Σκοπιανό: Συζητά το όνομα «Upper Macedonia» η Ελλάδα; Οι διαπραγματεύσεις & τα εμπόδια- «Στενεύουν τα περιθώρια» λένε οι αναλυτές

Οι διαπραγματεύσεις, τα εμπόδια και οι διαρροές στο παρασκήνιο της τριμερούς συνάντησης μεταξύ Κοτζιά, Ντιμιτρόφ και Νίμιτς.

Για εποικοδομητικές συναντήσεις έκανε λόγο ο ειδικός απεσταλμένος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, Μάθιου Νίμιτς, σε δηλώσεις του από την Βιέννη, όπου διεξήχθη η τριμερής συνάντηση μεταξύ του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Κοτζιά, του ομολόγου του της ΠΓΔΜ, Νικολά Ντιμιτρόφ και του ίδιου του κ. Νίμιτς, για το ονοματολογικό των Σκοπίων.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του ΣΚΑΪ, η Ελλάδα φέρεται να έκανε πίσω στην αναγραφή του νέου ονόματος των Σκοπίων. Πιο συγκεκριμένα, η Ελλάδα από το «Gornamakedonja», συζήτησε και το μεταφρασμένο «Upper Macedonia», δηλαδή στα ελληνικά «Ανω Μακεδονία».

Για να φτάσει εκεί όμως ζητά αντάλλαγμα να είναι μία λύση erga omnes (δηλαδή, έναντι όλων) και να αποτυπωθεί αυτό με αλλαγές στο Σύνταγμα και δη στο άρθρο 49 που είναι πιο σημαντικό για την γείτονα χώρα. Ωστόσο, τα Σκόπια δείχνουν να στυλώνουν τα πόδια.

Λίγο μετά την συνάντηση, το υπουργείο Εξωτερικών εξέδωσε ανακοίνωση, στην οποία σημείωνε: «Ουδεμία διπλωματική ή άλλη ελληνική πηγή ισχυρίστηκε ότι η σκοπιανή πλευρά δήλωσε διατεθειμένη για ορισμένες αλλαγές στο Σύνταγμα της χώρας. Η συγκεκριμένη αναφορά αποτελεί σκόπιμη προβοκάτσια από την πλευρά όποιου μέσου διακίνησε τη συγκεκριμένη πληροφορία».

Και ο Νικολά Ντιμιτρόφ έκανε νέα δήλωση, τονίζοντας, σε ανάρτησή του στο Twitter: «Η διαδικασία για το θέμα του ονόματος βρίσκεται σε μια λεπτή φάση και οι εικασίες ορισμένων μέσων ενημέρωσης προκαλούν ζημιά. Παραμένω σε όσα έχω πει στη δημόσια δήλωσή μου και πληροφορώ την κοινή γνώμη ότι δεν έχω κάνει κάποια περαιτέρω ενημέρωση».

Η τριμερής συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας και ΠΓΔΜ υπό τον ειδικό διαμεσολαβητή του ΟΗΕ στη Βιέννη είχε διάρκεια τριών ωρών.

«Εργαζόμαστε όλη τη μέρα πολύ εποικοδομητικά. Και αυτό μας επιτρέπει να είμαστε αισιόδοξοι ενόψει του μέλλοντος. Παράλληλα υπήρχε μία παράλληλη συνάντηση διπλωματικών αντιπροσώπων των δύο χωρώ, για να εξετάσουν τα πιο διφορούμενα ζητήματα. Οι συναντήσεις θα συνεχιστούν και στο μέλλον. Υπάρχουν δύσκολα ζητήματα που αντιμετωπίζονται και πρέπει να επιλυθούν, αλλά κατά τη γνώμη μου υπάρχει μεγάλη βελτίωση σε διάφορα ζητήματα και όλα αυτά θα συμβάλουν στη σταθεροποίηση της περιοχής. Ελπίζω να εξακολουθήσουμε να εργαζόμαστε σε ένα τόσο εποικοδομητικό πλαίσιο» τόνισε στη δήλωσή του ο Μάθιου Νίμιτς.

Οι αναλυτές, δε, κάνουν τις δικές τους εκτιμήσεις για την διαδικασία και την πρόοδο των συνομιλιών.

Η ατμόσφαιρα ανάμεσα σε Αθήνα και Σκόπια έχει αλλάξει ενώ πλέον οι διαπραγματεύσεις δεν γίνονται σε τεχνικό επίπεδο, γράφει η Wiener Zeitung. 

Σε κάθε περίπτωση, έχει έρθει η ώρα για λύση. Και οι δύο χώρες θα τη χρειαστούν, επισημαίνει ο Βέντραν Ντζίχιτς, του Αυστριακού Ινστιτούτου Διεθνών Υποθέσεων, στον απόηχο της συνάντησης στη Βιέννη. «Επειτα από μία μακρά περίοδο εμποδίων και από τις δύο πλευρές, αμφότερες έχουν κάνει μικρά βήματα προσέγγισης της άλλης», λέει μιλώντας στην αυστριακή εφημερίδα. Η ΠΓΔΜ θέλει να μπει στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ, ενώ η Ελλάδα μόνο θα βελτιώσει τη διεθνή εικόνα της υποχωρώντας, σημειώνει ο ίδιος.

Την αισιοδοξία του αυτή δεν τη συμμερίζεται ο Ντούσαν Ρέλιτς. Ο επικεφαλής του γραφείου των Βρυξελλών στο Γερμανικό Ιδρυμα Επιστημών και Πολιτικής αναγνωρίζει μεν ότι είναι περισσότερες από ποτέ οι πιθανότητες συμφωνίας, καθώς υπάρχουν θετικά σημάδια, αλλά πιστεύει ότι οι προοπτικές λύσεις παραμένουν χαμηλές. «Οσο περισσότερο περνά ο χρόνος, τόσο ταχύτερα κλείνει το παράθυρο», τονίζει, κάνοντας αναφορά στο πολιτικό σκηνικό και στις δύο χώρες.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ