαρακτηρίζεται ως μη φιλικό για τη βιομηχανία της χώρας.

Στις 4 Φεβρουαρίου ο πρόεδρος του ΣΕΒ και εκπρόσωποι της βιομηχανίας – το κατώφλι του Μαξίμου είχαν περάσει όλοι οι ιδιοκτήτες και βασικοί μέτοχοι των μεγαλύτερων βιομηχανιών της χώρας – είχαν επισκεφθεί τον πρωθυπουργό επισημαίνοντας το αντιαναπτυξιακό περιβάλλον που δημιουργεί για τη βιομηχανία το υψηλό κόστος ενέργειας. Ταυτόχρονα αποτελεί πάγια θέση των εκπροσώπων της παραγωγής ότι η ενέργεια είναι το κυριότερο από μια σειρά προβλημάτων που κρατούν στάσιμη την ανταγωνιστικότητα της βιομηχανίας: φορολογία, γραφειοκρατία, υψηλό μη μισθολογικό κόστος, συνθέτουν μαζί με το ενεργειακό ένα περιβάλλον που με επιείκεια χαρακτηρίζεται ως μη φιλικό για τη βιομηχανία της χώρας.



Για το ενεργειακό, η πρώτη συνάντηση– με την παρούσα κυβέρνηση – δεν έγινε το Φεβρουάριο αλλά τον Αύγουστο του 2012 ενώ στη συνέχεια ακολούθησαν και άλλες επαφές τον Απρίλιο του 2013. Η τελευταία σύσκεψη έγινε προ ημερών με τους εκπρόσωπους της χαλυβουργίας (Σιδενόρ, Χαλυβουργική και Χαλυβουργία Ελλάδος).

Πάντως δύο μέρες μετά τη συνάντηση με τον πρωθυπουργό, στις 6 Φεβρουαρίου, η Βιοχάλκο ανακοίνωνε ότι «στα πλαίσια εξασφάλισης χρηματοδότησης επενδυτικών σχεδίων των θυγατρικών της εταιριών, διερευνά προτάσεις συμβούλων, προκειμένου να αποκτήσει καλύτερη πρόσβαση στις διεθνείς αγορές κεφαλαίων», αναφέρει το Capital.gr.

Σημειώνεται ότι από το Φεβρουάριο, που δόθηκε η εντολή να εξεταστούν τρόποι ελάφρυνσης του ενεργειακού κόστους για τις ενεργοβόρες βιομηχανίες,  δεν έχει υπάρξει καμία εξέλιξη, ούτε σε επίπεδο ηλεκτρικής ενέργειας ούτε βέβαια σε σχέση με το κόστος του φυσικού αερίου. Στο διάστημα που μεσολάβησε: η έκπτωση στο φυσικό αέριο «σκόνταψε» στο πρόσχημα της αποκρατικοποίησης της ΔΕΠΑ. Η μείωση της φορολογίας της ενέργειας «κόπηκε» από την τρόικα. Η έκπτωση στο ρεύμα συναντά αντιστάσεις από τη ΔΕΗ. Άλλα μέτρα όπως η διακοψιμότητα, βρίσκονται επί μήνες στη βουλή.

Από την πλευρά της η Βιοχάλκο, που είναι ο μεγαλύτερος εξαγωγέας στην Ελλάδα καθώς το 86% του κύκλου εργασιών των θυγατρικών της κατευθύνεται στο εξωτερικό και αντιπροσωπεύει σήμερα περίπου το 8% των εξαγωγών της χώρας, ήταν πιο αποτελεσματική στο μεσοδιάστημα που μεσολάβησε: ολοκλήρωσε την αναζήτησή της για την καλύτερη επιλογή χρηματοδότησης καταλήγοντας στην επιλογή της αλλαγής έδρας.

Κύκλοι της διοίκησης της Βιοχάλκο ξεκαθαρίζουν ότι η απόφαση δε συναρτάται άμεσα με το ενεργειακό πρόβλημα: Το πρόβλημα του υψηλού κόστους ενέργειας είναι το νούμερο ένα αυτή τη στιγμή στην παραγωγή και απασχολεί περισσότερο τον όμιλο, τονίζουν. Προσθέτουν ότι η απόφασή για μεταφορά της έδρας δε συναρτάται με την αναμονή για τη λήψη μέτρων ελάφρυνσης του ενεργειακού κόστους της παραγωγής.  Σημειώνεται ότι σήμερα για την ενεργοβόρο βιομηχανία η ενέργεια (ηλεκτρισμός – φυσικό αέριο) αντιπροσωπεύουν από το 30 έως το 55% του κόστους παραγωγής.

Εκείνο που δεν αρνούνται τα στελέχη της Βιοχάλκο είναι ότι οι ανάγκες που δημιουργούνται από τα αυξημένα κόστη ενέργειας και δανεισμού, έπαιξαν το ρόλο τους στη στρατηγική απόφαση να ενισχυθεί η κεφαλαιακή βάση της εταιρείας ώστε οι εν Ελλάδι παραγωγικές εταιρείες να συνεχίσουν απρόσκοπτα τη δραστηριότητά τους. 

Από την πλευρά του ο ΣΕΒ, στην παρέμβαση που έκανε λίγες ημέρες πριν τη ΔΕΘ ήταν πιο ξεκάθαρος τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι «η βιομηχανία είναι ο πραγματικός πρωταθλητής της εθνικής μας οικονομίας –μολονότι αντιμετωπίζει σε μόνιμη βάση μία μεροληπτική διαιτησία».

Χθες σχολιάζοντας την απόφαση της Βιοχάλκο ο ΣΕΒ τόνισε ότι θα έπρεπε να έχει χτυπήσει καμπανάκι κινδύνου για το οικονομικό επιτελείο το γεγονός ότι όλο και περισσότερες βιομηχανίες αποφασίζουν ή εξετάζουν την πιθανότητα να μεταφέρουν την έδρα τους. 

Και επειδή υπάρχει πάντα ο φόβος οι κινήσεις αυτές να αποτελούν το πρώτο βήμα, ο ΣΕΒ καταλήγει στην ανακοίνωσή του δίνει μια τελευταία προειδοποίηση: «η ελληνική βιομηχανία, παρά την μέχρι σήμερα θαυμαστή ανθεκτικότητα της, δεν αντέχει πια κάτω από το συνδυασμένο βάρος της κρίσης, της έλλειψης ρευστότητας, της υπερφορολόγησης, του αβάσταχτου κόστους της ενέργειας και του αντιεπενδυτικού περιβάλλοντος.  Γι΄ αυτό τονίζουμε  ότι η αποβιομηχάνιση του τόπου δεν είναι ούτε πραγματικότητα ούτε νομοτέλεια.  Είναι θέμα πολιτικής, είναι θέμα επιλογής». Όποιος άκουσε, άκουσε…

Που "μπλοκάρει" η μεταφορά έδρας της Βιοχάλκο

Πηγή:www.capital.gr

Η απόφαση μεταφοράς έδρας της Βιοχάλκο στο Βέλγιο ανακοινώθηκε επίσημα, η έγκριση των όρων, όμως, προβληματίζει έντονα από χθες την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς καθώς σύμφωνα με τις πρώτες ενδείξεις η υλοποίηση του σχεδίου σκοντάφτει στους περιορισμούς που θέτει το νέο θεσμικό πλαίσιο το οποίο ψήφισε μόλις τον περασμένο Μάρτιο η Βουλή και αφορά στην προστασία των μετόχων μειοψηφίας.

Το "κλειδί" βρίσκεται στην ίδια τη δομή της συναλλαγής και συγκεκριμένα στην απόφαση να απορροφηθεί η εισηγμένη Βιοχάλκο από την μη εισηγμένη βελγική θυγατρική της Viochalco SA,  με την οποία εν συνεχεία θα συγχωνευτεί και η επίσης μη εισηγμένη Compagnie Financière et de Développement Industriel S.A. (Cofidin).
    
Η υλοποίηση του σχεδίου θα ήταν πιο εύκολη αν ο νόμος 3371/2005 δεν είχε αναθεωρηθεί με τις τροποποιήσεις του νόμου «Επενδυτικά Εργαλεία Ανάπτυξης, παροχή πιστώσεων και άλλες διατάξεις», ώστε να θέσει φραγμούς στην καταχρηστική έξοδο εισηγμένων εταιρειών από το χρηματιστηριακό ταμπλό μέσω της απορρόφησής τους από μη εισηγμένες.
   
Με τη νέα ρύθμιση ουσιαστικά απαγορεύεται στις εισηγμένες εταιρείες να συγχωνεύονται με μη εισηγμένες, και δια αυτού του τρόπου να βγαίνουν από το Χρηματιστήριο προσφέροντας ως αντάλλαγμα μετοχές, αντί μετρητά. Μπορούν να το πράξουν μόνον εφόσον εξασφαλίσουν τη σύμφωνη γνώμη του 95% των μετόχων τους στη γενική συνέλευση -όπως συμβαίνει και με την περίπτωση του squeeze out- και κατόπιν την έγκριση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς.
   
Στην προκειμένη περίπτωση φυσικά, η επιχειρούμενη μεταφορά έδρας της Βιοχάλκο από την Αθήνα στο Βέλγιο και η έξοδος από το ελληνικό χρηματιστήριο δεν μπορεί να θεωρηθεί «καταχρηστική».
    
Στο σχέδιο που ανακοινώθηκε χθες από την εταιρεία, είναι ξεκάθαρη η πρόθεση της διοίκησης και των βασικών μετόχων της Βιοχάλκο να εισαγάγουν την νέα εταιρεία Viochalco SA στο χρηματιστήριο Euronext, ανταλλάσσοντας τις υφιστάμενες μετοχές (1 προς 1) που βρίσκονται υπό διαπραγμάτευση στο Χ.Α, με νέες οι οποίες επίσης θα εισαχθούν σε οργανωμένη αγορά.
        
Ο νόμος άλλωστε προβλέπει πως η πλειοψηφία του 95% δεν απαιτείται στην περίπτωση που οι «μέτοχοι της απορροφώμενης, διασπώμενης ή μετατρεπόμενης εταιρείας, λαμβάνουν εισηγμένες μετοχές σύμφωνα με τους όρους των ανωτέρω μετασχηματισμών». Πρακτικά, δηλαδή, αν η νέα εταιρεία Viochalco SA «προλάβει» να εισαχθεί στο χρηματιστήριο Euronext και προχωρήσει στην ανταλλαγή των μετοχών, ο δρόμος θα είναι ανοιχτός.
   
Από την άλλη πλευρά το ερώτημα που δημιουργείται είναι αν οι διαδικασίες θα έχουν ολοκληρωθεί μέσα στο επόμενο δίμηνο, οπότε και με ορίζοντα το Νοέμβριο, η Βιοχάλκο εκτιμά πως θα έχει προχωρήσει η απορρόφηση και η εισαγωγή της στο Euronext.
     
Στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς επικρατεί έντονος προβληματισμός για το πώς θα χειριστούν την υπόθεση καθώς τουλάχιστον μέχρι και χθες, δεν είχαν όλα τα χαρτιά ανοιχτά μπροστά τους. Σύμφωνα με πληροφορίες, πάντως, πρόθεση των εποπτικών αρχών είναι να ζητήσουν από την Βιοχάλκο να πραγματοποιηθεί πρώτα η εισαγωγή στο χρηματιστήριο του Euronext και εν συνεχεία να προχωρήσει η διαδικασία της απορρόφησης.
    
Το ερώτημα, ωστόσο, που δημιουργείται εφόσον τελικά ακολουθηθεί αυτή η διαδικασία είναι αν πλέον οι εποπτικές αρχές του χρηματιστηρίου Euronext θα δεχθούν να εγκρίνουν την εισαγωγή μιας εταιρείας «κελύφους» στους κόλπους του, πριν αυτή αποκτήσει συγκεκριμένη δραστηριότητα με την μετατροπή της σε holding των ελληνικών και διεθνών δραστηριοτήτων της Βιοχάλκο.

Πηγή:www.capital.gr


Πηγή:www.capital.gr

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ