Ιατρός Ιάκωβος Γκόγκουα: Αυτές είναι οι καθημερινές συνήθειες που βλάπτουν την επιδερμίδα σας

Ναι, ακόμα και η ρουτίνα περιποίησή σας μπορεί να σας βλάψει.

Η αψεγάδιαστη επιδερμίδα εξαρτάται άμεσα από ένα σύνολο παραγόντων: τα γονίδια, την περιποίηση και τις τακτικές επισκέψεις σας στο δερματολόγο. Σίγουρα η ποιότητα των γονιδίων σας είναι κάτι που δεν μπορείτε να αποφασίσετε ή να αλλάξετε, ωστόσο οι άλλοι δύο παράγοντες επιδέχονται πάντα βελτίωση, τόσο όσον αφορά στην ποιότητα των καλλυντικών και των προϊόντων περιποίησης που εφαρμόζετε στην επιδερμίδα σας όσο και στη συχνότητα που επισκέπτεστε το δερματολόγο σας. Σε αυτή τη φιλοσοφία υπάρχουν και συνήθειες που, ίσως, βλάπτουν την επιδερμίδα σας, σαμποτάροντας την προσπάθειά σας για αψεγάδιαστο πρόσωπο. Ποιες είναι αυτές; Ανακαλύψτε παρακάτω τις συνήθειες που βλάπτουν την επιδερμίδα σας.

Μην πειράζετε τα σπυράκια

Ένας από τους μεγαλύτερους «εχθρούς» της επιδερμίδας παραμένουν τα σπυράκια. Όσο κλισέ κι αν ακούγεται, η αλήθεια είναι πως η πλειοψηφία των γυναικών ακόμα δεν μπορεί να αντισταθεί στο να πειράξει ένα σπυράκι που μόλις έβγαλε. Ο λόγος που αυτή η συνήθεια είναι βλαβερή για την επιδερμίδα σας είναι, καταρχάς, πως τα δάχτυλα συνήθως είναι λερωμένα και τραυματίζουν το δέρμα, δημιουργώντας φλεγμονή και κατ'επέκταση σημάδι. Αν αντιμετωπίζετε πρόβλημα ακμής συμβουλευτείτε το δερματολόγο σας για κάποια θεραπεία ή ένεση κορτιζόνης που μπορεί να μειώσει τη φλεγμονή μέσα σε 24 ώρες. Επιπλέον, στο εμπόριο υπάρχουν μικρά patches που εφαρμόζονται πάνω στο σπυράκι και συνήθως περιέχουν καταπραϋντικά συστατικά, όπως έλαιο τεϊόδεντρου.

Μην υπερβάλλετε με τη ρουτίνα περιποίησης

Μπορεί το να αμελείτε το ντεμακιγιάζ ή την καθημερινή ενυδάτωση της επιδερμίδας σας να παραμένει skincare «έγκλημα», ωστόσο ακόμα και η υπερβολή στην περιποίηση μπορεί να βλάψει το δέρμα σας, σύμφωνα με το δερματολόγο Ιάκωβο Γκογκούα. Κάνοντας, για παράδειγμα, συχνά απολέπιση με «σκληρά» προϊόντα αφαιρείτε από την επιδερμίδα όλα τα φυσικά έλαια της που της είναι απαραίτητα. Επιλέξτε πιο ήπιες συνθέσεις και περιορίστε την απολέπιση σε 1-2 φορές την εβδομάδα.

 Μην ξεχνάτε την ενυδάτωση

Έχετε λιπαρή επιδερμίδα και θεωρείτε πως δεν χρειάζεστε ενυδάτωση; Κάνετε λάθος. Η ενυδάτωση παραμένει απαραίτητη για κάθε τύπο επιδερμίδας. Ειδικότερα, το χειμώνα χρειάζεστε μια πιο πλούσια σύνθεση, αφού η ξηροδερμία και οι ερεθισμοί «καραδοκούν», ενώ όταν έρθει η άνοιξη και ανέβει η θερμοκρασία, προτιμήστε πιο ελαφριές, υδάτινες συνθέσεις.

Αγνοείστε το Google

Το Google είναι, αναμφίβολα, το μέσον που αναζητούμε λύσεις και απαντήσεις σε κάθε είδους πρόβλημα και ενώ σίγουρα δεν είναι κακό να είστε ενημερωμένη, το να βρίσκετε μόνες σας λύση σε κάποιο δερματολογικό πρόβλημα και να την υιοθετείτε χωρίς τη συμβουλή του γιατρού σας, σίγουρα δεν θα σας βοηθήσει. Εμπιστευτείτε τον ιατρό σας.
 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ