Σάλος στην Κύπρο για το χαλούμι: Έχασαν το εμπορικό σήμα λόγω γραφειοκρατικών καθυστερήσεων

Η Λευκωσία δεν έστειλε τα απαιτούμενα έγγραφα όπως προβλεπόταν από το δικαστήριο.

Βρετανικό δικαστήριο έδωσε το εμπορικό σήμα του χαλουμιούσε ιδιωτική εταιρία, επιφέροντας ένα σημαντικό πλήγμα στην Κύπρο, που είδε την έφεσή της να απορρίπτεται.

Η απόφαση σημαίνει πως κάθε εταιρία στην Βρετανία δικαιούται να παρασκευάζει τυρί με την ονομασία «χαλούμι». Σύμφωνα με όσα μεταδίδουν τα κυπριακά ΜΜΕ, το υπουργείο Εμπορίου της Κύπρου Δημοκρατίας,η οποία είναι κάτοχος του εμπορικού σήματος, δεν κατέθεσε εμπρόθεσμα τις ενστάσεις για τη διεκδίκηση του εμπορικού σήματος από την εταιρία με αποτέλεσμα την αρνητική απόφαση για την Κύπρο.

«Ήδη ο υπουργός Εμπορίου έχει ενημερώσει το υπουργικό Συμβούλιο ότι έχει διατάξει εσωτερική έρευνα για το τι ακριβώς έχει γίνει και οπωσδήποτε μόλις υπάρχουν νεότερα θα ενημερωθείτε. Γίνονται όλες οι απαιτούμενες ενέργειες», είπε η κ. Βασιλείου, όπως αναφέρει το offsite.com.cy.

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Γεωργίας της Βουλής, Ανδρέας Καυκαλιάς, έκανε λόγο για επικίνδυνα δεδομένα που θέτουν την προοπτική του κυπριακού προϊόντος σε μεγάλη δοκιμασία.

«Οι ανησυχίες εντείνονται, αφού πληροφορίες φέρουν ιδιωτικές εταιρίες να προσφεύγουν δικαστικώς, κατά του κοινοτικού εμπορικού σήματος, το οποίο ως Κυπριακή Δημοκρατία έχουμε κατοχυρώσει». Ο κ. Καυκαλιάς καταλόγισε τεράστιες ευθύνες στην κυβέρνηση τονίζοντας: «είτε λόγω ανεπάρκειας, πρόχειρων χειρισμών και παραλείψεων, είτε λόγω λανθασμένων πολιτικών εκτιμήσεων ή και σκοπιμοτήτων, η κυβέρνηση έχει αποτύχει».

«Η διαδικασία κατοχύρωσης του χαλουμιού, ως Προϊόν Ονομασίας Προέλευσης, εξακολουθεί να βρίσκεται στην απόλυτη στασιμότητα», συμπλήρωσε και κάλεσε την κυβέρνηση να πράξει τα δέοντα. Το Δημοκρατικό Κόμμα της χώρας (ΔΗΚΟ) κατηγόρησε, επίσης, την κυβέρνηση, αναφέροντας πως «η απώλεια του εμπορικού σήματος του χαλουμιού στο Ηνωμένο Βασίλειο, είναι συνέπεια μνημειώδους προχειρότητας του δημοσίου τομέα». Ακόμη, το κόμμα κάνει λόγο για πρωτοφανή αδιαφορία, απάθεια και κωλυσιεργία της κυπριακής γραφειοκρατίας και κατηγορεί τον αρμόδιο υπουργό ως υπεύθυνο για την κατάσταση.

Βολές κατά της κυβέρνησης εξαπέλυσε και το κίνημα «Συμμαχία Πολιτών» που χαρακτήρισε τους χειρισμούς του υπουργείου Εμπορίου «εξοργιστικούς». «Για να φθάσουμε σε αυτό το σημείο σημαίνει πως κάποιοι εκ των λειτουργών του Υπουργείου είχαν εκτελέσει πλημμελώς τα καθήκοντα τους», τόνισε ο αναπληρωτής εκπρόσωπος Τύπου του κινήματος.

«Η κωλυσιεργία που επέδειξαν ενώ είχαν μπροστά τους σωρεία προειδοποιήσεων, πέραν της οικονομικής ζημιάς, εκθέτουν και την Κυπριακή Δημοκρατία. Αναμένουμε να διεξαχθεί έρευνα για απόδοση ευθυνών».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ