Η γνώμη σας, είναι πολύτιμη! Μοιραστείτε την μαζί μας!

Η Ursula von der Leyen ζητά την εμπιστοσύνη του ΕΚ στη σημερινή ψηφοφορία - Οι στόχοι & το όραμα της (βίντεο)

Το όραμα της παρουσίασε η Ursula von der Leyen, στην ομιλία της

Αν εκλεγεί από τα μέλη του ΕΚ την Τρίτη στις 18.00 (ώρα Ελλάδος), η Ursula von der Leyen θα ξεκινήσει τις ετοιμασίες για να αναλάβει την Προεδρία της Επιτροπής για την επόμενη πενταετία.

Στις 10.00 της Τρίτης (ώρα Ελλάδος), πήρε το λόγο  κατά τη σύνοδο της ολομέλειας του Κοινοβουλίου για να παρουσιάσει το όραμα και τα σχέδιά της ως υποψήφια πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Θα ακολουθήσει συζήτηση με τους ευρωβουλευτές μέχρι τις 13.30.

Για να εκλεγεί χρειάζεται τη στήριξη της απόλυτης πλειοψηφίας των μελών του Κοινοβουλίου (δηλ. 50% συν μία ψήφο).

Το Κοινοβούλιο προς το παρόν αποτελείται από 747 μέλη, βάσει των επίσημων ειδοποιήσεων που έχει λάβει από τις εθνικές αρχές όσον αφορά τους εκλεγέντες του Μαΐου του 2019. Ως εκ τούτου, το απαιτούμενο όριο αναμένεται να είναι 374 ψήφοι.

Η εκλογή Προέδρου της Επιτροπής πραγματοποιείται με μυστική ψηφοφορία με κάλπη.

Το όραμα της παρουσίασε η Ursula von der Leyen, στην ομιλία της

Η Ursula von der Leyen σκιαγράφησε τις πολιτικές προτεραιότητές της, σε περίπτωση που εκλεγεί Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, στη σύνοδο της ολομέλειας του ΕΚ στο Στρασβούργο σήμερα το πρωί. Παρακάτω παρουσιάζονται επιλεκτικά μερικά από τα θέματα για τα οποία μίλησε.
 
Σχετικά με τη συλλογική ανάγκη για «έναν υγιή πλανήτη ως τη μεγαλύτερή μας πρόκληση και υποχρέωση», η κα. von der Leyen πρότεινε τολμηρότερής στόχους για τον περιορισμό των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, με τη μείωσή τους από 50% ως 55% μέχρι το 2030. Στην ίδια κατεύθυνση, δεσμεύθηκε να υποβάλει σχέδιο για μια «Πράσινη Συμφωνία για την Ευρώπη» και ένα Ευρωπαϊκό Νόμο για την Κλιματική Αλλαγή κατά τις πρώτες 100 ημέρες από την ανάληψη των καθηκόντων της. Ανακοίνωσε επίσης σχέδια για βιώσιμες ευρωπαϊκές επενδύσεις (μέσω και της μετατροπής μέρους της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων σε «Τράπεζα Κλίματος»), με στόχο την πραγματοποίηση επενδύσεων ύψους €1 τρισ. εντός δεκαετίας.

 

 
Η κα. von der Leyen υπογράμμισε επίσης ότι η ΕΕ πρέπει να δημιουργήσει μια οικονομία στην υπηρεσία των ανθρώπων. Για να συμβεί αυτό ωστόσο, «όλοι θα πρέπει να μοιραστούν το βάρος», συμπεριλαμβανομένων των τεχνολογικών «γιγάντων» οι οποίοι δραστηριοποιούνται στην Ευρώπη (και θα πρέπει να συνεχίσουν να το κάνουν), χωρίς όμως προς το παρόν να ανταποδίδουν στους πολίτες της Ευρώπης την πρόσβαση που τους παρέχεται στο ανθρώπινο και κοινωνικό κεφάλαιο της ΕΕ.
 
Επαναλαμβάνοντας τη δέσμευσή της για ένα Σώμα Επιτρόπων στο οποίο θα υπάρχει αριθμητική ισορροπία ανάμεσα στα δύο φύλα κατά τη διάρκεια της θητείας της, τόνισε ακόμη ότι η βία εναντίον των γυναικών θα πρέπει να αντιμετωπιστεί σθεναρά. Για αυτό το λόγο θα επιδιώξει τον προσδιορισμό της βίας εναντίον των γυναικών ως έγκλημα στις συνθήκες της ΕΕ, ταυτόχρονα με την επικύρωση της Σύμβασης της Κωνσταντινούπολης από την ΕΕ.

 

 

 
Η κα von der Leyen διακήρυξε την αφοσίωσή της στο κράτος δικαίου ως ευρωπαϊκή αξία, ανακοινώνοντας ότι σκοπεύει να δημιουργήσει ένα ευρωπαϊκό μηχανισμό επιτήρησης ο οποίος θα λειτουργεί παράλληλα με τα υφιστάμενα συστήματα. Τόνισε ότι αυτές οι ευρωπαϊκές αξίες περιλαμβάνουν επίσης την υποχρέωση για τη διάσωση ανθρώπων στη θάλασσα και θα πρέπει να σημάνουν πιο ανθρώπινες πολιτικές φύλαξης συνόρων. Δήλωσε δε ότι θα στηρίξει μια «νέα συμφωνία για τη μετανάστευση και το άσυλο» και την αναθεώρηση της Οδηγίας του Δουβλίνου, προσθέτοντας ότι το επιχειρησιακό προσωπικό της Frontex θα πρέπει να φτάσει τα 10.000 άτομα όχι μέχρι το 2027, αλλά μέχρι το 2024, και ότι όλες οι χώρες θα πρέπει να μοιραστούν το βάρος που τους αναλογεί βάσει της αρχής της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης.
 
Όσον αφορά τη δημοκρατία στην Ευρώπη, η κα von der Leyen ανακοίνωσε τη σύσταση μια διετούς Συνόδου για την Ευρώπη, αρχής γενομένης από το 2020, στην οποία οι πολίτες θα έχουν προεξάρχοντα ρόλο. Ανέφερε ακόμη την ανάγκη ενίσχυσης του συστήματος των κορυφαίων υποψηφίων και ότι το ζήτημα των υπερεθνικών ψηφοδελτίων θα πρέπει να συζητηθεί εκ νέου για μελλοντικές ευρωπαϊκές εκλογές. Διακήρυξε επίσης την αμέριστη στήριξή της για το δικαίωμα νομοθετικής πρωτοβουλίας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, δεσμευόμενη να υποβάλει νομοθετικές προτάσεις ανταποκρινόμενη σε κάθε ψήφισμα το οποία θα ψηφίζεται από την πλειοψηφία των μελών του Κοινοβουλίου.

 

 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ