Κορυφή Έβερεστ: Δέκατος ορειβάτης σε 2 μήνες την κατακτά & χάνει τη ζωή του αμέσως μετά (βίντεο)

Τραγωδία στην "στέγη του κόσμου"

Ένας Βρετανός ορειβάτης έχασε σήμερα Κυριακή τη ζωή του στην κορυφή του Έβερεστ ανεβάζοντας σε δέκα τον μέχρι τώρα αριθμό των θανάτων κατά τη φετινή ορειβατική σεζόν στη «στέγη του κόσμου». 

Ο 41χρονος  Ρόμπιν Χάινς Φίσερ πέθανε αφού είχε φτάσει στην κορυφή και είχε διανύσει περί τα 150 μέτρα καθόδου. Μαζί του ήταν ο οδηγός του, που μεταφέρθηκε άμεσα σε χαμηλότερο υψόμετρο σε άσχημη κατάσταση.

Φωτογραφίες που δημοσίευσε το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων την περασμένη εβδομάδα αποτύπωσαν ουρά εκατοντάδων ορειβατών λίγο πριν την κορυφή «Βήμα του Χίλαρι», σε υψόμετρο 8.790 μέτρων στο Έβερεστ, όπου οι συνθήκες δεν ευνοούν παρά να κινείται ένας - ένας. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι ορειβάτες που φτάνουν μέχρι εκεί, χρειάζεται να περιμένουν δύο και τρεις ώρες, με κίνδυνο της ζωής τους, προκειμένου να «πατήσουν» την κορυφή και να πάρουν τον δρόμο του γυρισμού.

Μποτιλιαρίσματα ορειβατών σχηματίζονται κατά τη φετινή περίοδο αιχμής κοντά στην κορυφή αυτού του όρους των 8.848 μέτρων, όπου το οξυγόνο είναι πολύ αραιό. Από τα τέλη Απριλίου μέχρι τα τέλη Μαΐου οι μετεωρολογικές συνθήκες προσφέρουν ένα σύντομο «παράθυρο» λιγότερο ακραίων συνθηκών και πιο ευνοϊκών για την ανάβαση.

Εν τούτοις φέτος τους δύο αυτούς μήνες έχουν χάσει τη ζωή τους δέκα άνθρωποι, στην προσπάθειά τους αυτή. Το 2019 είναι το έτος με τους περισσότερους θανάτους στο Έβερεστ μετά το 2012. 

Ορειβάτες καταγγέλλουν μάλιστα πως κάποιοι αναγκάζονται να μένουν σε υψόμετρο άνω των 8.000 μέτρων επί 15 με 20 ώρες, λόγω και της αναμονής, ενώ το ανώτατο όριο είναι οι 10-12 ώρες.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ